NOSAKTIVERING INOMHUS

Önskeinlägg! Nosaktivering inomhus!

I detta inlägg:

 • Varför man ska aktivera hundens nos
 • Hur man gör det enklast inomhus
 • Hur vi -ärligt- gör

Let’s go!

Varför aktivera hundens nos? Och varför inomhus?

Kort svar: för ibland vill man göra hunden extra trött. Två exempel från min vecka: har varit astrött och inte orkat göra grejer – perfekt att nosaktivera inne då. Och två: när jag ska iväg känns det bra att hunden har fått nåt extra innan.

Okej jaja långa svaret också:

Nosen är hundens viktigaste organ typ, alltså deras nos är så oslagbar jämfört med vår (i sammanhanget) värdelösa näsa. Kolla liksom på promenad – allt nosande och de kan lista ut vem som varit där, för hur länge sedan, om det är en tik och när ska hon löpa och så vidare i all oändlighet.

Hunden kan, genom sin nos, leta upp minor, hitta cancer, visa var knark finns och SÅ mycket mer. Och även om vi inte begär detta av våra sällskapshundar (haha, hade varit gulligt ändå va! ”nu kommer lilla Sessan och ska markera knark <3”) och det kräver enorma mängder träning, så finns ju potentialen och till stor del behovet hos hundar av alla sorter.

Att vilja nosa, att behöva nosa för att ta sig fram i livet, är inget som avlats bort på någon ras, vad jag vet. Visst, vinthundarna använder ögonen mer (sight hounds, det hör man ju nästan) men tänker att även en whippet har bättre nos än jag näsa. Jag hade bara kunnat drömma om att se det hundarna ser när de går med nosen i backen i kvarteret.

Med det sagt: om hunden bara har små promenader på sig att få ut HELA sitt behov av att använda nosen, så är det inte så konstigt att den nosar mycket där… Så, en anledning till att nosaktivera inomhus är helt enkelt att ge hunden utlopp för det behovet. För att vara snäll, ja. För att det är vad hunden oftast behöver, ja. Och för att det ska bli lite lugnare på promenaden kanske, ja.

Inomhus regnar det inte, så det är det korta svaret. Also: why not? Jätteskönt att slippa världens megaprojekt.

Enkel nosaktivering inomhus

Sorterat efter tidsåtgång:

Kasta ut frukosten på golvet, låt hunden nosa upp

Dela upp fodergivan i 4, göm på fyra olika ställen

Lägg lite godis i en toarulle, vik in kanterna, klart!

På tal om toarulle så kan du också ställa flera rullar i en låda såhär:

Plocka fram återvinningen, lägg knöcklat papper i en låda, he i foder (se denna film: https://www.instagram.com/p/C1SM0LZoGD1/)

Du kan även låta hunden leta upp aktiveringsleksaker (inlägg om såna kommer snart) eller kong (recept och info här). Egentligen allt kan letas upp istället för att ges direkt tbh!

Lägg maten i en äggkartong, göm lite. För lätt?

 • Svårighetsgrad 2: stäng ordentligt
 • Svårighetsgrad 3: tejpa igen

Om man vill göra det mer avancerat (och därmed också mer utmanande för hunden, för det finns ju verkligen ofta behov som sträcker sig längre än vad de här småtipsen klarar att tillgodose) och fortfarande inte vill gå ut och typ lägga spår/göra uppletande/personsök så är nosework eller specialsök väldigt bra alternativ. Haft på min to do-lista i… fem år nu?

Tyvärr har jag inte kommit längre än att jag läst denna boken. Men jag SKA. Det är ett så himla bra sätt att låta hunden få vara en superhjälte! Alltså skitbra för självförtroendet. Därför det blev en sport, om jag förstått det hela rätt? Obs minns ej. Men min rädda hund har vuxit sjuhundra mil på att få spåra och söka, det är därför jag haft det på listan. Jag VET att det är bra. Sen kan man ju veta en jäkla massa utan att få tummen ur (bevisligen) men det är en annan fråga.

Kanske bra projekt nu när jag är stor som en barbapapa och inte orkar springa omkring i skogen? Hmmm vill ni se det? Kan ju bli helt stört men kanske kul? Lärorikt?

Vad vi faktiskt gör för inomhusaktivering

Oj blev lite sidospår som vanligt. Men det Gun och jag gör mest av ovanstående tips är toarullarna och aktiveringsleksaker. Oftast är vi utomhus dock. Kanske måste tänka om där som sagt…

Har du fler tips så fyll gärna på i kommentarerna! Hörs snart igen 💕

Liknande läsning:

Nosaktivering för hunden – reder ut begrepp och guidar

De magiska effekterna av spårarbete

Börja spåra

ps. Om du inte redan är med i min maillista så rekommenderar jag å det GRÖVSTA att signa upp. Helt gratis, typ ett mail i månaden med mina bästa tips kring vad som hänt, vad man kanske ska ha koll på, sånt som är kul och fint och bra. Tycker det är så mysigt! Tipsigt värre! HÄR kan du skriva upp dig

10 Comments

 1. Cecilia 10 mars, 2024 at 11:53

  Ta en handduk, typ duschhandduk, lägg platt och sprid ut mat, godis eller dyl. Nyp tag på mitten av handduken och vrid runt så att det blir en snurra. Låt vovven riva runt och leta.
  Eller knöla ner handduken i en låda, så den helt fylls. Lägg i gott, huller om buller. Jättebra hjärngympa och kan ta lång tid (5 min är jättelång tid för min hund) om man gömt många godisar.

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 12 mars, 2024 at 07:52

   jaaaaaa just det! kul att jag har detta fastnålat på instagram men helt glömde haha

   Reply
 2. Emelie 10 mars, 2024 at 13:38

  Lägg ut ett badlakan på golvet. Lägg ut lite karameller på badlakanet. Vik/rulla ihop badlakanet och ge hunden.
  För att försvåra så knyt en knut på badlakanet. //Emelie

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 12 mars, 2024 at 07:52

   så bra! gjorde en video om det i november men hade helt glömt haha, TACK!

   Reply
 3. Michaela 10 mars, 2024 at 19:43

  När vi ändå ska bädda rent brukar jag ta de smutsiga sängkläderna och lägga i en hög på golvet och gömma godis/torrfoder däri. Perfekt för både nos och så får hon böka runt lite 🙂

  Reply
   1. Lisa 12 mars, 2024 at 13:00

    Platsa hunden, låt hen nosa på ett tuggben så hen vet vad den ska leta efter, gå sen runt i alla rum men göm tuggisen i ett av rummen på klurig plats. Typ kvällens roligaste aktivitet tycker min tik iaf. Tränar även stadga för platsandet! Varning för klomärken i parketten när hunden får ett varsågod och sätter iväg som en formel 1 bil.

    Reply
    1. Lilly Norfeldt 12 mars, 2024 at 13:38

     Haha gullig bild i huvudet av formel 1-hund 🥹 Bra tips, tack!

     Reply
 4. Susanne 12 mars, 2024 at 14:54

  ❤️🤗👏

  Reply
 5. Anonym 12 mars, 2024 at 19:07

  Söker röd kong. Gör urvalsbana av skor. Göm i bokhylla element eller skåp. Går säkert att gömma mat och godis så också men tänker att risken då finns att hunden börjar markera där maten och godiset ska vara när hunden inte ska få

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.