SITT KVAR

Att sitta kvar, eller stanna i någon position alls, är en bra grundfärdighet i hundträningen. Även om jag oftast tränar väldigt fartigt försöker jag vara noga med att öva mycket på stadga och att vara helt stilla. Idag visar jag hur jag tränar min valp att sitta kvar och hela videon finns längst ner i detta inlägg. Men eftersom jag själv gillar att läsa mer än att se på video så sammanfattar jag allt i detta inlägg!

sitt kvar

Sitt kvar är kul!

Det första jag gör är att visa hunden till sitt vid min sida. Man kan givetvis ha hunden framför sig om man hellre vill det! När hon sitter där så matar jag på godis efter godis, och berömmer ”bra sitt”, ”fint stanna” och så vidare. Jag vill se det lite som att positionen är som ett batteri som jag laddar genom att ge godis.

Vill du hellre lära hunden att stå kvar? Då finns det ett inlägg om det här!

Så jag matar på. Brukar köra ungefär 2 minuter, sedan ta paus. Sedan börjar jag dra ut mer och mer på tiden mellan belöningarna!

sitt kvar

Sitta stilla länge!

Jag vill variera tiden mellan belöningarna mycket. Så ibland är det två sekunder, ibland är det 5. Jag ökar gradvis tiden mellan, men när jag utmanat med många sekunder innan belöning vill jag mata på med flera igen. Men variation är viktigt!

När hon kan sitta ungefär 10 sekunder utan att jag behöver påminna så går jag in och stör på olika sätt.

sitt kvar

Sitta still trots störning

En störning kan vara att vi är på en ny plats, eller att jag rör mig lite. Att jag hostar eller att jag hoppar. Det ska hela tiden vara på en nivå där hunden lyckas!

Sitt kvar när jag går iväg

När jag känner att Gun har förståelse för att man kan sitta kvar trots att det går lång tid och trots att olika saker händer i omgivningen, så går jag iväg. Jag gillar att gå åt lite olika håll, både rakt fram men även till sidan och bakom henne!

sitt kvar

Många gånger lär sig hundar att matte går iväg direkt, och gärna i samband med inkallning. Men ofta upplever jag att det är lättare att göra rätt om man bygger värde i positionen för sig först. Och om du står 10 meter bort och hunden tycker att ett löv verkar väldigt spännande, så kommer det att bli svårt att stoppa lövjakten ju! Det är betydligt lättare att göra när du är väldigt nära.

Så, dags för videon:

Tänk på att träna i korta pass där hunden får lyckas. Om det blir fel så sätt tillbaka hunden på samma plats ni började på! Och ha kul!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.