SKVALLERTRÄNING – en guide

En av de saker jag ser det frågas mest om i de hundgrupper jag är med i, är om hundmöten. Det verkar som att väldigt, väldigt många har hundar som inte riktigt vet hur de ska bete sig när de möter andra. Då är skvallerträning ofta kanon, så här är en guide i ämnet!

Vad är skvallerträning?

Skvallerträning går ut på att vi lär hunden att “skvallra” på saker i omgivningen. Till exempel andra djur. Vi lär helt enkelt hunden att självmant (alltså helt utan lockande eller kallande) söka kontakt med oss så fort den ser detta. Den kopplar helt enkelt “annat djur” = “kolla på matte/husse”. 

Vid exempelvis hundmöten blir detta väldigt effektivt. Tänk dig själv att så fort din hund ser en annan, så kollar den på dig! Det är ju drömmen för de med hundar som är lite väl intresserade, eller till och med har utfallsproblematik. (Är din hund rädd ska du pronto gå till en hundinstruktör som har erfarenhet av sådant)


Jag vill först påminna om att OM din hund inte får annan aktivering om dagarna än koppelpromenader, så kan du inte förvänta dig massor. Då behöver hunden faktiskt ofta ”nosa av sig” eller springa lite eller liknande. Att vara själv en hel dag och inte få använda hjärnan kan slå över i oönskat beteende på promenaden. 

Hur lär jag hunden att skvallra?

1. Börja med att “klicka in” hunden. Jag använder oftast inte själva klicker-dosan pga lat och glömsk, hehe. MEN man kan använda metoden ändå! Jag säger ”japp”!

Den allra första inlärningen går till så att du lär hunden att ”japp” betyder att “nu gjorde du rätt – belöning är på väg”. Säg, och ge snabbt en godis. Utan att hunden gör någonting, egentligen. Börja i köket eller annan lugn plats. Bara kör! Säg ”japp”, ge gotta. Om och om. Tio stycken är rimligt. Sen paus. Korta och många pass, hellre än ett stort. 

Här snackar vi alltså hjärntvätt. Japp = godis!

TIPS: gillar din hund sin frukost? Utnyttja! Ta tio foderkulor och gör som beskrivet ovan. 

Ordningen är viktig! Först ”japp”, sen gotta. Och var snabb i början! Senare behöver du inte vara så snabb, det är mest i början så hunden inte hinner göra så många andra kopplingar emellan klicket och godiset.

TIPS 2: det är bra om den inte alltid håller samma position, exempelvis sitt, under hela ”inklickningen”. Då kan den istället koppla ljudet till att sitta ner. Variera därför mellan att stå still, att röra dig, att sitta ner själv, så tar förmodligen även hunden andra positioner.

Du vet att hunden fattar vinkeln när den börjar dregla så fort du säger ”japp”!

Läs mitt stora inlägg om koppelträning här!

Använd kunskapen i skarpare läge!

2. Börja använda på promenader.  När hunden ser någonting du vill att den ska “skvallra” på, JAPP och ge godis(snabbt som ögat, innan en negativ reaktion hinner komma). I början kan du behöva gå fram till hunden och sätta godiset framför dess mun för att den ska släppa fokus på det andra som lockar. Huvudsaken är att hålla hjärntvätten vid liv, ”japp” betyder fortfarande GOTT. Ba kör! Jag skvallrade mina hundar på det mest jag visste att de ville ”springa efter” (öh, översociala). Så människor, resväskor, löv som blåste. JAPP + godis. 

3. När detta sitter och hunden förväntar sig ett JAPP och belöning vid synen av något speciellt, kan du börja vänta med ordet, och se om hunden självmant kollar på dig. I så fall är det superbra, klicka – och belöna ordentligt!

Det är viktigt att du lägger mycket tid på steg två, så att det verkligen blir en positiv upplevelse för hunden. Utmana inte för snabbt, särskilt inte om din hund reagerar starkt vanligtvis.  

skvallerträning
”mer godis, tack!”

Att tänka på:

– Bra belöningar!

Och gärna långvariga! Mjukost eller liknande, som hunden länge kan slicka på, utan att bli proppmätt liksom. De är super här, för med dem kan man gå och belöna samtidigt som man går förbi det intressanta/triggande. Överhuvudtaget är det bra om du kan ge en belöning som är grymt kul för hunden, utan det blir det ju inte någon utkonkurrens av triggern.

OBS! Det är inte du som väljer vad som är en bra belöning. Det är hunden som bestämmer det. Är hunden ointresserad så får du steppa upp ditt belöningsgame!

Lek fungerar givetvis också, har du en hund som verkligen engagerar sig i lek kan du använda det här. Tänk SNÄLLA på att hunden ni möter kan tycka att det är svinjobbigt om ni leker. Så visa hänsyn mot mötande ekipage!

– Avstånd!

Många frågar sig om skvallerträning fungerar på just deras hund, eftersom det verkar som att hunden direkt låser sig och inte verkar höra klick, belöningsord eller ens lockande med godis. Där är avstånd en avgörande faktor. Vid tillräckligt stort avstånd behöver hunden inte låsa sig och du får tillfälle att belöna. Undvik sedan situationen, det blir en belöning i sig! Gå åt sidan, vänd eller göm er lite så att ni inte behöver flera “möten” i ett.

hundmöten

Detta var en “Skvallerträning 101”, hoppas att den givit en bra överblick och guide i hur det fungerar. Skriv gärna en kommentar om du provat, eller kommer att prova nu, och hur det gått/brukar gå! 

Hej hopp nu tar vi fredag!


Läs mer om promenadträning här:
3 övningar för bättre promenader
Dog parkour i skogen
Sluta dra i kopplet

13 Comments

  1. Anna 19 oktober, 2018 at 18:44

    Hej jag skulle vilja veta mer om hur man ska göra när man redan är i mötet o hundarna kastar sig skäller o biter i luften

    Reply
    1. lilly 19 oktober, 2018 at 20:54

      Hej Anna! Det jag hade gjort:
      1. Se till att inte hamna i sådana möten. Ta en omväg eller vänd om INNAN hundarna ens hinner reagera. De ska på sin höjd SE att det är andra hundar, men vara såpass långt ifrån att de är mottagliga för belöning.
      2. Om du ändå hamnar där: försök bara ta dig därifrån. Ingen vinner på att vara kvar i en sådan situation.
      Jag brukar tänka att ju fler gånger en hund gör något, desto mer ”rätt” tror den att det är. Men öva på annat som hundarna kanske regerar lite mildare på? Flygande löv eller resväska? Man kan skvallerträna nästan allt som hunden ”lyfter på öronen” åt 🙂
      Lycka till!

      Reply
  2. Secilia 24 november, 2019 at 21:44

    Hej! Tack för bra blogg och Instagram! Min valp är inklickad med ett klickljud jag gör med munnen. För skvallerträning använder jag dock ”yes” för jag läste när jag började skvallerträna att man skulle ha ett ord man bara använder till skvallerträningen. Kan jag lika väl använda klickljudet med munnen till skvallerträningen också? Har för mig jag sett att du använder japp till all träning 🙂 Eller skulle det i så fall bara stjälpa vår skvallerträning att byta när jag nu gjort på detta vis i tre månader?

    Mvh Secilia

    Reply
    1. Lilly Norfeldt 25 november, 2019 at 10:33

      Hej! Tack för din fina kommentar, det värmer <3 Vad gäller ord/klickljud så tycker jag du kan köra precis som du gör. Krångla inte till det utan gör det som funkar för er 🙂 Jag kör japp till allt men det måste man ju inte!

      Reply
    1. Lilly Norfeldt 18 januari, 2020 at 13:56

      Hej! Tack för att du sa till, det har jag helt missat!

      Reply
  3. Linda 14 februari, 2020 at 08:46

    Tack för alla tips, det märks att du har mycket erfarenhet
    Vi har tagit över en äldre hund (9 år) som är väldigt lätt-tränad, men som inte gillar hundmöten. Vi har nu precis börjat skvallerträna efter dina tips. Att träna in ”japp” (eller som vi använde ”häpp”) gick hur snabbt som helst. Problemet är ju som tidigare kommentar att när skällandet redan är ett faktum. Min fundering är då man redan är i situationen och hunden skäller. Precis som du skriver i kommentaren ovan – att ta sig ur den på snabbaste sätt. Skulle du då helt överge träningen och inte använda ”japp” när situationen redan gått över styr och istället vänta tills nästa tillfälle? (Nästa hundmöte på avstånd.)
    Vi kanske är för ivriga på att träna så att hon blir förvirrad och hör ”klicket” när hon redan skällt, även om hon tystnat innan vi belönar…

    Reply
  4. Mio 15 november, 2020 at 22:54

    Spännande läsning! Jag väntar på en valp – min första. Mycket att lära – hur ska det gå!?

    Reply
  5. Anonym 3 februari, 2021 at 18:21

    Låter som en kanonträning då min hund direkt vi går ut ”letar” efter hundar, haha så absolut en träning värd att testa, kramar från Am.bully i NORRLAND👍👍😃

    Reply
  6. Lena Wrentner 25 februari, 2022 at 14:28

    Jag skulle vilja ha lite tips kring det praktiska med att hålla en hund som drar i kopplet, samtidigt som man ska fiska upp godis ur fickan med tjocka vantar eftersom det är svinkallt ute:) Och snabbt ska det det! Jag misslyckas med det. Lättare då det inte var så kallt. Känns svårt och krångligt nu. Och hur menar du med mjukosten? Ska jag typ kleta det på fingret?! Sorry för underliga frågor men det är mkt sånt som cirkulerar i mitt huvud just nu.

    Reply
  7. Ullis 10 april, 2022 at 21:35

    Tack för tips!
    Kanske dum fråga men efter jag klickat in hunden och ska ut på promenad ska jag då klicka när jag / hunden ser en annan hund och därmed få min hund att titta på mig o få godis?
    Så jag klickar utan att han ”skvallrat”?

    Reply
  8. Pingback: INKALLNING - q&a • HUNDTRÄNAR-LILLY

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.