VAD ÄR FÖLJSAMHET? + TIPS & ÖVNINGAR

Följsamhet för mig har inget med koppel att göra. Det handlar snarare om att hunden är lyhörd för hur och vart jag rör mig. En lös hund som 50 meter ifrån mig direkt snappar upp att jag stannat för att knyta skon har bra följsamhet. Så, avståndet hunden håller är oviktigt så länge hunden förstår att jag är utgångspunkten, kan man säga.

Det är otroligt skönt att ha en sådan hund – både när den är lös men även i koppel, såklart. Att hunden har mer koll på mig än vad jag behöver ha koll på den ger generellt väldigt mycket trevligare rundor. Jag ogillar nämligen känslan av att behöva oroa mig för vad hunden håller hus, och om jag haft den känslan hade jag nog inte låtit hunden vara lös alls.

följsamhet

För mig är det jätteviktigt att min valp lär sig detta tidigt – man håller koll på matte, för hon kanske rymmer annars! Här är några övningar jag gör på vanliga promenader!

Rymningsbenägen matte

Utan koppel betyder det helt enkelt att du gömmer dig. Namnet kommer från att du, när hunden är ouppmärksam, smyger iväg och gömmer dig. Låt hunden bli LITE orolig över att den tappat bort dig och bli superglad när den hittar dig! 

Dog parkor (eller hinderbana, helt enkelt)

Låt hunden balansera på stock och sten, krypa under trädgrenar eller hoppa upp på en stubbe! Tränar balans och självförtroende och är väldigt kul att göra tillsammans. Här finns ett längre inlägg om det om du är nyfiken!

Var trotsigare än hunden!

Vill din hund hit – gå dit. Vill hunden fram – gå bak. Gör allt tvärtom, förutom om hunden går fint. Då kan vi gå framåt. Tillsammans!

Tyst

Ett av de bästa tricksen, i början i alla fall. Och framför allt om man vanligtvis är lite av en pratkvarn på promenaden. Om man vanligtvis pratar mycket brukar hundarna bli väldigt fundersamma när vi tystnar. Så om din vovve undrar vad fasen du håller på med så får du massa chanser att belöna att den är uppmärksam på dig! Belöna, passa på!

följsamhet hund

Följa John

Spring iväg och låt hunden följa efter. Över stock och sten, runt träd och under granar. Bra följsamhet och väldigt roligt (bra träning för dig också…)

”Tappa” kopplet

OBS! Bara på ställen där inte hunden kan störa andra eller så. Men släpp kopplet om hunden struntar i dig eller drar, helt enkelt. När hunden kommer på att den är helt ensam och du ”slitit dig” kommer den förmodligen vara mer uppmärksam på dig. 

Så, det var några tips om följsamhet! Var en rymmare och låt hunden hålla koll på dig snarare än tvärtom! Och en sak till: safety first. Du kan inte ”tappa kopplet” om du är bland folk eller hundar och du inte VET att din hund kommer till dig direkt. Du kan inte ha din hund lös i skogen om den brukar sticka efter vilt.

Okej? Visa hänsyn, både mot andra djur och din egen hund. Baby steps så alla är glada och trygga!

Hörs imorgon <3

1 Comment

  1. Pingback: HÄLLEFORSEN - det hemliga vattenfallet på Hallandsåsen • HUNDTRÄNAR-LILLY

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.