JAG ÄR GRAVID + q&a

Först av allt: tack för alla grattis!

Jag är alltså gravid. Det känns helt overkligt fortfarande, trots att det är någon som sparkat inuti min mage sedan länge nu. Det tog tid och var ingen enkel grej, kan jag säga. Och jag har inte ens vågat drömma om att få göra detta en gång till så känner mig väldigt ödmjuk inför att vad som helst kan hända.

Men jag vill våga vara glad. Jag ÄR glad.

Samlade in frågor på instagram, vi tar dem nu!

Q: När är det dags?

Denna frågan kom i sjuttio olika varianter typ.

Men det syns ju ganska tydligt på magen att jag inte kommer föda imorgon, och att jag heller inte blev gravid igår. Jag är mer än halvvägs och förhoppningsvis finns en liten bebis i mina armar kring midsommar.

Jag är inte bekväm med att berätta EXAKT datum, kanske blir jag det senare. Vet bara hur jobbigt det var att vänta senast, när datumet närmade sig så sniglade tiden sig fram. Och tror att jag kommer bli svinstressad av att 18 000+ personer vet när det är dags. Måste skydda mig lite.

Kanske berättar längre fram men just nu känns det jätteläskigt. Har precis börjat våga tro att det bli en bebis. Vill inte jinxa.

Q: Hur var första tiden som gravid?

Det var rätt sjukt för jag kände DIREKT. Alltså flera dagar innan man kan testa. Det gjorde mina hundar senast också, för sju år sedan när jag väntade min son. Jag mådde illa nästan omedelbart och kände mig sjösjuk fram till vecka 18 typ. Extrem trötthet som aldrig gav sig, oavsett hur mycket jag sov. Och massor av oro, glädje och rädslor förstås. Blödde flera gånger och trodde det var kört, men hjärtat där inne fortsatte ticka på.

Magen kom direkt och jag kände rörelser tydligt (alltså utan någon som helst tvekan!) redan vecka 15 (första antydningarna kom v.13 men då är det ju så otydligt att det lika väl kan vara en fis på tvären typ). Så det hjälpte oron. Svårt att dölja magen dock, haha. Växte ur alla byxor utom hängsle typ direkt, har levt i tights och jazzbralla sen vecka 8 liksom.

Bild från v.15, i Göteborg för julfirande.

Nu har jag stört mycket halsbränna, foglossning och hade jag inte varit gravid hade jag trott jag var döende eftersom jag är så trött haha. Men det är ju så, typ ALLT är normalt och det är bara att bita ihop. Det känns som det är evigheter kvar och jag kan känna mig rädd för att jag redan är så stor och tung och otymplig. Jag har redan gått upp lika mycket i vikt som jag gjorde under hela förra graviditeten och är som sagt många månader kvar…

Psykiskt mår jag underbart dock, så det är jätteskönt. Det är stor skillnad mot förra gången. Jag känner att jag klarar allt och att allt är okej, på nåt vis.

Q: Verkar Gun känna av graviditeten?

Ja! Hon och jag har haft en svacka i relationen sedan hela frasse-grejen, jag kanske orkar skriva mer om det framöver men just nu gör det för ont. Men hon har börjat lägga sig nära, nära och ha hakan på magen. Är 100% säker på att hon känner att jag är annorlunda. Och mina tidigare hundar fattade att jag var gravid långt innan jag själv visste, så tror de ofta känner mer än ni förstår.

Hon är väldigt barnkär så det känns så himla mysigt!

Q: Läser du någon blogg?

Vet inte om detta var en graviditetsrelaterad fråga men jag svarar ändå – mina favoriter är:
Sandra Beijer – har läst regelbundet sedan typ… 2008?
Flora Wiström – för skrivande och roliga bloggidéer
Gabriella Skog – kul tjej!
Är standard, de läser jag minst en gång i veckan i alla fall.
Saknar Hanna Perssons blogg ofta, speciellt som gravid. Minns att jag läste den slaviskt när hon var gravid nåt år efter jag varit det. Men lyssnar på podden i alla fall.

När jag inte blev gravid och tiden gick så läste jag många bloggar om barnlöshet. Slutade dock ganska snabbt för att jag kände att jag bara såg en massa mardrömsscenarion. Den enda som var lite mitt emellan var egoinas, speciellt detta inlägget. Det fick mig att känna hopp.

Q: Har du tips mot foglossning? Från en som bor i stan och inte kan ha hunden lös

Aj, lider med dig. Får själv inte gå längre än till bilen sedan någon månad tillbaka. Min sambo tar alla promenader med hunden, och allt fotbollsspelande med barnet. Jag glömmer hela tiden att jag inte får typ rusha annars och springer som en dåre. Sen ligger jag där och mår skit hela natten :))) Försöker byta position ofta även när jag vilar, och tänka på att sitta bra.

Har du bil hade jag nog försökt åka ut i skogen och ha långlina. Gillar din hund att hämta boll kan du göra det ibland också. Inte som enda aktivering såklart (det kan öka stress) men då och då för att ta toppen av energin typ. Det funkar ok för Gun. Om jag kastar boll till henne står jag gärna uppe på en kulle så hon får springa upp och ner för den hehe. OBS nej detta är inte för alla hundar och JA det är en nödlösning om man inte kan röra sig. Säger absolut inte att det är rimligt att stå och kasta boll för en kulle varje dag i hundens liv 🙂

Men långlina är toppen. Och hundrastningshjälp. Kanske nån kompis är joggare och vill ha sällskap? Våga be om hjälp?

Sen är hundar anpassningsbara och fattar mer än vi tror. Så var inte så hård mot dig själv. Det kommer en dag där du kan gå en mil i skogen igen. Ta det lugnt!

Q: Vill du berätta om er ”resa”?

Jag hintade om att det varit en lång väg till att få till detta. Näst flest frågor har jag alltså fått om det.

När man varit i den här svängen i mer än fem minuter, och om man är en person som gärna googlar och är *på internet*, så går det ganska fort att hitta sju miljarder skräckhistorier om att vilja ha barn men inte kunna. Min är ingen sådan. Det har varit PISS att längta och kämpa, men det gick bra (peppar peppar). Jag hoppas inte det uppfattas som hånfullt att jag inte delar en skräckis. För de flesta går det bra. Men det ser man sällan på internet. Låt mig göra ett försök:

Jag har, sedan mitt barn (som nu är 6,5 år), varit inställd på att jag vill ha fler. Kanske inte direkt efter mardrömsförlossningen, men från att han var ungefär 8 månader har jag ändå haft en aktiv längtan. En aktiv längtan jag burit som en liten hemlighet, för att inte jinxa. Inte vågat säga till någon nästan. Typ. Jag vet inte. Jag har känt mig girig som längtat. Jag älskar att vara mamma.

Men livet har inte blivit på det vis att ett syskon har kunnat få ta plats. Det finns så många skäl till det och när mitt barn var 3 och jag och hans pappa separerade på riktigt och seriöst så orkade jag inte hoppas mer. Orkade inte tänka tanken på att träffa någon helt ny och starta om. Var så himla trött. Jag sörjde detta så jävla hårt och jobbade verkligen på att släppa drömmen om fler barn. Det var jättesvårt. Hela kroppen skrek faktiskt. Varje gång jag träffade en bebis eller när en kompis outade en graviditet stack det till. Och jag har spenderat ofantligt mycket tid gråtandes och svärandes. Men var trygg i mitt beslut och var redo att gå vidare i livet.

Sen kom C in i mitt liv igen. Min high school sweetheart från 2009 som jag bodde med efter gymnasiet. Han jobbade på kings på andra lång och jag var där hela tiden. Han spelade i band och var nästan 2 meter lång och jag var så jävla kär. Vi hade så jävla kul. Sen gjorde vi slut för jag skulle ut i världen och sånt man gör när man är 19.

När vi träffades igen, 10+ år senare, var det som att komma hem. Han är hem.

Dessutom fortfarande den roligaste jag vet.

Och hoppet tändes igen.

Vi konstaterade ganska snabbt är detta är rätt, vi vill och vi blir inte yngre. Vi vill ha barn. Det var inte nykärhet. Det var nån djup jävla trygghet. Och tiden gick.

Att vara i ofrivillig barnlöshet, hur lätt man än försöker ta på det (jag tyckte ändå jag var rätt chill jämfört med vad jag brukar vara kring saker i livet), är en av de jobbigaste saker jag gått igenom. (Högg till av att skriva det där, ”gått igenom” som om det inte är så nu. Som att det är historia. Men det är det ju. Det ska komma en bebis. Vågar knappt tro.)

Vi hade turen i oturen att ha ett VÄLDIGT konkret problem. Det är inget jag känner för att gå in på i detalj, det är megaprivat, men det är i alla fall så att en läkare konstaterade för ungefär ett år sedan att chansen att jag vi får till en graviditet naturligt är nära noll. De sa inte noll för de FÅR inte säga noll, men det är… typ noll. Detta fick vi veta efter över 1 år av försök.

Det var ju en liten käftsmäll men samtidigt blev vi typ lättade? Nu visste vi ju att vi inte hade gjort något fel (man tar ju på sig så jävla mycket ansvar, speciellt som kvinna. Tro mig: jag har varvat internet på tips och knep på hur man får en optimal ägglossning och bla bla bla usch)

Turns out att det inte spelade någon som helst roll för oss. Det finns ett tydligt hinder men det kan vi komma runt genom IVF. Så det gjorde vi. Och det tog sig. (Vill ni höra mer om det? Alltså vet inte om det är spännande. Läste själv 8208231908321 historier om folk som gick igenom det och 99,999% var skräckhistorier. Det jag kan bidra med är en solskens. Men det kanske bara känns strytigt?? Typ provocerande? Eller? Skriv en kommentar om du har tankar tack!!!)

Just nu ser jag ut såhär, åtminstone på kvällarna. Med magen och surdegen i högsta hugg. Som vore det den mest naturliga situationen i världen. Fast det tagit en massa tid, pengar, sprutor och besök hos vården. En graviditet kan uppstå på många sätt, man kan ha problem på lika många sätt, och bara för att det tar tid betyder det inte att det är omöjligt. Hade jag fått göra om en sak hade det varit just att läsa skräckhistorierna. För de flesta går det faktiskt bra.

Förstår att det är piss för många att se detta också. Speciellt de som haft det svårare än jag. Vet inte om jag ska be om ursäkt för att det inte varit värre för mig dock. Det lär ju inte heller hjälpa? Och det hjälper ju inte att jag låtsas som att det varit en walk in the park heller. Det har det verkligen inte.

Det hugger fortfarande till i mig när jag ser andra blir gravida, för jag glömmer bort att jag är här nu och inte kvar i när vi just fått veta att det inte skulle gå. Mer om det lite längre ner. Men vill bara skriva att jag fattar och blir 0 upprörd om man avföljer nu. Skydda dig själv 💕

Gud det känns som jag bara svamlat. Vill inte förminska min egen story och hur jag tyckte det var, men vill heller inte måla upp det som att jag haft det värst. GUD vad jag vet hur mycket värre folk har det. Herregud det är det enda man läser nästan. Men det måste inte bli så hemskt. Det kan bli bra. För det flesta blir det bra. För de flesta blir det en bebis.

Och nu vågar jag kanske tro på det, tro att den livliga som bor i min mage faktiskt är på riktigt. Inte bara semlor.

Måste våga det.


Relaterad läsning:

Barn & bebisguiden – för dig som ska introducera en bebis till familjens hund snart

26 Comments

 1. Anna 18 februari, 2024 at 12:19

  Vilken fantastisk resa! Jag är precis där du var.. en stark längtan om en graviditet, en bebis, ett till barn. Separerade med pappan till vår nu sjuåring för 4 år sedan men skillnaden i min historia är att jag inte träffat någon ny… Och min längtan efter fler barn kommer förbli en längtan. Jag kommer vara enbarnsmamma. Det är också fint. Men inte vad jag hade föreställt mig, inte vad jag hade hoppats…

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 18 februari, 2024 at 14:50

   Åh. Förstår. Fan att man inte kan planera livet… Men som du skriver: det är också fint.
   Jag tror verkligen det hade blivit jättebra för mig också, även om jag inte skaffat fler/träffat en ny/mitt barn hade blivit ensambarn. Det blir oftast bra, även om det inte blev som man trodde. Man får göra det bra. STOR KRAM!!!!!!!!!

   Reply
 2. Anna 18 februari, 2024 at 12:20

  Vad dum jag är… GRATTIS!! såklart 👶🏻🎈

  Reply
   1. Sylvia Hansson 18 februari, 2024 at 23:57

    Grattis 🎊 🌹 (tryck i dig massor av järn o c-vitamin, kanske du blir lite piggare) Njut! Och var glad! 😊 💕

    Reply
    1. Lilly Norfeldt 19 februari, 2024 at 11:48

     tack! äter massor av järn och C så är inte det, tyvärr (hade varit skönt om det var lätt att lösa!) men tack ändå för tipset <3

     Reply
 3. Julia 18 februari, 2024 at 12:28

  Är helt orimligt glad för er skull. Och då är jag frivilligt och helhjärtat barnfri. Fan vad gött att det gått bra så här långt!

  Reply
 4. Anonym 18 februari, 2024 at 13:11

  Jag är så galet glad för eran skull 🙌

  Skriv jätte gärna mer om IVF processen. Älskar att läsa solskenshistoria kring just ivf.

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 18 februari, 2024 at 14:47

   tack! ska finurla ut ett sätt att uttrycka mig värdigt och respektfullt om det bara, vill liksom inte spela ball eller göra det förminskande heller om du fattar hur jag menar

   Reply
 5. Susanna 18 februari, 2024 at 13:37

  Alltså är så glad för er! och såfort jag tänker på dig & C blir jag tårögd för vi var i samma sällskap så länge och sen när ni blev ihop var det så självklart och varför hände det inte tidigare typ. Sen tog det slut och att ni är tillsammans igen är FÖR MYCKET ATT HANTERA FÖR ETT BLÖDIGT HJÄRTA. Blir så glad.

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 18 februari, 2024 at 14:46

   haha eller hur?!!? tiden behövde ha sin gång eller nåt.
   mkt rom com-kompatibelt faktiskt!!!

   Reply
 6. Petra 18 februari, 2024 at 17:34

  Stort grattis ❤️
  Sååå glad för er skull! Läser hemskt gärna om din IVF resa.
  Kram

  Reply
 7. Leye-Shprintse Teller 18 februari, 2024 at 20:08

  BS’D
  Beshaah tovah (må det ske i rätt tid) Som vi judar säger för att inte ta ut glädjen i förskott. Jag vill gärna höra om din IVF-resa, det tråkiga i den ofrivilliga barnlöshets communityn är att man tävlar om vem som har haft det värst. Om du inte har haft 100 missfall varav 50 misslyckade IVF:er så räknas din resa inte. Din resa är din, självklart var den jobbig och smärtsam, trots att du bär en liten nu, det kan ingen ta ifrån dig. Var rädd om dig och glöm inte att du har rätten att både glädjas för din lille men även sörga för att resan till att bli mamma en andra gång inte gick som du hade plannerat.
  Vänligen,
  Leye-Shprintse🌹

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 19 februari, 2024 at 11:50

   tack snälla du 💕
   ja men verkligen – det är typ en extremsport i sorg känns det som ibland när man skrollar omkring…

   Reply
 8. Anna 19 februari, 2024 at 06:52

  Jag är så glad för er skull. 🥰
  Själv har jag haft oförskämt lätt att bli gravid så till den milda grad att två av 3 är välkomna olyckor.
  Men jag kan ändå känna igen mig i sorgen och längtan. För även om det till slut blev 3 och jag lätt blev gravid så var det inte alltid lätt att få dem att stanna.
  Jag ville ha många barn och längtade ihjäl mig mellan barnen, men det blev inte som jag hoppades.
  Idag är jag ändå nöjd med mina 3 här på jorden…
  All styrka och lycka till dig och din familj. ❤️

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 19 februari, 2024 at 11:48

   tack 💕
   ja men allas ”resor” ser ju olika ut och jag har ju haft det lätt på helt andra fronter som andra har det svårt med. precis som du. man har liksom olika och kan aldrig utgå från att någon har det lättare. även om det ibland känns lite som en tävling i vem som haft det värst haha
   grattis till familjen <3 kramar!

   Reply
 9. Susanne 19 februari, 2024 at 10:39

  Läser och ler 🙂 får en tår 😢 i ögat och läser …. Väntar på mitt andra barnbarn där vägen dit var slingrig kan man lugnt säga men snart ( april)
  Du skriver så fint och kärleksfullt så all ❤️tillbaka till er

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 19 februari, 2024 at 11:45

   tack 💕
   och grattis till barnbarnet! vad fint att det gick till slut!

   Reply
 10. LindaG 19 februari, 2024 at 13:08

  Så roligt att du är gravid! Och tycker inte alls du ska behöva tänka att du inte får skriva för det faktiskt lyckades, om det är nåt man behöver i en sån situation så är det ju ändå hopp! För oss har det tagit nästan 2 år att ”få till” varje barn (har tre), med hjälp av tabletter så det var ju ”lätt” att lösa när min kropp inte ville ha en ordentlig ägglossning. Men vet hur sjukt påfrestande det är med bergochdalbanan varje månad när man hoppas och sen blir SÅ förkrossad. Läste också massor (och har skrivit en hel del, finns på bloggen under graviditet).

  I alla fall, vill bara säga GRATTIS till bebis och GRATTIS till att du verkar funnit din kärlek, unnar dig verkligen detta! (Som om det har nån betydelse, vi känner inte varandra, men jag gillar din person 🙂 )

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 19 februari, 2024 at 13:36

   tack tack tack! gud vad fin kommentar <3
   du ska inte tänka att det inte har betydelse, man ska inte snåla med snälla ord och även om vi inte känner varandra så betyder det massor för mig att få glada kommentarer och känna att folk bryr sig. så: tack!

   Reply
 11. Filippa 28 februari, 2024 at 17:03

  Men åh, grattis ☀️ Vilken lycka! Lille bebben! Vad bra det kommer bli!

  Vet inte om det är till någon glädje, men det är samma ålder mellan våra barn som det kommer vara mellan era och det är SÅ NAJS!! Man kan säkert få det tufft av andra orsaker men detta att första är gammal nog att greja smågrejer som att gå på toa själv, bre en macka och (inte minst) vänta fem minuter utan att implodera är så OTROLIGT skönt och hjälpsamt. Gött när de inte har samma slags behov. Man kan byta blöja på eller amma en bebis och ge en sjuåring sjuåringsuppmärksamhet samtidigt utan större problem. Blev ingen konkurrens heller, stora hade liksom inte behov av att vara vår bebis längre och tyckte bara det var världens coolaste grej att bli storasyskon. Nu är de nio och två och leker, myser och busar ihop hela tiden! De blir sura på varandra ibland också, såklart, men mindre än mer jämnåriga syskon tror jag. För det mesta är det bara sprudlande kärlek.

  Det här blir så himla bra! Du är en så jäkla fin person och det lilla vi fått höra om din sambo verkar fantastiskt så både stora och bebis är lyckligt lottade! ❤️

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 29 februari, 2024 at 10:47

   tusen tack <3
   ja men känns som man hackat systemet lite att ha så stor åldersskillnad! att "bara" ha ett småbarn åt gången liksom. tack för att du skrev! kan bli lite låst och tro att det gått för lång tid men det där ger mig hopp.
   kram!!!!!

   Reply
 12. Pingback: 100 dagar • hundtränarlilly

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.