KONTAKT MED HUNDEN – 5 EFFEKTIVA ÖVNINGAR

Kontakt är något som det snackas en hel del om. Och jag tycker att det är kanon! Även om jag kan tycka att några andra saker bör sitta innan man börjar med kontaktövningar, så kan man ju absolut träna detta massor utan att det gör någon skada alls. Som med all annan träning tror jag dock att det är bra att ha ett syfte med det. Så:

Varför träna kontakt med hunden?

kontaktövning hund

Kontaktövningar är en bra grund vad du än ska träna. Om hunden tar kontakt med dig är det ju roligare än att den inte gör det, om man säger så. Men! I vilka situationer vill du att din hund ska ta kontakt? Och var ska den vara i förhållande till dig? Stå framför? Stå bredvid? Och vill du behöva säga åt den att ta kontakt eller är det bättre om du inte behöver säga något alls?

Här kommer ett gäng kontaktövningar jag brukar köra!

Kontaktövningar: ett urval

Fågelskrämman

Om du aldrig tränat kontakt innan så kan du börja sittande, men namnet kommer ifrån att man står upp och håller armarna rakt ut från sidorna – som en fågelskrämma.

Såhär gör du:
– Stå rakt upp med hunden framför dig
– Ta godis i varje hand, visa hunden
– Håll upp armarna rakt ut från kroppen (som en fågelskrämma)
– Hunden kommer förmodligen att försöka ta godiset, eller så kommer den bara att titta på dina händer
– Minsta antydan till att titta mellan händerna – det vill säga där ditt ansikte är – ska du berömma och ta ner en hand och ge godis från!

Och så fortsätter man så.

kontaktövningar hund

Nackdelen med denna är om man inte kommer vidare… Alltså om man MÅSTE ha armarna rakt ut för att hunden ska ta kontakt är det ju inte så ball. För hur ofta står du sådär på en vanlig promenad? Inte så ofta va…

Sen tycker jag ofta mig se att man säger åt hunden att sitta… Framför allt på kurs, så står folk och tjatar om ”sitt” till hunden. Men hallå, nu ska vi ju inte träna ”sitt”! Vi ska träna kontakt, vad hunden intar för position är ju skit samma. Jag kan till och med tycka att det är bra att lära hunden att ta kontakt i alla positioner utan att man säger något. Du vill ju att hunden ska kunna stå och titta på dig med, eller hur?

Nästa övning är den du ska börja med så fort hunden fått kläm på fågelskrämman:

Stå rakt upp – hunden framför

När hunden vet att det lönar sig att titta på ditt ansikte så tar du ner händerna till sidorna. Står liksom helt normalt. Och om hunden tittar så beröm och ge godis! Jag tycker att många missar detta, och står med armarna ut åt sidorna hur länge som helst. Och så lär sig inte riktigt hunden att man kan ta kontakt annars med. Och det är ju bättre att hunden tar kontakt när du står som du brukar än när du står som en fågelskrämma, eller hur?

Kontakt med hunden vid sidan

Detta är ju egentligen den mest ”verkliga” situationen, att jag står helt vanligt och hunden är på vänster sida om mig. När jag väntar på något, eller ska stanna och titta så vill jag ju att hunden ska stanna vid sidan – inte springa fram och sätta sig framför mig!

Detta tränar jag genom att visa/locka in hunden till min vänstersida och mata på med godis där. Helt enkelt. Här är ett inlägg (med video) helt tillägnat detta!

Kontakt & vänd om

För att börja få in lite rörelse i det hela (för vi vill ju ha kontakt även i rörelse, inte bara när vi står stilla!) så kör du en kontakt med hunden rakt framför dig. Och när hunden tagit kontakt och du sagt bra så ger du INTE godis utan vänder dig om lite ”busigt” liksom. Om hunden då springer efter som att den tänkte ”MEN hallåååå mitt godis då?!?” så säger du braaa och ger massa beröm och godisar!

När man rör sig då?

Vilket för oss in på nästa punkt. Om du ser till att ”fånga upp” hunden på vänster sida när du vänt dig om så har du första steget mot ett ”fotgående” – eller kontakt när du går i alla fall! Börja öva på att bara hunden kommer efter dig, men sen kan du börja gå ett steg innan godis, sedan två, tre och hundra. Gradvis ökning, sa jag ju!

Men så tränar jag det i alla fall – vardagsfot kan man ju kalla det. Kanon ju! För det är ju gött att hunden faktiskt kan ta kontakt vid sidan och att jag inte behöver stanna och stå stilla för att hon ska göra det.

En sak till:

Jag tycker också att jag behöver nämna att TJAT hjälper exakt noll när du tränar detta. Om hunden inte tar kontakt utomhus: börja inne. Korta pass. Gradvis ut. Se till att den är kissad och aktiverad innan. Om du blir sur och tjatig för att hunden hellre nosar så behöver DU tänka ut ett annat sätt att träna detta.

För sannolikheten att hunden tar kontakt med dig när du dessutom är vresig är inte jättestor… Träna på asfalt? Prova olika. Men hunden gör precis så gott som du tränat den. Gör den inte bra nog så får du träna bättre. Göra en plan. Det behöver inte vara krångligt, men att tjata om sitt eller säga hundens namn örti tusen gånger kommer inte att göra det bättre.

Här finns en video på detta!


Läs mina tips om följsamhet här!

3 Comments

  1. Åsa 30 september, 2020 at 23:11

    Tack för många bra tips och kloka tankar.

    Reply
  2. Roderick Mcmillian 30 januari, 2021 at 19:53

    Happy New Year 2021!! I have a couple of questions for you

    Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.