KASTRERING: 3 MÅNADER SENARE

Nej men hur har det redan gått 3 månader sedan Gun kastrerades?? Dags att tänka till och skriva ner hur det känns, vilka förändringar som skett och vad jag hade velat göra annorlunda. Rekommenderad läsning om detta är första gången du är här och läser om denna kastrering:

Hur jag resonerar kring att kastrera hundar

Ett poddavsnitt om kastreringens för- och nackdelar

Här har jag skrivit om hur det gick till och här är en uppdatering efter en vecka och efter två veckor!

Absolut minimum att veta är att Gun kastrerades för att hon inte ska avlas på, är tillräckligt gammal för att ha mognat ur unghunds/pubertetsbeteenden men inte FÖR gammal (så det blir risker på grund av det). Hon blev tidigare extremt skendräktig och perioderna mellan löpen då hon var ”normal” bara krympte och krympte. Så det var dags, helt enkelt. Vill inte kastrera för tidigt, men inte heller för sent.

Vi börjar med en liten tidslinje:

Sista löp:
Kastreringen: 17 november 2023
Skulle ha löpt igen: typ på julafton (hon brukade löpa jul och midsommar)
Och därmed vara i denna fasen nu: ca 40 dagar efter löp brukade skendräktigheten vara påtaglig

Psykiska effekter av kastreringen

Skendräktighet brukar vara runt dag 63 efter löp, det är då tiken vanligtvis får sina valpar. Vissa hundar får mjölk i juvren, det fick aldrig Gun. Men hon boade mycket, blev jättevaktig (måste ju skydda sin kommande valpkull🥲) och jättepissig. Svårt att komma till ro. Lite slö men samtidigt väldigt snabb till stora reaktioner.

Nu är hon som vanligt: en kooiker. Hon vaktar – men inte överdrivet. Hon vill ha koll – men inte på helt störd nivå. Hon boar inte men gillar att patrullera gården. Kissar som en tik som bryr sig om att grannarnas hanar ska veta var hon finns lol.

Jag tror det är bra att ha med sig vad man har för hund i grunden. Hade liksom varit jättedumt av mig att tro att till exempel vakten HELT skulle försvinna på en hund som traditionell avlats för att vara en gårdshund med allt vad det innebär. Småjakt, vakt och vall är framträdande egenskaper hos Gun, vare sig hon har hormonerna eller inte.

Fysiska effekter av kastreringen

Vanligtvis hade hon tittat på en köttbulle och gått upp ett kilo i vikt vid den här tiden. Precis som vilket preggo (eller skenpreggo då i Guns fall) som helst så lägger kroppen lättare på sig. Helt naturligt och rätt smart tbh, att få valpar tar ju energi så bra att ha å ta av så att säga. Men Gun skulle ju inte ha valpar, hennes kropp trodde bara det. Så hon gick upp i vikt helt SJUKT lätt efter löp.

Nu ser jag inga sådana tendenser alls. Visst, hon är hungrig av sig men det har hon alltid varit. Men märker inte att hon går upp lättare. Brukar vara väldigt vanligt annars, att ämnesomsättningen blir segare och kastrerade tikar lättare blir feta. Inte i vårt fall, ännu.

Rehabandet

Vi var rätt duktiga på rehabandet i början (som man kan se här och i höjdpunkten som heter ”kastrering”). Typ första veckorna. Sen körde vi i princip på som vanligt. Gun var i bra form innan och jag kunde fasa in små stunder där hon fick vara lös efter ett tag. Rehabövningarna gjorde säkert att det gick lite snabbare att komma till punkten där hon kändes helt återställd.

Tyckte det gick fortare än jag trodde, kändes lite när jag läste på som att det var VÄRLDENS SJUKASTE GREJ som typ krävde en kandidat i fysioterapi för att kunna klara 🙂 Men för oss gick det i alla fall väldigt smidigt. Trappade upp rörelser långsamt, i början fick hon ju inte hoppa upp i soffa/bil och då fick jag hindra henne men sen gick det rätt naturligt att fasa bort det. Samma med promenaderna. I början: massa smårastningar, sen mer och mer tills nu då där hon springer lös hela promenader.

Väldigt odramatiskt har det varit, jätteskönt verkligen. Hon mår bättre men är i allra högsta grad sig själv och jag hade ärligt inte gjort något annorlunda så här i efterhand. Vi får väl se om jag säger samma sak om ett år! Men just nu är jag väldigt glad att det gått så bra💕

Har du kastrerat din tik och känner du samma? Ändrade det sig sen? Berätta gärna! Detta är första egna tiken jag kastrerat så även om jag har massa teoretisk kunskap osv bla bla så är det ju en annan femma när det är ens egen… Alla förskolepedagoger med egna barn vet vad jag snackar om va?

Skriv gärna en kommentar! KRAAAAAM

12 Comments

 1. Susanne 11 februari, 2024 at 16:20

  Så bra skrivet som vanligt
  Har ingen egen erfarenhet dock

  Reply
 2. Maj 11 februari, 2024 at 19:01

  Tack för att du berättar, hur det varit för Gun och dig. Funderar också på kastrering då vår hund som nu är 5 år har så jobbig skendräktighet med illamående, svårt att äta i början efter löp och helt uppslukad av låtsasvalpar c:a 60 dagar efter löp. Molly och Maj.

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 12 februari, 2024 at 18:38

   åh vad jobbigt! Gun är också 5 och jag tycker det än så länge verkar vara en bra ålder, man vet att de mognat men de är inte gamla riktigt än. väldigt skönt att slippa att de mår dåligt, även om det såklart är läskigt med ett ingrepp på det viset

   Reply
 3. Jennifer 11 februari, 2024 at 20:28

  Min tik kastrerades pga pyo, inga märkbara skillnader i sättet förutom att hon är uppenbart jämnare i humöret men pälsen är helknäpp på det sättet att hon fått mer ull på de vita partierna på kroppen medans fläckarna tappat all underull och täckhåren istället blivit mycket längre 🤪 Blåskontrollen är sämre om än sistnämnda likväl kan vara åldern.

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 12 februari, 2024 at 18:36

   ska bli spännande att se hur Gun utvecklas, pälsen är ju rätt vanligt att det ballas ur på… hur gammal är hon?

   Reply
   1. Jennifer 17 februari, 2024 at 10:07

    I dagsläget är hon 14 men hon var 11 när hon fick pyo. Hon är en liten russellfröken som i övrigt är väldigt fräsch för åldern. Pälsen blev knäpp drygt ett halvår efter op.

    Reply
    1. Lilly Norfeldt 18 februari, 2024 at 14:51

     tack för svaret! ska bli spännande att se hur det blir för gun 🙂

     Reply
 4. Ellen 11 februari, 2024 at 23:54

  Jag kastrerade min tik efter hennes 3:e löp. Hon är en Australien shepherd och mådde inte alls bra under löpen. Hon vaktade saker, åt sämre, ville inte bli hanterad alls och man såg på henne att hon inte mådde bra. Det har snart gått ett år och jag har aldrig ångrat mig. Hon mår så mycket bättre idag.

  Reply
 5. Ebba 15 februari, 2024 at 23:25

  Kastrerade min tik och ångrar inte en sekund att jag gjorde det! Hon är en dominant och reaktiv hund, och dessa egenskaper förstärktes från ca 2 månader innan löp till ungefär 2 månader efter löp. Hon va totalt omöjlig att nå under de perioderna och allt vi tränat på va som bort blåst. Efter kastreringen finns såklart de egenskaperna kvar, men jag kan alltid nå henne nu och vi har fått så fina resultat på all träning eftersom vi inte behöver börja om efter varje löp. Så livet med henne blev verkligen så mycket bättre efter kastreringen🙏❤️

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 16 februari, 2024 at 07:54

   gud vad skönt! hoppas gun ska må bättre också så småningom <3

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.