ONÖDIGT SKÄLLANDE

Onödigt skällande – vad är det, varför håller hunden på och skäller & vad kan man göra för att minska det? JadÅ exakt vad detta blogginlägg ska handla om!

Och JA, det är skillnad på nödvändigt skällande och onödigt skällande även om båda är kommunikation. I det nödvändiga fallet kan det vara att vakta, larma, skrämma, busa. Viktiga grejer! I den onödiga kategorin kan det vara typ att hunden har tråkigt, att den inte fått en uppgift eller att den vill ha uppmärksamhet. För vissa hundtyper kan skällandet i sig vara nödvändigt men för andra kan beteendet ”skälla matte rakt i örat för att få klappar” bytas ut mot typ att sitta, ta ögonkontakt eller varför inte en tass på armen. Ni ser. Det är olika. Vissa hundar behöver också skälla mer än andra så detta är inte generellt fungerande på alla.

Som vanligt: att jag skriver detta betyder inte att mina hundar är perfekta på punkten. Snarare att vi jobbar på det och detta inlägget innehåller sånt vi testat – både bra och dåligt. Ni som har detta problemet vet ju säkert hur svårt det är att bli av med. När Frasse kom hit skällde han hur mycket som helst, han kunde sitta och oavbrutet skälla en i örat om man inte gjorde som han tyckte. Och när han var uppbunden i trädgården lät det som ett litet (dåligt) skyddspass ungefär. Tur vi inte har nära grannar hehe. Nu gör han typ aldrig det, men ibland kommer ett skall när man är för långsam att säga hej till honom när man kommer hem till exempel.

Jag längtar mycket till värme så bilderna får bli från när ljungen blommade och jag hade tunn tunn jacka och shorts i änggårdsbergen i somras.

Förutsättningar

Vad har du för hund

Har du en skällig ras får du räkna med lite skällande. även om din granne har en kompis vars syster har EXAKT en likadan hund som minsann kan vara tyst. Det hjälper inte dig att förutsätta det. Men jag ska såklart ge några mer konkreta tips än ”lev med det” lol jag är inte sån. Men om du vet att du har raser i din hund som är mer benägna att skälla kanske du behöver se till att hunden får skälla av sig på andra platser än… i ditt öra? Typ under lekpauser eller så.

Har du inte en skällig hundras men däremot en unghund kan samma sak gälla. ”Kan”, sa jag. Måste inte. Men många unghundar, speciellt valpar, upptäcker rösten och tycker det är superkul. Precis som bebisar. Det kan vara skönt att veta att den fascinationen växer bort! Det betyder dock inte att själva skällandet gör det, speciellt inte om det uppmuntras eller leder till det som hunden vill ha för stunden. Då lär den ju sig att om den skäller händer kul saker.

Hur mår din hund

Är din hund lagom aktiverad? Motionerad? Har den ont någonstans? Om en vuxen hund ändrar beteende på kort tid, till exempel genom att plötsligt börja skälla, så kan det bero på smärta. Eller att ni flyttat. Eller nåt annat nytt. Ha koll! Finns det såna anledningar (både nya saker men motion och aktivering med) som påverkar? Ta tag i dem först. Sen:

Mönster mönster mönster! Skriv dagbok! När är din hund mindre benägen att skälla på allt? Genom att tracka hundens aktiviteter och beteenden hittar du lättare the sweet spot. Du behöver veta vad DIN hund behöver för att kunna slappna av nog för att strunta i att skälla. Jag märker tydligt att Frasse skäller mindre när han fått ösa ur sig i skogen.

Alternativa beteenden/quick fix

Vad vill du att hunden ska göra istället? För vissa hundar räcker det med att ge en annan uppgift. Andra hundar behöver en uppgift som är jävligt svår att kombinera med skällande (Gun hälsar att det går utmärkt att skälla trots att man äter eller har en leksak i munnen). Här kommer tre exempel på quick fixes som ofta nämns som jag inte gillar:

Ignorera? Nääää

Att ignorera hunden funkar ibland, men absolut inte som enskild strategi. Till slut kommer någonting hända (även om det inte är exakt vad hunden ville) som gör att den blir belönad. Eller så blir den till slut så trött att den slutar. IBLAND funkar det, speciellt för hundar som inte är så ihärdiga, men oftast blir det bara att samma sak upprepar sig nästa gång situationen bjuder in till det.

Gör istället: trötta ut hunden, se över situationen som gör att hunden skäller och ändra den istället. Exempel: när jag ska binda upp Frasse ute har jag alltid ett ben med mig till honom så han har ett alternativ. OM han skulle börja skälla kan jag låtsas att jag inte hör en stund, då har han ett ben att tugga på när han ”ger upp” i alla fall. Inte optimalt ur ett etiskt perspektiv kanske, men ibland måste man faktiskt få gjort saker i livet.

Skrika tillbaka på hunden? Näääää

Det finns skrikande och det finns skrikande. Den ena typen är jag skyldigt till, dvs att TAPPA mitt cool och typ gorma ”tyyyyyyst” för jag blir så frusterad. Försöker såklart undvika detta in i det sista men jag är bara människa så vill ändå säga att om du också tappat det på din hund så är det ingen fara, även professionella hundtränare gör det. MEN – och detta är viktigt – jag ser inte det som träning. Snarare tvärtom, ett misslyckande.

De som använder skälla tillbaka-metoden mer systematiskt för att skrämma hunden till tystnad har förmodligen hundar med ganska litet behov av skall, skulle jag tro. För hittills har jag inte träffat någon där det funkat.

Leksaker och ben

Vid de tillfällen skällandet brukar uppstå – ge en leksak eller ett tuggben innan hunden börjar. Det är svårt att skälla med ben i munnen. Om du dessutom, som jag föreslog innan, kartlägger, aktiverar och går till botten med problemet så kommer dessa tillfällen bli få. Den största delen onödigt skällande hjälps av förebyggande åtgårder.

Ett stort misstag är att ge benet när hunden redan börjat. Jättevanligt med valpar – den far omkring och är svinjobbig och då tar man fram ett ben. Vad lär den sig? ”Om jag är störig får jag goda grejer”. Ja men en gång är ingen gång, fem gånger är faktiskt ingen gång med valpar så länge man varierar sin nödlösning. För det är det ben är i det fallet, en nödlösning för att stoppa vansinnet. Men ger man ben varje gång sätts det ofta i system. (Inte för att valpen är ond, lol. För att inlärning funkar så)

Så, se till att ha en övergripande bild av situationen det störiga beteendet uppstår i – vare sig valp eller vuxen – och ge nåt innan. Om du nu ska ge nåt.

Vad som funkat för oss

Frasses skällande har mycket att göra med understimulering och frustration. Men även unghundsosäkerhet. Det som hjälpt mest där har varit tålamod, att aktivera honom ordentligt (med långa promenader i långlina eller lös, i skog och mark. Spår. Träning) och att då och då bryta beteendet genom att gå in till honom och lugna, beroende på när det hänt. När han varit uppbunden ute har ben och att faktiskt säga till honom att gå och lägga sig hjälpt mycket.

Gun skäller mer om hon fått mer träning än motion. Hon blir liksom på tårna och skäller på småljud. Det är inte riktigt samma sak och har mer med larmande att göra och får kanske bli ett eget blogginlägg (lämna en kommentar om du vill det! obs inte på insta utan här nedan). Men där har motionen och utomhusvistelse varit viktigt. Och att ha en specifik plats, som filtträning!

Blev detta inlägg ens bra? Känns som jag rantat. Nåväl. Hoppas ni gillar! Tryck på hjärtat i såå fall så blir jag glad! Glad söndag!!!!!!! Äntligen bloggar jag igen, saknat!!!!!!!! Hörs snart igen puss puss puss

23 Comments

  1. Johanna 22 januari, 2023 at 12:04

    Jaa så mycket bra info och tankar!
    Inlägg om larmande vore väldigt uppskattat🙏🙏

    Reply
    1. Lilly Norfeldt 22 januari, 2023 at 13:16

      kul att du gillade! ska fila på detta med larm, så svårt men intressant ju 😌 Men något ska det absolut bli!

      Reply
  2. Isabel 22 januari, 2023 at 12:33

    Inlägget var super! Och ja ett till inlägg om larmande vore as intressant. Tack för att du delar dina tankar 🙂

    Reply
      1. Bodil 22 januari, 2023 at 21:14

        Behövde jag läsa idag, mycket bra inlägg ! Har en sheltie/mellanpudel som tokskäller på våra två katter. Den ena leker han me, o skäller i omgångar under leken. Den andra katten vill absolut INTE leka, så då skäller han för att katten inte vill leka. Oftast när jag säger nej, o går emot honom,
        Så tror han att nu ska vi leka tafatt. Han springer fram o tillbaka i soffan o tokskäller. O har kul såklart. O i vår sång ska han alltid skälla när det är läggdags. Försöker lära honom att i sängen leker vi inte. Annars skäller han aldrig. Aldrig vid hundmöte, eller om vi möter en katt. Räcker att jag säger ”inte Teddy” om den andra hunden skäller vid mötet. Så är min lille kille tyst. Men inne 🙈
        Älskar alla dina tips o tar till mig allt !

        Reply
  3. Ulrika 22 januari, 2023 at 16:56

    Håller helt med föregående kommentarer! 😍

    Reply
  4. Lovisa 22 januari, 2023 at 17:32

    Alltid lika intressanta inlägg. Du hade gärna fått dela med dig om larmande, det hade varit intressant 🙌🏻 Jag har tyvärr gjort misstaget (min första hund) att det har blivit en inlärning av att skälla/vara jobbig – få godis/lek/ben. Nu har jag åtminstone insett det och försöker jobba bort det 😅

    Reply
    1. Lilly Norfeldt 22 januari, 2023 at 19:20

      tack! ja men då har du kommit långt faktiskt, att inse var problemet ligger är svinbra ju!

      Reply
  5. Anna 22 januari, 2023 at 18:53

    Ett inlägg om larmande vore verkligen toppenbra .
    Tack för ett intressant inlägg.

    Reply
  6. Sara 22 januari, 2023 at 20:10

    Detta var PRECIS VAD JAG BEHÖVDE LÄSA, JUST IDAG 😍 Tack tack tack!
    Jätte bra inlägg, och en liten peng trillade ner när du skrev att Gun blir mer på tårna av mest träning och lite spring.
    Det där känner jag mycket väl igen.
    Väldigt gärna mer såna här inlägg. Känner mig vilsen i unghund fasen överlag och ännu mer vilsen i hur jag ska bemöta onödigt gapande i tid och otid!

    Förresten, du är så bra och har varit min goda vän ett helt år med hjälp av både instagram och bloggen 👌❤️

    Reply
    1. Lilly Norfeldt 22 januari, 2023 at 20:36

      åg vad glad jag blir! så fint!!!!!!! tack <3

      Reply
  7. Bodil 22 januari, 2023 at 22:52

    Det här behövde jag idag 😍 har en sheltie/mellanpudel som skäller på våra två katter. Men av helt olika anledningar. Den en katten är typ samma ålder som 🐶 (9 månader idag). Då skäller han under tiden de leker. Den andra katten är 6 år o vill absolut inte leka. Så därför skäller han på den katten. Säger jag nej o går emot honom tar han det mer som en lek. O skäller ännu mer. Sen skäller han när jag (inte husse) går o lägger mig. Då vill han leka i sängen. Men annars skäller han inte. När vi är ute o går så skäller han aldrig vid hund, människor eller kattmöten. Skulle den andra hunden skälla, säger jag ”inte Teddy” o så skäller han inte. Men inne 😅🙈
    Älskar att läsa om Gun o Frasse, o var inne ett tag på att skaffa en kooiker, sååå sjukt fina, men passade inte in i mitt liv. Fick bli en sheltie/pudel 🐶

    Reply
    1. Lilly Norfeldt 23 januari, 2023 at 09:38

      åh, spännande mix! kan rekommendera att läsa mina inlägg om att skaffa katt, både här och på insta. kanske finns några tips där som kan passa den situationen 😍

      Reply
  8. Annie 23 januari, 2023 at 10:44

    Jättebra inlägg som vanligt ❣
    Min första hund – en alldeles underbart klok schäferblandning som blev nästan 14 och dog för 4 år sedan🌈💔 – skällde en del när han var yngre och jag läste då någonstans att det kunde hjälpa att lära hunden att skälla på kommando… Så vi började träna och han lärde sig snabbt (som vanligt) att skälla på kommando. Men tyvärr lyckades jag aldrig riktigt lära honom att SLUTA skälla🤪😂. Fast skällandet blev ju ändå mycket mindre med åren…och det var faktiskt väldigt behändigt att ha en hund som kunde skälla på kommando👍😉🥰❤.

    Reply
  9. Karolina 23 januari, 2023 at 14:25

    Finns mycket larmande (o annat🙂) i vår Bichon Frise tik på drygt 2 år. Hon pratar mycket och berättar om allt som händer runt henne. Skulle gärna ta emot tankar och tips om larmade och kanske idéer på hur man kan hjälpa en hund som tagit på sig ett allt för stort ansvar för att larma.
    Stort tack på förhand!

    Reply
  10. Hedda 19 februari, 2023 at 01:02

    Hej! Hur kan man maila dig? Ja behöver komma i kontakt med dig om att boka flera stycken lektioner jag har två pomernians varav de är rädda för människor, hundar, skäller på allt utomhus. Ena är jätterädd att vara ensam. Detta är omgående tack Hedda

    Reply
  11. Isa 30 oktober, 2023 at 20:05

    Skulle jättegärna läsa om larmande och hur man ska göra med en hund som larmar/vaktar även när den är ensam hemma och inte kan avsluta sitt skällande på egen hand 😞 hunden kan alltså vara ensam men reagerar och skäller på vissa ljud utifrån

    Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.