HJÖRNERED – perfekt utflyktsmål med märklig historia

För någon vecka sedan var vi i Hjörnered! Det är ett av mina favoritställen inom Laholms kommun. Riktigt vackert, hundvänligt och särskilt soft lite mulna dagar då man får ha stora ytor för sig själv!

Jag fick nys om dess historia för något år sedan bara. Rätt märkligt, för jag har vistats här en hel del! Men är relativt nyiflyttad (okej, 5 år kanske inte räknas längre…) och så kan det vara att flytta till en liten ort. Om man inte är uppvuxen här omkring är det inte helt lätt att veta alla historier, ju. Många grejer är sånt som ”alla vet” men egentligen bara de som alltid bott här. Som nyinflyttad blir man lätt lite utanför där historia som är självklar för lokala inte alls är känd för en själv.

I alla fall så är Hjörnered ett stort naturområde med vandringsslingor och stora sjöar att bada i och paddla kanot på. MEN från början var det en by! Med skola, gårdar och hela rubbet. Som dränktes för att, som vissa uttrycker det, ”ge el till Stockholmarna”. Det är inte riktigt så enkelt, såklart. Men kraftverket Skogaby skulle förses med energi som jag förstått det, och då dämdes Lagan upp.

Hela byns (lilla) population fick flytta på sig och vissa menar att man kunde känna taket på gamla lador när man paddlade i sjöarna sedan. Jag kan inte svära på det, förstås. Jag har ju bara hört.

Men visst är det märkligt att svämma över en hel by sådär? Säkert hundra år sedan nu men alla känner någon vars mor- eller farföräldrar fick flytta, känns det som.

hjörnered
hjörnered

Vi grillade och barnet plaskade i vattnet lite. Hunden med. Det var lagom väder för att släpa ut hela familjen på detta vis, nästan inga andra i närheten!

Det var det om det! Rekommenderar verkligen att åka hit – det finns något för alla och är otroligt vackert. Här kan du läsa mer om detta ställe:

Friluftsfrämjandet Laholms verksamhet i Hjörnered
Närmsta byn – Ysby
Laholms lokala elhistoria

Vi hörs imorgon!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.