PROJEKT: Vardagslydnad

Vardagslydnad kan vara lite klurigt. Och kul! Så här kommer ett inlägg om vad en hund bör kunna för att vara bra på vardagslydnad, kan man säga. Finns massa nyanser, som vanligt. I det här inlägget:

 • Vad är vardagslydnad?
 • Olika kategorier och hur jag tränar dem
 • Vad nästa stora projekt inom vardagslydnaden blir för oss

Vad är vardagslydnad?

Först och främst: vad är vardagslydnad? Jag fick den frågan på frågestund på mina instagram-stories för ett tag sedan och det var jättesvårt att svara kort på. Så nu blir det ett långt inlägg här, haha.

Vardagslydnad är ju olika från hund till hund beroende på hur dens ägare har det. Vi hundfolk har ju olika sorters vardagar så det är ju även olika vad våra hundar behöver kunna.

Jag som skriver detta heter Lilly Norfeldt och är utbildad och H-märkt hundinstruktör!

Vardagslydnad är individuellt (men också inte)

För mig och Gun innebär vardagslydnad helt enkelt att den vardagen vi har känns bra. Många av de delar vi behöver för att vår vardag ska fungera är jättebra, andra inte. Jag kommer till exakt vad det icke-fungerande är lite senare. Men några generella grejer tror jag de flesta hundägare kan känna igen sig i så vi tar det först:

 • Kunna vara ensam hemma
 • Kunna gå fint i kopplet
 • Lugna hundmöten
 • Inkallning
 • Hantering (kloklippning, tandborstning, torka tassar, till exempel)
 • Kunna chilla på olika platser
 • Inte hoppa när man hälsar
 • Inte skälla som en dåre när det kommer gäster

Men: jag tycker typ inte det finns en enda grej här som ALLA hundar måååååååste kunna. Om man alltid kan ha hunden lös så skit i kopplet, liksom. Om ni möter en hund per år så kanske det inte är hela världen att hunden skäller? Och om ni inte har så många gäster med finstrumpbyxor så spelar hoppandet inte heller så stor roll. Beror på vad du har för hund OCH liv.

vardagslydnad bete sig kring barn

För oss kan jag också meddela att ”bete dig normalt kring barn” givetvis ingår. Eftersom jag har ett barn. Och det barnet även har kompisar. Så då är det skitviktigt för mig/oss att Gun beter sig någorlunda artigt kring kids. Sen om det är ett barn som är rädd för hundar struntar jag i att ha med Gun, för hon är unghund och PALLA utsätta både henne och hundrädd unge för eventuella konflikter/missöden/whatever. Men du hajar.

Nåväl, nu delar jag in detta i små underrubriker här så blir det lite mer överskådligt. För en grej som är viktig är faktiskt att definiera vad det är man vill ha! Jag har lagt länkar till artiklar/inlägg jag skrivit om respektive ämne, och de två sista punkterna blir nästa projekten vi kör nu framöver! Kul ju!

vardagslydnad
vardagslydnad lilly norfeldt

Vara ensam hemma

Jag vet vad jag skrev innan, att det inte finns en grej som alla hundar borde kunna. Men att vara ensam hemma är nog visst en sån. För även om man jobbar hemifrån och har all möjlighet att ha hunden med sig jämt (som jag) så är det en trygghet att hunden kan vara ensam.

Rätt vad det är så blir hunden sjuk och måste vara hos veterinären. Eller så blir du sjuk och hunden måste vara ensam hemma. Då är det skitviktigt att hunden vet att det inte är något läskigt.

Jag börjar när valpen är rätt liten – och inte bara genom att gå hemifrån. Här har jag skrivit om ensamträning.

Gå fint i kopplet

Det är inte skönt att dra. Det är inte skönt att ha en hund som drar. Och man vill ha sköna promenader, eller hur?

Här är ett inlägg om hur man lär hunden att sluta dra. Jag har även en onlinekurs i detta, den är stängd nu men du kan skriva upp dig på väntelistan här.

Hundmöten

gå fint i kopplet vardagslydnad

Här finns ett inlägg om skvallerträning och ett mer allmänt om hundmötesträning.

Inkallning

Här och här finns två tidigare inlägg om inkallning.

vardagslydnad inkallning

Hantering

Såhär lärde jag min hanteringshatande mops att borsta tänderna. Mycket av det tänket har jag använt på Gun också.

Kunna chilla på olika platser

Såhär tänker jag om detta. Generellt. Men:

Vissa grejer har säkert lagts till också. Att kunna ligga stilla länge är en sån sak som Gun är bra på för att det är så jävla bra för mig att kunna platsa henne när ungen rymt, till exempel. Poängen är att det är olika för alla!

vardagslydnad

Alla dessa grejer känns helt okej för oss. Så nu kommer vi in på våra sämsta grenar: inte hoppa när man hälsar och att inte skälla som en idiot när det kommer folk :))))

Men en grej jag hittills inte gjort något alls åt hoppandet på gäster (förutom barn) och skällandet när det kommer folk. För det har inte varit prio och jag kan inte ha 100 projekt och regler på en gång för då blir allt för trist. Och Gun har varit rätt reserverad mot folk så jag har mest varit lite glad att hon ens velat hälsa. Plus att vi får besök så extremt sällan så har faktiskt inte funnits så många tillfällen att träna. Ja ja EXUSES säger du nu. Men jag ska ju träna säger jag! Vänta lite

Inte hoppa när man hälsar

Detta har vi svårt för. Eller, Gun har haft väldigt svårt för folk. Särskilt killar. Och jag ska försöka separera denna situationen lite från ”inte skälla på gäster”-punkten här nedan, för det ÄR ju olika saker. Även om de ofta händer efter varandra.

”inte skulle väl jag?”

Eftersom Gun haft svårt för folk har det liksom blivit att när hon väl vill hälsa så blir jag så nöjd att jag skitit i HUR hon hälsat. Och så har jag ju varnat besökare/folk som velat hälsa innan. Typ sagt ”okej, ETT – inte säkert att hon vill. Två – OM hon vill så lär hon hoppa på dig”.

Men ja, nu när hon verkat komma över den värsta (tack gode för det där andra löpet hon haft!) skräcken så är det dags att jobba bort tacklingarna hon gärna kör när hon blir glad att se någon! Lite osportsligt att köra framtassarna i knävecken på folk liksom ?

Inte skälla överdrivet när det kommer någon

Okej, detta har varit lite ett problem. Men inte tillräckligt för att göra så mycket åt. Låter kanske konstigt, låt mig förklara:

Vi har nästan aldrig gäster men NÄR nån kommer så är det ett jäkla skällande.

Jag blir galen när det händer men eftersom det inte händer så ofta (alltså orsaken till skällandet – folk som kommer hit) så har vi varken haft många träningstillfällen eller motivation nog att ta tag i det.

Men detta blir nästa projekt! Kul va? Är i full gång med träningen och har filmat massor! Glöm inte att prenumerera på min youtube för det är där det läggs upp först.

vakthunden…

Så, vi ses om en vecka! Behöver du också träna detta så lämna gärna en kommentar eller nåt, är ju kul att veta 😀 Och så ses vi om en vecka!

Ha det göööött
/Lilly

4 Comments

 1. Johanna Norström 9 mars, 2020 at 12:11

  Jaaaapp! Elmer eller Skälmer som han kallas när det händer något vid dörren behöver träna på detta.. (Det blir också en jäkla liv, nästan mer än hemma, när man är borta å det plingar/knackar på den dörren)
  Det är också riiiiktigt galenskap framkallande haha

  Reply
 2. Jasmin 9 mars, 2020 at 21:08

  Bra inlägg! Det är så mycket att träna om hunden ska bli expert på allt ? vår största utmaning är att hälsa på folk, både ute på promenad eller hemma… Koda blir så glad så han vet inte vart han ska ta vägen! Det går knappt att hålla tillbaka honom. Han vill gärna hoppa och nafsa lite… och så vill man ju inte bli för arg när han är så glad. Men han är grym på andra saker i vardagen!

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 11 mars, 2020 at 12:10

   man kan inte va bäst på allt nä! då blir det så tråkigt 😀

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.