DE MAGISKA EFFEKTERNA AV SPÅRARBETE

Varje måndag spårar jag. Jag, barnet och hunden packar en liten väska och sedan kör vi antingen till skog eller åker och möter upp en kompis. I det här inlägget berättar jag vad spår är, varför vi gör det så ofta och vad som händer när vi inte gör det.

Men först: en snabbgenomgång av vad spår är

Att spåra med sin hund är typ som att göra en skattjakt åt sin hund. Man går en sträcka och lägger sedan en ”skatt” på slutet, oftast en leksak eller godis då. Efter typ en timme hämtar man hunden och visar den till början av spårets aka skattjaktens start. Sen får hunden följa ens fotspår – enbart lukten av dem alltså – tills den kommer till slutet. Här finns en video om det från när Gun var valp!

På bilderna: 2 olika spår Gun har gått. Det blåa sträcket är det som en människa gått och det röda är när Gun gått sen (efter ca en timme). Jag använder en app som heter dog track, mest av dagboksskäl, för att se hur det går.

Att spåra med hunden är TOPPEN för dels nosen men dels även hundens självförtroende. Jag kommer till det. Men först vill jag berätta vad som händer när vi inte spårar – du kan säkert känna igen några av punkterna på den här listan för din egen hund?

Effekterna av att inte spåra

Och jag märker direkt när det inte blivit av. Nu pratar jag om min hund allts, hur jag märker på henne att vi inte varit iväg. Hon får nämligen rätt störiga grejer för sig om vi inte spårar i princip varenda vecka:

 • Nosig som satan på promenaden
 • Skällig inomhus
 • Vill jaga mer
 • Allmänt mindre samarbetsvillig
 • Mer ängslig och rädd

Det är med andra ord nästan så att spåret är en förutsättning för att Gun och jag ska kunna träna vanliga vardagsgrejer och gå trevliga promenader, ärligt talat. Nä visst hon lider väl inte av att missa en vecka här och där MEN jag anser att om jag nu vet att det är bristen på nosarbete som är orsaken så är det ju dumt av mig att skylla på henne, eller klaga på henne, då. Lösningen består inte bara av spår, såklart. Men jag har märkt att det gör enorm skillnad!

Effekterna av att spåra regelbundet

 • Gladare hund – alltså bokstavligen blir Gun mer positivt inställd till livet
 • Bättre självförtroende – som i sin tur gör att rädslor, ängslighet och reaktivitet blir lugnare. Tror att det har att göra med att Gun faktiskt ÄR bättre än mig på detta. Det är nog nyttigt för hunden att känna sig bäst ibland.
 • Mindre jaktlust
 • Mindre nosig på promenaden
 • Mer samarbetsvillig och verkar gilla mig mer haha

Ja, du ser ju. Varje gång jag spaltar upp det såhär känner jag två saker: 1. att alla hundar borde få spåra. Och 2. att jag borde skärpa mig och spåra oftare hehe

Det är verkligen inte svårt och knappt jobbigt (hallå jag gör det liksom med en treåring som sällskap…), särskilt inte om man har en kompis man bokar in det med. Och det ger SÅ himla mycket.

Den 7 mars håller jag föreläsning om spår på min kanal på Boon.tv! Då visar jag exakt hur du ska börja och vad som är viktigt att tänka på – men även hur du kan utveckla och komma vidare efter att du gått några spår med hunden. Ska bli svinkul!

För att haffa plats på den så kan du antingen köpa biljett till enbart den föreläsningen (här) eller så kan du vara smart och ta medlemskapet – då får du alla andra videos och föreläsningar och en grym träningsmall att fylla i för optimal spårträning! Senaste föreläsningen var om inkallning (den kan du fortfarande se såklart) och det var superkul!

Hoppas att vi ses! Kraaaaam

7 Comments

 1. Emilia 21 februari, 2021 at 21:33

  Åh vad kul med föreläsning om spår!! Måste anmäla mig till den asap. Vi har börjat lite smått, men inte kommit igång ordentligt. Och efter din lista med fördelar, så känner jag att spår VERKLIGEN är nåt som jag och Luna borde köra mer regelbundet.

  Reply
 2. Simon 25 februari, 2021 at 09:28

  Den här föreläsningen ser vi fram emot! Snart kommer våren och då ska vi minsann ut och spåra massor! 🙂

  Reply
 3. Renée 25 februari, 2021 at 17:46

  Glad torsdag!
  Håller absolut med dig om spårningens betydelse. Jag spårande med min förra Golden, hon var medelålders och jag med. Nu har jag en tvåårig Golden och jag är 70+. Hyfsat rörlig, men terränglopp är längesedan jag tränade. Hur får jag Tessie, två år, att inte rusa som en raket i det spår som jag har lagt?
  Renée

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 18 mars, 2021 at 21:36

   Jag brukar lägga massa mat i spåret då, om hunden gillar det!

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.