FRÅGELÅDA: HUND SOM BALLAR UR NÄR DET KOMMER GÄSTER

Hur får man hunden lugn när det kommer gäster? I det här blogginlägget kommer jag att ge mina bästa tips för:

 • Hunden som skäller på ringklockan
 • Hunden som inte kan slappna av när ni har folk hemma
 • Hunden som inte låter gästerna vara (hoppar, tigger, you name it)

Häng med!

Överdrivet stoj när man har gäster är inte så kul. För någon. MEN: jag vill börja med att säga att du förmodligen tycker att hunden är störigare än vad din gäst tycker. Och framför allt hjälps ingen av att du redan innan mår skit, är nervös och stressig. Liksom då kan det absolut bli att hunden blir ännu mer stojig. Skriver inte det för att lägga skulden på dig eller för att säga typ ”bara du chillar så kommer hunden också magiskt göra samma” för det känns ju… inte som hela sanningen. MEN! Det hjälper åtminstone din egen sinnesro att tänka att din hund är skojig och livlig istället för att tänka negativt laddade ord. Tycker jag.

Okej, nu till de olika problemen. Först ut:

Hunden som skäller på ringklockan

En klassiker av en anledning. Typiskt enkelt för hunden att förstå: ringklocka = någon kommer. Lägg gärna till att matte skäller mot dörren i takt med hund, så är det två på jobbet också! Varning nån kommer! Hunden tycker oftast den är jätteduktig som varnar och larmar och fattar inte alls att matte menar ”sluta” när hon gör… exakt samma… som sin… hund. Konstigt? Nej. Logiskt.

Visst, det FINNS hundar som ba ”aha, detta gillade inte matte, jag går och lägger mig” men jag räknar kallt med att ni som har såna hundar inte letar upp detta blogginlägg lol

Jag har kört mycket olika varianter, dels att ändra inställningen till ringklockan. Så istället för:

Ringklocka ringer = hundens förväntan är mot dörren och den skäller
så försöker jag få associationen blir såhär:
Ringklocka ringer = hunden springer in till köket och lägger sig

Detta gör jag genom att det på ett bra tag ALDRIG kommer någon person efter att ringklockan ringt. Ja, krångligt. Du får möta upp besökare eller säga åt dem innan att inte ringa.

Sen ringer du, eller nån neutral person, i klockan och då kommer det som steg 1 godisregn eller ett gött ben i köket. Oavsett vad hunden gör. Vi ska hjärntvätta om signalen. Förväntan är ledordet, inte vad hunden gör.

Sen upprepar vi det tills vi ser att hunden börjar rikta sig mot köket istället för dörren. När det sitter kan vi börja försiktigt skjuta upp tiden mellan ringklocka och belöning. Några sekunder i taget. Så fortsätter man så. När en person väl ska komma sen så gör man det SVINENKELT igen, alltså backar träningen 100 steg verkligen.

Min Gun, som är en larmande och vaktande gårdshund med svårigheter för människor, har jag struntat helt i till slut. Hon får skälla, jag bryr mig inte och bor dessutom mitt ute i skogen (länge bodde jag dessutom där ensam). Jag uppskattar att hon varnar och tackar henne för det. Oftast ger jag henne ett ben för att hon ska kunna släppa det lättare, dock. Och med främlingar som ska in hos oss har jag en annan strategi. Mer om det en annan gång, annars blir detta universums längsta blogginlägg.

Hunden som inte kan slappna av när ni har folk hemma

Jag har en sån hund, hon vill ha koll på alla och i kombination med vakt/larm så är det inte svinkul när hon springer omkring och skäller och har sig. Det jag märkt hjälpt mest är att JAG styr upp. Jag kan absolut inte ignorera bort de här beteendena. De är så självbelönande och starka. Men hur menar jag då? Hur styr man upp? Tackar som frågar, hatar när folk slänger sig med såna icke konkreta råd. Så här kommer det JÄTTEkonkret:

I knät på en kompis man gillar, är det svårt att samtidigt springa runt. Hunden Gun har svårt för folk, men när hon väl gillar nån är hon helst innanför skinnet. Här är hon nöjd!

Avgränsningar och fysiska hinder är din bästa vän

Kompostgaller, barngrindar, ja till och med koppel – allt som kan hjälpa hunden att inte balla ur totalt och snurra upp sig i skallen kan du använda. Detta är SJÄLVKLART jätteolika från hund till hund, du känner din hund bäst. Men om du redan provat att låta hunden lösa det själv (och det inte funkat) och att säga åt hunden att gå och lägga sig (och det inte funkat) – våga testa att skärma av och fysiskt hindra. Gun är 10000 gånger lugnare i koppel, det bara ÄR så. Hon blir så mycket mer chill. Borde kanske använda mer inomhus men har inte pallat. Men är typ 99% säker på att det varit jättebra för henne. Hon stirrar verkligen upp sig och även om jag ofta kan få henne att ligga i korgen i ren lydnad så känns det inte så avslappnat… Vilket för mig in på nästa punkt.

Filtträning

På min to do sedan fem år tillbaka 🙂 Men har filmat våra första pass och ska verkligen försöka komma vidare. Första passen är ju kul. Sen är det mängdträning som gäller. Hanna har pratat bra om detta, både på sin insta och i podden. Ska kanske tvinga henne att coacha mig i detta? Jaja. ”Filtträning, vad fan är det”, undrar du nu. Sorry. Här kan du läsa mer om det! Och här kan du läsa om varför jag inte använder det i passivitetsträning så mycket hehe

Här hade varit ett ypperligt tillfälle att träna Gun att ligga på filt. Men det gör jag inte, för jag kan inte låta bli att snacka hehe. Men en vacker dag kanske jag lär mig att göra två saker samtidigt!

Hunden som inte låter gästerna vara (hunden som hoppar, tigger, skäller)

Vad vill du att hunden ska göra istället? Det tycker jag är steg 1. Om du är okej med att hunden far omkring lite men absolut inte tål hoppande – fokusera på 4 tassar i backen snarare än att hunden ska ligga på en filt. Och vad har du för hund? En som behöver jättetydliga ramar (typ ligg på filten, inga undantag) eller har du en som klarar lite mer lösa tyglar? Liksom du måste både anpassa efter dig och din vardag – men också efter vad för slags hund du har och vad den har för egenskaper. Vad som hjälper ena hunden kan helt fel för nästa.

Men okej, hoppande hundar börjar vi med.

Hund som hoppar på gäster:

 • Är det lättare utomhus? Möts upp och gå en sväng innan ni går in
 • Låt gästerna anlända innan hunden får gå in och hälsa
 • Se till att alla gäster sitter innan hunden får hälsa (detta är det som funkar bäst för oss tbh!)
 • Lär in ett alternativ till att hoppa. Så här ser Gun ut precis innan hon ska hoppa:
hund som hoppar på gäster

När hon ser ut så, räcker det att jag typ kollar på henne för att hon ska börja hoppa. Så jag väntar alltid tills hon är lite lugnare innan jag klappar henne. Men med andra hundar har jag behövt klappa för att de ska lugna sig. Då har jag försökt påbörja klappet när de inte är halvvägs upp i luften utan har 4 tassar i backen. Så, nu kan jag klappa:

Om hon skulle hoppa igen, och jag tränade på detta, skulle jag sluta klappa/avbryta vad jag håller på med och vänta tills hon är lugn igen. Eller tills jag själv hunnit sätta mig. Man får testa sig fram! MEN: man kan också skita i det. Säg inte till nån seriös meeeen Gun väger liksom 8 kg, är jätteduktig på det mesta men FOLK är hennes akilleshäl. Gillar hon någon så får den faktiskt ta det som en komplimang. Eller strunta i henne, för då brukar hon strunta tillbaka.

Så. Jag låter henne hoppa på mig och på de kompisar jag har som Gun gillar. Resten skiter hon i. Man får faktiskt välja att strunta i det. Nej, kanske inte om du har en 50kiloshund, för då är det ju en säkerhetsfråga. Men man bestämmer faktiskt helt själv, att ”alla andra tycker” nåt om hur hundar ska vara är enligt mig en lite… konstig anledning till att införa regler hos sin hund. Speciell om man inte egentligen bryr sig.

Men okej, på min rottis och på Frasse som var stora hundar, så var det mycket vända ryggen till som gällde om de hoppade. Och att alltid ”belöna” dvs klappa/hälsa först när tassar var i backen. De fattade rätt snabbt. När de var unghundar testade de vissa nya personer men sen släppte det med.

Hoppande får jag nog utveckla i ett helt eget inlägg, tror jag. Fanns lite väl mycket att skriva här hehe

Så, det var lite om det. Tänk på att inte bara träna i skapt läge, då blir det oftast för svårt för hunden. Och andas!

Lämna en kommentar om du har frågor eller vill säga nåt 💕Hörs snart igen!

8 Comments

 1. Susanne 4 februari, 2024 at 16:20

  Blir så glad att läsa
  Har en hund som larmar på ringklocka/knacka på dörren nästan ännu värre ( skylt ring på knacka inte ) funkar ibland …. Gäster … har inte så mycket besök men mina barn stora nu och ett barnbarn 4 år …. Låter de komma in har koppel på för styrsel ( han blir ju så sjukt glad / stressad och koppel verkar funka tar av det när han lugnat ner sig sedan är allt helt ok…försäljare / PostNord stänger in oss i sovrummet och husse tar emot paket …. Är bra på alla fyra tassar och lägga sig med sitt får och chilla ner sig alldeles själv när gästerna väl landat i köket eller soffan
  Tack igen att du har stärkt min självkänsla och självförtroende ffa inför ” besserwissergubbarna” som man stöter på lite överallt

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 5 februari, 2024 at 13:04

   blev så glad av din kommentar! TACK 💕
   Och bra jobbat – både med hunden och med din egen känsla. Svårt och viktigt!

   Reply
 2. Carro 5 februari, 2024 at 14:22

  Har också en kooiker som är precis som en kooiker ska vara. Har aldrig haft problem med hans beteenden (som jag tycker är normala) tills jag träffade min nuvarande sambo och där med umgås med människor som inte är så hundvana eller som inte ser hundens sällskap som lika självklar som en människa i sällskapet. Hunden ska bara vara där, helst LUGN (oj vad beröm man får när hunden är LUGN!!!), ej tigga, ej hoppa, för guds skull ej SKÄLLA. Det är svårt att nå fram till de här människorna, men jag försöker lirka in då och då att det här är bara helt normala beteenden som hundar gör och att vi människor försöker anpassa dom efter vår ”perfekta” värld. Oftast väljer jag att inte ta med hunden till de här sällskapen men blir svårt när de kommer hem till oss. Blir alltid så glad av dina inlägg o dina fullt rimliga tips 🙌🏻 men ska försöka jobba mer på att ändra människors förväntningar av hur hundar ska vara, före att ändra min vad jag tycker fullt fungerande hund 🐶

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 5 februari, 2024 at 15:13

   Vissa verkar tyvärr förvänta sig att hundar ska ha lika mycket energi och personlighet som en trasmatta ungefär hehe
   Hejar på dig!

   Reply
 3. Kerstin 5 februari, 2024 at 14:55

  Tack!! Ska sluta känns mig misslyckad när jag behöver använda grind.

  Reply
 4. Elina 5 februari, 2024 at 18:51

  En hel vetenskap med detta ju! Men hur ska vi gäster göra för att hjälpa till med hundträningen. Eller ännu hellre, vad ska vi inte göra?
  Det är ju jättegulligt när en exempelvis taxvalp hoppar och vill hälsa, och man vill bara gosa, men det kan ju inte vara bra för uppfostrandet??

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 5 februari, 2024 at 19:42

   Man kan ju alltid skicka iväg ett sms innan och kolla, det brukar uppskattas! Guldkompis som ens tänker tanken ju!!!!

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.