LÄR HUNDEN KOMMA TILLBAKA MED LEKSAK

Min valp sticker med leksak. Hon vill ha själv. Eller hon gjorde. Så fort hon fick tag på något så var det HEJDÅ och leka själv. Hon såg inget värde alls i att komma tillbaka med mig. Och även om jag uppskattar hennes otroliga föremålsintresse och leklust så är det ju inte helt oproblematiskt…

Eftersom jag vill jobba med leken som belöning i träningen så blir det ju fel. Om det alltid slutar med besvikelse (från hennes sida när jag tar leksaken, eller från min sida för att hon sticker) så funkar det inte. Vi är på god väg att knäcka denna nöt så jag tänker dela av mig av några erfarenheter längs vägen!

Vad vi provat som inte hjälpte:

Bytesleken. Det vill säga att ha två likadana leksaker som vi skiftas mellan. Här är en film:

Detta var det första jag provade för att få henne att se ett värde i att komma tillbaka. Men det fick inte alls den effekt jag ville. Har modifierat den lite så har fått den att funka nu men som ”ren” byteslek funkar det inte för oss.

Vad vi provat som hjälpte:

Hemma har jag kört beröm och belöning på allt hon plockat upp. Alltså även det hon inte får. Typ barnets strumpor. Då säger jag BRRAAAA och ger henne godis. Så från att ha tänkt ”HAH! JAG HAR EN STRUMPA, BÄST ATT STICKA INNAN NÅN SNOR” så vänder hon sig numera i de flesta fallen mot mig och undrar om vi kan göra något kul istället. Så det ser jag som en väldigt positiv grej!

Jag har begränsat möjligheterna också. Alltså haft så lite som möjligt framme som hon ens kan sno. Och ute – koppel så om hon får fatt i något kan hon inte sticka för långt åtminstone. Och jag har inte tagit något från henne där (om det inte varit farligt såklart) utan hon har fått gå och bära sin skatt.

komma tillbaka med leksak

Jag har även gått från att visa att jag VILL leka med henne, till att vara mer neutral. Liksom, i början så ropade och lockade jag på henne när hon smet. Det har jag slutat med. Jag har helt enkelt bara satt mig ner och skitit helt i det. Detta har jag gjort inomhus! Annars hade hon ju stuckit till Kina typ. Och när hon väl smugit sig fram har jag inte varit så intresserad av själv grejen utan mer av henne. Så har klappat och myst.

Nu har hon börjat komma fram och knuffa på mig för att jag ska leka med henne. Då har jag tagit in handtarget ibland, bara för att se hur det funkar. Och det har faktiskt lett till att hon tycker att det är kul att komma och leka med mig. Så riktigt nice utveckling!

Man kan väl säga att jag tagit bort konkurrensen ”bara”. Här är filmen om detta:

Observera att detta är hur jag gör med min valp. Det kanske inte funkar för din! Som vanligt är det viktigt att lära känna sin hund och dess signaler. Det går inte att copy-pastea sånt här.

7 Comments

 1. Pingback: Hundinstruktör Lilly: Lek & lös problem | Rockybox

 2. Pingback: Hundetrainerin Lilly: Spielerisch Probleme lösen | Rockybox

 3. Pingback: Hundetrainerin Lilly: Spielerisch Probleme lösen – Rockybox | DE

 4. Pingback: Hundinstruktör Lilly: Lek & lös problem – Rockybox | Sverige

 5. Jeanette 5 januari, 2023 at 15:27

  Tack för tips och råd. Googlade om TävlingsLydnad och din sida kom upp. Tack

  Reply
 6. Vendela 6 december, 2023 at 10:19

  Har samma problem som du hade med min unghund på snart 11 månader, hon springer ofta med leksaker till sin bädd när hon väl fångat dem. Har försökt att fånga upp intresset genom att kasta iväg en boll som jag hypat upp lite innan och när hon är påväg/tar tag i den belönat med lek med en annan leksak hos mig, även försökt att sätta värde på leksaken genom att belöna varje gång med gott när hon är på väg/engagerar sig i något jag slänger iväg. Men känner verkligen igen den här ”konkurrensen”. Bytesleken funkar fint men inte heller hjälpt, har låtit leksaken bli ”död” så hon släpper och stoppat den bakom ryggen och när hon är lugn kommer rättsignal och vi börjar leka igen men det är kanske mer en passivitetsövning. Skulle vilja prova detta men är rädd att det skapar problem att hon plockar mer saker, ex. ute. Där har vi lite tendenser till resursförsvar när hon hittar något skoj då plockade en del grejer från munnen på henne när hon var valp. Slutat helt med det och brukar mest ignorera om det inte är farligt eller ev. byta med något. Dock är hon under allergiutredning så någon godbit har inte alltid kunnat erbjudas. Låter det som att vi skulle kunna testa detta eller ska man passa sig för att skapa problem längs vägen?

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.