INKALLNING – lär hunden att komma när du ropar

Inkallning är ju inte så svårt EGENTLIGEN. Det handlar om att hunden ska komma när man ropar. Och det har jag haft som tema på instagram hela veckan! Nu sammanfattar jag allt här och i en längre video så det är lättare att se i efterhand. Så lätt att det faller bort i flödet annars ju!

Vi tar det från början!

Vad är en inkallning?

För mig är det att Gun släpper det hon gör och kommer direkt när jag ropar! Jag vill att ordet ”hit” ska vara synonymt med TJOHO FEST HOS MATTE i hennes hjärna!

Innan vi börjar träna: lite om lagen!

Just nu föds massa djurungar och lagen om extra tillsyn gäller! Såhär skriver naturvårdsverket: ”hunden får om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel”. Så, om du inte har en inkallning än så är det KOPPEL PÅ och träna ändå!

Läs mer om detta och ”koppeltvång” här.

inkallning

Spontan inkallning är den bästa

Ibland kommer hon när jag inte ropar – det är ännu bättre! Tips här är att belöna varje gång hunden ”kallar in sig själv”. Själva beteendet i en inkallning är JU att hunden springer till dig. Så oavsett om du säger något eller inte så behöver du visa hunden att det är BRA när den kommer till dig.

Här har jag skrivit om exakt detta – att den bästa inkallningen är den som inte behövs!

Kommer hunden bara om du ropar ”godis”?

”Ludde! LUDDE!!! nähä….GOOOOODIS”… Känner du igen dig? Hehe, du är inte ensam!

Många gånger kommer hunden när man ropar något annat – till exempel ”mat” eller ”godis”. Varför är det så tror ni?

Hint: hunden har en KUL association till de orden. Den har helt enkelt lärt sig att orden betyder kul och bra saker. Det namn du kallar hunden 500 gånger per dag kommer inte att hålla, såvida du inte har en fest varje gång du säger det… Hajar du? ”Ludde” betyder ingenting om du inte byggt en association kring namnet!

inkallning

Döp om godiset (eller hunden)

Så, du behöver lära hunden att dess namn är MINST lika kul och bra! Men, hur väljer man ord då? Tänk att du ska döpa själva rörelsen hunden gör (alltså springa till dig) snarare än att du döper hunden. Välj ett ord du inte använder så ofta! Du kan i princip kalla det vad du vill. Jag har valt ”hit” för det använder jag inte så naturligt och dessutom blir det tydligt för omgivningen att jag kallar in hunden!

OCH: Använd inte ordet när du inte kan upprätthålla känslan av fest! Nu gäller det att få in i vovves huvud att ordet är kalaskul (roligare än GODIS) och då är det förbjudet att säga det i slentrian. Utsätt heller inte hunden (eller omgivningen) för misslyckade inkallningar nu – koppel på om du är osäker. Ni ska lyckas varje gång!

Döp om mat, godis – allt hunden gillar, till inkallningsordet. Blir hunden taggad när du tar fram kopplet eller tar på dig skorna? Passa på att ”kalla in hunden” genom att säga inkallningsordet! Och istället för att säga ”ska du ha mat?” när du börjar plocka med fodret: säg ”hit”. Plättlätt va! hjärntvätt när den är som bäst 😉

inkallning
pytteliten Gun stannar hos matte. Ljuva tiden innan resten av världen blev mer spännande 😉 Foto: Åsa Jakobsson

Mina inkallningsövningar:

Hjärntvätt

Bestäm ett ord & mata med riktigt gott gotte! Bara mata på alltså, hjärntvätta in att favvogottan heter ”hit”, liksom. Godis och säg det jättemånga gånger! Videon är längst ner i detta inlägg om det känns oklart.

Jag körde Guns favoritost och ger henne i samband med att jag säger ordet ”hit”. Jag vill gärna ha lite rörelse, så jag ser till att vi liksom leker med maten!

Igen-övningen

Vi tar det en gång till: vad är en inkallning? Jo, att hunden springer till mig!

Om du kastar en godis till sidan som hunden får ta och du backar iväg samtidigt som hunden käkar den så kommer den förmodligen att springa efter dig sen, eller hur? (Om inte, långlina eller koppel på!)

Det är ju exakt den rörelsen vi vill ha! Alltså att springa till dig. Så belöna det MASSOR. Kasta en godis, kuta iväg, när hunden kommer belönar du och kastar sen en ny godis – och kutar åt andra hållet.

När detta sitter och du VET att hunden kommer efter dig snabbt så kan du döpa det beteendet. Så när hunden redan springer mot dig (dvs kallar in sig själv i princip) så säger du ”hit”. Så jäkla enkelt! Och smart.

Här gjorde jag det på instagram, men finns mer i videon sen längst ner!

inkallning övningar

Överraskningsinkallning

Överraska mitt i godissökandet för att testa hur hunden reagerar! Såhär gör du det:

Släng ut en näve tråkigt godis, alltså typ knäckebröd, och låt hunden ta
När hunden smakat lite, kalla på den
Om den reagerar så ska du bli SUPERglad och ha fest med favoritbelöningen!

Om hunden inte reagerar så spelar det inte så stor roll, fortsätt träna enkelt och prova igen om någon vecka.

Detta är ett kul sätt att se om inkallningen sitter. Det är rätt skönt att veta att hunden kan lämna något för att komma till en ju!

Att stanna kvar när inkallad

Har du en hund som kommer snabbt till dig men försvinner lika snabbt igen? Bestäm dig för ett antal godisar, vi tar 3 nu som exempel men välj hur många du vill! Varje gång du kallar in så ger du 1, 2, 3 godisar. Beröm under tiden så hunden verkligen stannar och tar dem. Öva hemma om det är för svårt ute!

Ha en liten sekund mellan dessa godisar så det är tydligt för hunden att det är 3. Så småningom kan du fasa ut tiden mellan andra och tredje godbiten. För tro det eller ej – hundar kan räkna när de vill hehe. Nej men, förväntan på 3 godisar kan bli så hög att hunden stannar kvar och väntar på sista efter du gett 2. Men det gäller att öva!

Då och då håller jag föreläsning om inkallning – nästa är den 5/5 2024 – spana in den HÄR

5 Comments

 1. Urban Höglund 6 januari, 2021 at 17:25

  Tack för dina tips. Vi har en Wachtelhund som kommer på HIT i ostörda miljöet men när han får spår på hare eller ser en fågel blir han okontaktbar. Hur får vi honom att komma i sådana situationen?

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 11 januari, 2021 at 18:18

   Hej! Försök hitta mellansteg mellan -lätta lägen- och -absolut jättesvårt-! Och träna massor, så han får lyckas även när det är lite svårare 🙂 Finns snart en föreläsning på boon.tv om du vill ha mer konkreta råd kring inkallningsträning: https://www.boon.tv/lilly
   Lycka till med träningen!

   Reply
 2. Pingback: INKALLNING - q&a • HUNDTRÄNAR-LILLY

 3. Pingback: FRÅGELÅDA: OM HUNDEN INTE KOMMER PÅ INKALLNING • HUNDTRÄNAR-LILLY

 4. Pingback: Den ultimata inkallningen är den som inte behövs • hundtränarlilly

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.