FÖREBYGG KOPPELDRAG – såhär tränar jag valp

Förebygga koppeldrag? Går det? Ännu en av de vanligaste frågorna jag får inom hundträning! Hur fasen gör man för att hunden inte ska dra i kopplet – eller för att valpen inte ska börja med det?!

Igår skrev jag om inkallning – och detta går lite hand i hand med det. Fast ändå inte…

Här är onsdagsvideo om just detta: förebygg koppeldrag!

Så… Om valpen inte lär sig sambandet mellan att dra och att få komma framåt, så är mycket vunnet. Det är en av anledningarna till att jag inte använder, eller rekommenderar, flexikoppel. Åtminstone inte med halsband! För då får vi ju exakt den känslan: när det drar åt i halsen kommer jag framåt.

Har du en vuxen hund som redan lärt sig dra? Kolla min stora guide om att träna bort koppeldrag här!

Och som alltid: träna! Tänk på hur många gånger du belönat ”sitt” eller ett trick! Du behöver träna (och belöna) att gå fint i koppel minst lika mycket! Det är ett helt onaturligt beteende och kommer inte av sig självt. Så träna! Förebygg koppeldrag gör du bäst genom att öva på det du vill ha!

förebygg koppeldrag valp

Guns halsband har jag skrivit om här. Och jag använder hennes torrfoder som ”godis”, förresten!

Hur gör du? Jobbar du med att förebygga koppeldrag? Berätta gärna i en kommentar!

Vi hörs!

5 Comments

 1. Caroline 29 december, 2020 at 10:53

  Hej hittade just din blogg- jag letade på skvallerträning. Superbra! Men så har jag också bekymmer med speciellt en av mina unghundar som drar och alltid vill ligga först när jag går med alla 4 hundar 🙈. 3 Cavalier och en flat. Min vuxna hanhund (Cavalier) har skäller vid hundmöte och har även börjat dra med de två unghundarna så det blir lagom cirkus när jag går nu…. tänker jag får träna en intaget och lägga ihop allt eftersom dock lite klurigt att veta hur jag ska börja och just hundmöten är inte något vi har dagligen där vi bor… tar gärna tips o trix om du har 😘

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 30 december, 2020 at 19:10

   Hej! Kul att du gillar <3 Skulle rekommendera att träna koppelträning först och undvika hundmöten så mycket det går faktiskt! Är ju mycket svårare att ha kontakt i hundmötet om hunden redan är okantaktbar utan några störningar alls liksom! Kolla gärna min föreläsning på Boon.tv i april, där kommer jag prata massor om både hundmöten och koppelträning :D https://boon.tv/lilly

   Reply
 2. Pingback: KOPPELTRÄNING - lär hunden att gå fint i kopplet och sluta dra! • HUNDTRÄNAR-LILLY

 3. camilla 12 mars, 2021 at 17:04

  Hej!

  Lånar min dotters hund ibland och känner att inte har riktigt koll på ”gå fint” i koppel. Hittade denna sidan när jag letade info om hur man ska göra! Blir supertaggad att prova dina tips!🤩

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.