INKALLNING – q&a

Jag tipsade om inkallning på instagram och bad om frågor! Det fick jag och här kommer svaren. Mmmm, inkallning – topp 3 favoritämnen tycker jag!!! Nu när jag snöat in på antijakt är det extra kul. Så vi börjar med det:

Jaktinstinkt och antijaktträning

Fråga:
”Jättebra tips! Jag har ju inte haft Sonic sen han var valp och han är en Beagleblandning så jag vågar inte ha honom lös utanför trädgården… Men när vi tränar hemma är han jätteduktig 🐶 Problemet i skogen är ju jaktinstinkten… Det är svårt att vara roligare än alla goa dofter och skuttande djur 😂” från Inger

Svar:
Tycker att det är helt rimligt och smart av dig att inte släppa honom vind för våg! Jag tänker dock att mycket är träningsbart om man lägger en bra grund. Jag hade börjat med motbetingning/skvallerträning i långlina på viltet.

Och se till att han, i egenskap av jakthundsras, får utlopp för de behoven på annan plats. Till exempel spår, viltspår, sök, att få leka jage med dig!

Jag tycker du ska släppa tanken på att vara roligare än viltet – det tror jag få människor faktiskt kan vara. Det sitter ju DJUPT i våra hundar. Jag vet att min hund garanterat tycker att det är roligare att springa ifatt ett rådjur än att få en gammal godis av mig. MEN! Det betyder inte att hon gör det. Jag har hjärntvättat henne, i princip. Hon ska inte hinna tänka, bara höra inkallningssignalen och på ren impuls springa till mig. Det är i alla fall målet! Och för att kunna begära det måste jag se till att hon har alla de där andra behoven tillgodosedda först.

Att öka svårigheterna och hitta mellanting

Frågor:
1.toppentips, tack! Prata gärna mer i bloggen om att komma igång å öka steg/svårighet gällande det😍 tokicavalier

2.Bra tips/råd 👍 Vi har en jaktlabbe och vi kör inkallning med visselpipa, något vår uppfödare redan hade börjat med. Nu när han är lite ”jobbig” unghund så fungerar det inte alls om han får syn på en hund utanför tomten, eller när han tror sig se något mer spännande en bit bort från mig. Jag hjärntvättar med världens godaste belöning och kör träning med långlina, ja DÅ passar det att komma DIREKT, men inte i ”skarpt” läge då linan inte är på! Vad ska jag göra????surre1957

3.Tips på en rimlig stegring med svårhetsgrader för en hund (samt matte och husse) som tycker det är svårt att få inkallningen att sitta? Dvs från köket –> vardagsrummet–> etc jagvillehetaawesome

Svar:
Alla dessa tänker jag är samma fråga: hur hittar man träningstillfällen som inte är så lätta som köket, men inte så svårt som en skarp ”hunden är på väg bort”-situation. Jag brukar ge som läxa att skriva upp hundens absolut svåraste situation och hundens absolut lättaste. Och sen fylla på med 8 andra grejer där emellan att träna på. Gäller även hundmöten faktiskt! Men såhär kan till exempel en sådan lista se ut, från svårast till lättast:

1. Hare i rörelse
2. Hare som sitter still
3. Från lek med annan hund
4. Vid vittring av vilt
5. Vid spår från vilt
6. Löptik
7. Joggare
8. Människa ute på promenad
9. På brukshunklubben/där vi brukar träna
10. Hemma i trädgården

Det gäller att brainstorma alltså! Alla grejer du kan komma på! Och sen rangordna och bocka av successivt. Kolla gärna dagsform och sånt med, så att du inte tränar på svåra grejer när din hund till exempel är helt understimulerad. De svåraste grejerna kanske är lättast att göra när din hund redan gått en lååååång promenad innan, liksom.

Vad gör man när hunden sticker?

Fråga:
1.
Vad gör man om hunden inte kommer och den inte är kopplad men är i en inhägnad? jurist76

2.Tack för ett bra inlägg❤️ Hur ska man göra om hunden struntar i när man ropar och den tänker som du skriver att ”äsch det är inte så viktigt ? Gå och hämta den? Eller ropa igen och bli ännu roligare? pernilla_1982

Svar:
Om hunden redan ignorerat inkallningen så har jag två alternativ. Det ena förutsätter att man är på en plats där varken hunden eller andra kan komma till skada (eller en uppgjord plats där folk är förberedda, typ på träning med kompisar). Då sticker jag! Alltså kutar. Gömmer mig. Låter hunden få leta och faktiskt hålla koll på mig. När den hittar mig så blir det fest såklart! Men tanken här är att hunden ska fatta att det inte bara är den som kan vara busig. Matte är också en jäkla odåga som kan rymma, bäst att hålla koll på henne!

Det andra alternativet är om det INTE är en safe situation. Typ nära en väg eller om hunden är på väg mot en människa. Då springer jag ikapp och försöker STOPPA hunden snarare än att kalla in. Att ha ett bra ”sitt” är gött här! Eller ligg, som är Guns favorit. Så kan jag gå fram och koppla. Och eventuellt be om ursäkt till den stackars personen som fått sig en utskällning 🙂 🙃

Hund som står och väntar

Fråga:
Jag har en American Bully tik på 2 år. Omhändertagen av djurskyddet vid 1 år och kom till mig. Hon ”fryser fast” ibland när jag ropar. Hon tittar på mig som hon inte alls vet vad jag menar och står blixtstilla. Har varit extremt noga med att belöna när hon kommer, men ibland får jag ta några steg emot henne och låta lite missbelåten och då ”lossnar” hon och kommer ilande och får beröm. Varför låser hon fast? reinystromstedt

Svar:
Här tänker jag att du istället för att gå mot henne, kan testa att backa några lekfulla steg från henne samtidigt som du säger inkallningsordet. Kommer hon inte då så spring! Tids nog tänker jag att hon då får in i huvudet att inkallningsordet betyder att hon ska jaga ifatt dig, kul ju!

Och en bonus från underbara Lova:

”Brukar skrika GODIS när man inte pallar ropa alla 5 olika namn😌 tips om man har många jyckar hehe mvh ”hundtränaren”

Ett utmärkt exempel på hjärntvätt. Hunden vet ju inte att vi har massa idéer om hundträning som gör ett inkallningsord ”finare” än att säga godis. De vet bara att det betyder att goda grejer finns att hämta om man kommer! Lyssnar hunden – perfekt! Samma princip gäller ju vilket ord man än använder, ofta lyssnar hundar väldigt bra på just mat eller godis dock, för vi är konsekventa med vad det faktiskt betyder. Slutar vi ge mat/godis när vi sagt det lär dem sig det med.

Här kan du läsa om mina bästa inkallningstips och här ser du min bästa hjärntvättsövning!

Tryck gärna på hjärtat om du gillade det här inlägget!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.