SUPERHJÄLTEHUNDAR, KREATIVT TIGGANDE OCH VALPTIPS – intervju med Jessica Mann

Jessica Mann är hundinstruktör, hundbeteendeutredare och specialsöksinstruktör. Med boken ”Blygerhundar – så gör du din hund till superhjälte” (2017) etablerade hon sig ordentligt som kvinnan med kollen på rädda och osäkra hundar. Med ledord som empati, etik, vetenskap och glädje för Jessica verkligen hundsverige framåt och jag är oerhört stolt över att ha fått ställa frågor till henne! Här kommer min intervju *TRUMVIRVEL*

Jessica Mann intervju
Foto: Patrik Bergenstav

Varför ska man ens tänka självförtroende när det kommer till hundar?

”Jag tycker det är viktigt med hundar som vågar ta för sig i livet, som vågar ställa krav, be om saker och vara lite jobbiga.

Om jag jämför hur det var när jag hade min osäkra hund så kan jag tänka att det på många sätt var mycket enklare. Hon låg på soffan tills jag föreslog att vi skulle gå ut, hon tjatade aldrig på mig att vi skulle hitta på något, hon tiggde inte kli och uppmärksamhet. Hon förstörde inga strumpor eller ens leksaker eller visade på andra sätt att hon var uttråkad genom att hitta på egna saker att pyssla med.

intervju jessica mann blygerhundar
Boo – inspirationen till succéboken

Jag tror att hon hade kunnat både svälta ihjäl och törsta ihjäl innan hon skulle komma och säga att hon var hungrig eller att vattenskålen var tom. Hon tog liksom ingen plats.

Men hon var också mycket svår att motivera att göra saker. Hon såg helt enkelt inte utbytet vi kunde ha av varandra, och hon tyckte minsta krav var jobbigt. Och med krav menar jag så basala saker som att ropas in i köket för att få sin mat. I takt med att vi började träna självförtroendestärkande övningar förändrades allt detta.

Hon vågade tigga kreativt – det vill säga prova saker i träningen. Springa fortare till mig på en inkallning, gå självmant sidan om mig i koppel, ge mig uppmärksamhet och fokus till exempel. Helt enkelt så vågade hon prova saker för att kunna se om hon kunde få en godbit för besväret.

Boo tigger kreativt!
Foto: Jessica Mann

”Min hund förvandlades från enkel soffkudde till en rolig kompis i takt med att självförtroendet ökade. ”

Det gjorde förstås att hon vågade be om saker även på andra plan – och hon började säga till när hon ville ut och leka med en tom toarulle som hon hämtat i badrummet när hon blev uttråkad. Hon förvandlades från enkel soffkudde till en rolig kompis i takt med att självförtroendet ökade.

Hon hade förstås ovanligt dåligt självförtroende, de flesta hundar börjar inte på hennes nivå, tack och lov. Men jag vill att mina hundar ska be mig om saker de vill ha och behöver. Sen kanske jag inte alltid bejakar deras önskemål, men jag vet att om vattenskålen är tom så kommer jag få veta det, om de vaknar mitt i natten med ont i magen och behöver gå ut så kommer de säga det.

intervju jessica mann blygerhundar
Vill (tollare) och Boo

Den andra aspekten av det hela är att hundar som har gott självförtroende så klart är mindre ängsliga överlag. Genom att träna det generella självförtroendet så klarar de sådant de tidigare tyckte var svårt mycket enklare. Det kan vara hundmöten, att vara hos veterinären, att lämnas ensamma och så vidare. De blir tryggare hundar helt enkelt. 

Kan du ge ETT enkelt tips man kan börja med prick NU för att boosta hundens självförtroende?

Berätta för hunden när den är duktig! Det kan vara så enkelt som att hunden står stilla när du tar på koppel för att gå ut, eller inte bara drar mot lyktstolpen på trottoaren utan först checkar in så ni kan gå tillsammans, kommer på inkallningen eller hundra andra exempel varje dag. Låt hunden veta när den gör rätt!

Inte nog med att den kommer lära sig vad som är rätt och därmed vilja upprepa det för att få sin belöning igen, den kommer dessutom känna sig duktig och därmed få bättre självförtroende. Dessutom blir relationen så himla mycket bättre om man börjar leta rätt hos sin hund!

intervju jessica mann

Berätta att den gör rätt genom att ge den en godbit (ta med delar av hundens middag på promenaden så är du alltid redo) eller en lekstund. Eller genom att ge den ett varsågod att gå ut genom dörren för att den lät dig ta på kopplet utan hets. Eller varsågod till lyktstolpen när den checkar in för att få gå och nosa. Så klart ska du också berätta att hunden är bäst i världen och gosa massa med den om den gillar det!

Och kan du ge ett lite större tips för att ge hunden bättre självförtroende?

Låt hunden använda näsan varje dag genom att få leta upp sin mat! Nu när det är massa snö i stora delar av Sverige så är ju världen en enda stor hinderbana och det kan du utnyttja.

intervju jessica mann
Gun håller med om att världen är en jättehäftig hinderbana! SUPERKUL!

Låt hunden balansera på snöhögar – kasta ut en deciliter mat i snövallen och låt hunden både nosa och använda kroppen samtidigt. Superbra hjärngympa och du får fysisk aktivitet på köpet.

Andra tider på året kan du göra samma sak i en sluttning med blåbärsris, i en rotvälta eller på andra ställen som finns i omgivningen. Börja enkelt så att hunden lyckas och gör det svårare successivt. Ju svårare utmaning desto bättre självförtroendeboost.

Hunden ska ut varje dag och den ska äta mat varje dag – varför inte kombinera de båda till en rolig aktivitet som dessutom stärker hundens självförtroende?

självförtroende hund

Hur börjar du med en valp? Liksom, man har ju ett tänk. Men är det något du kommit på som du faktiskt gör rent konkret när du får hem en valp?

Med mina valpar börjar jag alltid och utvecklar belöningar först. Jag vill att det jag erbjuder hunden i form av leksaker och godbitar ska tas emot med glädje. Det gör det så mycket enklare att lära hunden det jag vill att den ska kunna och göra i olika situationer när jag vet att jag har en bra lön att erbjuda.

Hundar – liksom alla levande varelser – gör bara saker av två anledningar. Antingen är det för att uppnå eller få något den vill ha. Eller så är det för att undgå något som är obehagligt.

intervju jessica mann
Boo och Jessica

Jag vill att mina hundar ska göra saker för att de vet att jag kan erbjuda en superlön. Annars kommer de garanterat börja leta saker de vill ha på annat håll. När jag ropar på min hund när den går lös i skogen så kommer den för att jag har massa bra saker att erbjuda! Detta trots att hela skogen är full med vilda djur att jaga, spår att följa, vatten att bada i och äventyr. Om jag inte har bra belöningar så kommer hunden antingen strunta i att komma och roa sig på egen hand, eller komma för att den vet att jag blir arg om den inte gör det (för att undkomma ett obehag alltså).

Och om jag börjar blanda in bestraffningar i min träning så är vi snabbt tillbaka på första frågan: varför vill jag ha hundar med självförtroende? Dessutom sabbar bestraffningar relationen mellan mig och min hund. Det är lätt hänt att jag ändå inte får vad jag vill ha… Utan får en hund som springer långsamt till mig eller undviker mig helt.

intervju jessica mann
Valp-Boo

Dessutom måste bestraffningar ofta trappas upp med tiden. Belöningar kan faktiskt trappas ner eftersom beteendet blir förstärkande (belönande) i sig. Det blir ju förknippat med så roliga saker!

Mitt andra valptips är att vara pessimist. Jag förutsätter att mina hundar kommer råka ut för massa dumma saker genom livet.

De kommer stöta på hundar som inte är snälla, de kommer bli skrämda av fyrverkerier. De har dessutom en massa inneboende drifter – att jaga djur i skogen, valla cyklister, skälla på besökare med mera. Så jag ägnar stor möda åt att jobba förebyggande. Det är mycket enklare än att ta tag i problemet när det uppkommit! Till exempel: jag förutsätter att mina valpar kommer skälla på dörrklockan, eftersom det är ett så vanligt problem.

intervju jessica mann
Tjoho!

Så därför ser jag till att valpen inte kan göra det. Bästa sättet är att få valpen att associera dörrklockan med bra saker hos mig. Så fort den ringer så langar jag fram några godbitar. Gör jag det varje gång den ringer under valpens första tid så kommer det inte ta många repetitioner innan valpen kommer till mig för att få sin godbit när klockan ringer.

Se valpen som en individ, förutspå framtida problem – och börja träna nu!

Jämför det med en vuxen hund som kanske fått skälla massor på dörrklockan och därmed fått träna mycket på det beteendet (och blivit jättebra på det!). Mycket svårare att lösa! Så kolla vilken valp du har. Vilken ras (vall, vakt, jakt, larm…)? Vilken individ (osäker, burdus, snabb, långsam…)? För att försöka förutspå framtida problem och fundera på hur du vill den ska agera i varje situation. Och börja träna det. Nu!


Tackar för att jag fick ställa frågor! Följ Jessica på instagram, vettja! Och här är hennes hemsida om man vill veta mer. Superbra person!

Ha det gött! Vi hörs imorgon!

Lilly

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.