VALPEN BLIR UNGHUND

Förutom spökålder, könsmognad och allmän självständighetsfas hos min valp Gun, så är hon en känslig individ. Såpass känslig att jag ibland tror hon skadat sig. Jag vet ännu inte vad som är vad i detta och hur mycket som beror på alla hormoner, så jag sparar det till en annan gång. Nu: om att hon är mer av en unghund än en valp.

Framför allt ser hon mindre valpig ut. Jag upplever att det ger omgivningen en förväntan på att hon ska kunna saker. Men i huvudet händer så mycket att vi faktiskt backat bandet helt. Jag har tänk om, gjort om. Grunder, hörrni! Man har igen all sån här basic-träning sen! Så himla underskattat.

Back to basics med unghunden

Lek:

Vi leker. Hela tiden nästan! Ibland smyger jag in små övningar mellan lekpassen, ibland inte. Ibland leker vi med leksak, ibland med mat eller godis. Vi hade ju lite av en konflikt i detta, eftersom Gun gärna snor leksaken och sticker. Men nu har jag bara gett mig fan på att vi ska leka ändå. Det ger så himla mycket och är så kul så jag vägrar låta sånt hindra mig.

Här visar jag hur jag lär henne komma tillbaka med leksak!

valp unghund lek

Enkla kontaktövningar

En av de övningar jag ”smyger in” i leken är kontakt. På bilden ser du ett exempel på det! Jag tar alltså leksaken och vill då att Gun tittar på mig. I början ville hon bara ta leken igen och då väntade jag ut att hon bara var stilla eller åtminstone inte hoppade och så belönade jag det. Och sen gradvis ökade jag mer och mer att hon satt stilla länge med fokus! En bra och kul övning som blir väldigt tydlig för hunden!

valp unghund

Promenadträning

Att gå fint i kopplet är ständigt pågående projekt här, och det går faktiskt riktigt bra! Jag tycker aldrig att man ska sluta träna detta, faktiskt. Även om hunden lärt sig principerna och är duktig så är det ju ett perfekt tillfälle att träna skoj grejer. Ut ska man ju ändå!

Jag tror att jag ska göra en stor guide med video om hur jag tränar på att gå fint i kopplet. Men tills dess så kolla denna lilla övning jag gjorde till instagram i onsdags!

Självförtroende:

Denna valp har alltid varit känslig men nu när det typ sprutar hormoner ur öronen på henne så har det blivit värre. Så vi tränar massor på självförtroende. Leken ingår här men vi kör även en del balansövningar och kollar mycket i Jessica Manns bok ”Blygerhundar”. Den skrev jag en recension om här, läs gärna den!

Detta lägger jag på hyllan nu… lite i alla fall

Inkallning/okopplad: valpen har fått upp mer jaktinstinkt än jag trodde. Fåglar är särskilt kul, när de lyfter snabbt! Men även nosande i marken är ungefär 1000 gånger mer spännande nu tydligen. Så jag har 3-meterskoppel på nästan jämt. Det ger henne ändå mycket space. För varje gång hon lyckas dra efter någon fågel (som väl är har det inte hänt när hon är lös, vad jag kan minnas) så kommer hon att belönas. Alltså, belöna sig själv.

Det blir en helt onödig konflikt så jag har kopplet på, övar inkallning och följsamhet med det. Jag bara minimerar risken att hon ska lära sig själv att det är kul att dra efter fåglar.

valp unghund

Tävlingsträning: jag vill egentligen börja slipa på tävlingsmoment. Men just nu skulle jag i så fall slita på vår relation. Så, grunder som sagt!

Miljöträning: jag måste förklara mig! Jag menar inte att vi sitter hemma hela tiden. Men: innan har vi kunnat göra det lite svårare hela tiden. Gå till svårare platser. Nu har jag backat. Så vi har inte slutat vara på nya platser, jag har mest valt platser som är rätt lugna. Jag upplever att hon ”tar in” miljöerna otroligt mycket, och går lätt upp i stress. Jobbar mycket med hennes känslor i allmänhet och även passivitetsträning.

unghund

Trots, slyngel, unghundsfasoner

Trotsåldern, slyngelåldern… Unghundsperioden har många namn. Och jag tänker att det är skit samma vad man kallar det. Hon har det lite svårt med känslorna och att sortera tankarna. Då får jag stötta.

Motion är något som jag tänkt mycket på. Man ska ju inte motionera valpar på det sätt man tänker med en vuxen hund, dvs långa promenader. Men jag upplever att Gun är en valp som kräver betydligt mer fysisk aktivitet än mina tidigare hundar. Jag kommer att skriva ett helt eget inlägg om det, som kommer imorgon!

Håll till godo!

2 Comments

 1. Rebecca 25 januari, 2021 at 09:58

  TACK Lilly för lite pepp! Jag har haft hund hela livet och har aldrig upplevt en sån här omvandling, praktiskt taget över en natt..
  Min nuvarande grabb är precis över sex månader och har riktigt kommit in i upptäcka världen-fasen. Det är första gången jag har en hund med så mycket jakt i sig och han spökar nu över en del saker, nosar och vädrar som en galning och är helt plötsligt jäkligt intresserad av alla andra hundar. Jag har också märkt att han lätt går upp i varv och har svårt att varva ner, så jag har också dragit ner lite på miljöträningen för att skapa så positiva upplevelser som möjligt (vi bor i ett väldigt ”aktivt” område), låter honom gå i längre koppel för att det inte ska bli för stramt. Ska komma igång och lattja mer, så att vi har maximalt kul ihop. Hoppas du får en fin fortsatt dag och tack igen för att du är så öppen och prestigelös i dina texter och råd <3
  /Rebecca

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 26 januari, 2021 at 13:07

   åh HEJ <3 vad fint att du kände lite pepp! vet hur det är, unghundar alltsåååå haha ja, vad ska man ens säga? KRAM

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.