LÄR HUND ”LIGG KVAR” – platsliggning för tävling och vardag

Lär hund ligg kvar! Eller platsliggning, som det kallas som tävlingsmoment. En toppengrej för vardagslydnaden att hunden kan lägga sig och sedan stanna kvar. Jag använder detta massor i vardagen – när jag är på lekplats med mitt barn, när jag ska stanna och prata med någon eller som en ren avledning när det kommer gäster till exempel.

I den här videon går jag igenom de 3 steg jag börjar träningen i. När hunden blivit riktigt bra på dem så börjar jag mixa omkring de olika delarna. I början av träningen säger jag bara bra, men när hunden kan beteendet börjar jag lägga på ett kommando.

Bra grej att tänka på är dock att även om det är kul att träna med mycket störning så är det sällan den situationen som sker på tävling. Var därför noga med att även träna hunden på att inget händer, och att den ändå ska ligga kvar.

Här nedan ser du videon, gå gärna in på min youtubekanal och prenumerera om du inte redan gör det 🥰

I korthet går träningen ut på dessa 3 steg, i början alltså. Det gör jag gärna i köket de första passen, innan jag tar det till svårare ställen. I videon ser du mer men tänker att jag ger en kort förklaring här:

Steg 1: tid (eller duration på lite nördigare språk). Att hunden kan ligga länge utan att resa sig upp. Jag vill då mata på med torrfoder (här finns ett inlägg om att få hunden att uppskatta torrfoder) – först med kanske bara en sekund mellan belöningarna, och sedan längre och längre tid. Jag står då framför eller vid sidan av hunden.

Steg 2: störningar. Jag lägger alltså på små störningsmoment i steg 2 – det kan vara att jag ställer mig upp, hoppar, hostar, att ett löv flyger förbi eller vad som helst. När hunden klarar det belönar jag.

Steg 3: avstånd. När hunden kan ligga länge och trots att det händer grejer omkring den, så börjar jag ta ut avstånd. Avståndet är sist för att jag inte vill vara 5 meter bort från min hund när hon flyger upp för att ett löv blåser förbi. Så jag vill vara säker på att hon kan ligga en stund och trots att grejer händer, innan jag är borta från henne.

Hoppas att du gillar videon! Vi hörs på söndag igen HEJ

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.