ATT MOTIONERA EN VALP

En såhär fysiskt krävande valp har jag inte haft innan. Hon behöver röra på sig betydligt mer än jag upplevt med tidigare valpar. Och även om jag vill vara tydlig med att motion och valpar inte är en så himla bra kombo så vill jag ändå skriva några grejer. För såhär: det beror på vad man menar med motion. Och med valp…

motion valp
Barnet tar gärna med valpen på äventyr över stock och sten

Vad är motion? Vad är BRA motion?

En vuxen hund behöver gå promenader på ett helt annat sätt än vad valpen gör. Det finns olika ”lathundar” för att räkna ut hur mycket valpen kan gå, men jag tycker de är missvisande. Alltså, vad för valp menar man? En chihuahua kräver annat än en rottweiler ju…

Andra säger att man ska gå på och använda ”sunt förnuft”, att valpen kommer lägga sig och vila när den är trött. Det tror jag inte heller på. Vissa valpar kör på tills de spyr. Typ som min valp nu… Hon skulle aldrig komma på tanken att pausa under en promenad. Så, då får jag ju styra det.

motion valp

Dålig motion för valpar

Anledningen till att jag inte räknar i kilometer eller tid när jag pratar om valpens motion är för att det helt enkelt inte är relevant. En valp bör inte gå långa sträckor, monotont. Att gå i samma takt hela tiden och särskilt på hårt underlag är inte nyttigt. Att vistas ute länge behöver heller inte betyda att kvalitén på motionen är rätt. Så, långa sträckor är ingen höjdare.

Inte heller snabba vändningar, hastiga stopp, monoton träning överlag.

Bra motion för valpar

MEN! Oavsett man pratar valp eller vuxen hund så finns det en grej som alltid kommer att vara bra, och det är kroppskontroll.

Att hunden vet var baken sitter, hur tassarna känner olika saker och i allmänhet har koll på sin kropp är svinbra. Och det får man ju inte genom monotona promenader på asfalt. Eller genom att kasta boll eller frisbee.

Några övningar för kroppskontroll:

  • backa
  • shaping av tassrörelser
  • kloss-träning

via GIPHY

Grundar man detta under valptiden minskar risken för skador när hunden blir större.

Gun är, som jag nämnde igår, en aktiv och fysiskt krävande valp. Det är jättekul men jag får snarare jobba på att hon ska vara lugn och ha kontroll på kroppen och begränsa henne nu. Samtidigt måste hon få utlopp för sin energi! Lite tricksigt men ändå kul träning!

Har du några tips på bra övningar för valpen så får du gärna lämna en kommentar!

1 Comment

  1. Mirre 11 februari, 2021 at 12:54

    Hej, jag har just tagit en alaskan husky, hane, som är 10 veckor gammal Och ser ut att bli ganska stor. Vi är inne på tredje dygnet och allt funkar fint hittills. Vi bor avsides men har släktingar i byn. Han är fortfarande lite skygg och vill helat vara nära matte när vi träffar andra människor. Jag går över till min morbror då och då, men hittills bara en gång per dag. Sträckan dit är ca 1 km, det är lite kuperat och vi går i ett skoterspår längs med en älv. Är detta för mycket att ha som daglig motion? Förutom detta går vi ut på gården och leker eller bara rastar.

    Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.