BELÖNA MED TORRFODER – och hur man får hunden att älska det!

Detta inlägg är ett betalt samarbete med Buddy Pet Foods

Som den flitige läsaren redan vet så använder jag främst torrfoder som belöning i vardagen med min hund. Och jag vet att måååånga har längtat efter detta: stora inlägget om att belöna hunden med torrfoder ??

  • Varför torrfoder är väldigt bra att ge som belöning
  • Hur man kan göra för att hunden ska gilla det

Varför jag älskar torrfoder som belöning

Min absolut bästa grej med att använda torrfodret är att det är i princip ”godis” som hunden SKA få i sig. 150g om dagen ska ner i Guns mage – sen är det upp till mig hur hon ska få det serverat. Till stor del får hon det ur fickan!

Ett helfoder ska ju faktiskt innehålla alla näringsämnen som en hund behöver få i sig. Till skillnad från köpegodis eller köttbullar… Så jag tycker att det är så himla smidigt med torrfoder eftersom jag helt kan vara lugn med att hon får i sig det hon ska!

En annan viktig aspekt är vikt. Jag är en sån där som är mer mån om hundens hälsa än min egen hehe, men när hon får godis-godis (från butik eller charken) så behöver jag ju ta bort från dagsransonen mat. Och om man vill berätta för hunden många gånger på en promenad att den gör rätt, så blir det mycket godis… Och godis innehåller inte samma saker som foder.

Gun äter nu Turkey Tasty Feast som är ett helfoder för normal aktivitetsnivå men innan åt hon free range duck som är för mer aktiva hundar och vi är så nöjda med båda! Stora bitar också så hon verkligen tuggar (och inte inhalerar fodret, som hon gjort innan hehe) ?

Jag använder torrfodret som belöning i nästan all träning jag gör med Gun på promenaderna. Kanske därför hon är så bra på dem ?

Men – och detta brukar vara den stora frågan! Hunden måste givetvis uppskatta belöningen för att den just ska vara en belöning.

Och då är det en klar fördel om hunden över huvud taget gillar fodret. Men det behöver inte vara samma som att den vräker i sig det. Jag hade en gång en rottweiler som från en dag till en annan blev dömd till ett liv på torrfoder (på grund av allergi). Jag fick panik – han hade ju fått så mycket gott innan, hur skulle det nu gå att bara ge torrfoder?

Kan meddela att det gick alldeles utmärkt. Man kan nämligen göra en hel drös med grejer för att hunden ska ta olika sorters belöningar. Som torrfoder, till exempel.

Hur får man hunden att ta torrfoder som belöning då?

Så hur lär man en hund som inte är så himla glad i torrfodret att ta det som belöning då?

En nyckel för oss var (och ÄR) serveringen. Alltså:

Hur får din hund godis serverat? Från handen bara? Det är få hundar som tycker det är superkul, om jag ska vara helt ärlig. Visst, en köttbulle slinker alltid ner men vill man ha något lite mindre supersmaskigt får man jobba liiiite. Dags för dig att bli ett proffs på att hitta fler sätt att belöna! Exempel:

  • Kasta upp i luften
  • Låta hunden fånga
  • Söka upp i gräset
  • Jaga i handen
  • Gnaga ur handen
  • och så vidare

Vad gillar din hund? Hur vill den bli belönad? Här finns en liten film där jag visar olika sätt. Summa summarum: var lite tramsig, inte så förutsägbar!

En deltagare i förra omgången av Promenadproffs tipsade även om att lägga lite köttbullssmul bland torrfodret att ha med på promenaden. Så fick de en liten extra god smak! Det tycker jag var ett riktigt bra tips! Så enkelt!

Mina bästa tricks för att få hunden att gilla fodret

För det första – inget tvång och inget trugande! Tror inget får en hund att tappa aptiten så som när någon försöker tvinga på den maten. Försök hellre låta hunden leta, jaga eller gräva upp den än trycka den i nyllet på den.

Men helst av allt:

Hunger är den bästa kryddan.

Okej, visst det finns några kräsna hundar. Jag kan gå med på det. Men förvånansvärt många av de som frågar mig och är rädda för att hunden inte äter har överviktiga hundar. Eller hundar som helst enkelt inte tycker det är så himla kul att äta mat från skålen.

Att servera maten 2 gånger per dag ur en skål är ett konstigt påfund av oss människor. Så fungerar det ju inte för de flesta djur. Hundar kan gå länge utan att äta och det är inget man behöver oroa sig över. Välj ett bra foder (ja du vet vad jag har valt nu ju hehe) så du kan känna dig trygg med att det hunden får i sig – oavsett om det är mindre än du kanske vill – är riktigt bra grejer.

Och det är olika – vissa vill äta ofta och lite och andra vill äta sällan och mycket. Vissa vill bara äta när det är lugn och ro. Andra vräker i sig allt de ser.

Oro är en aptitdödare

Men var inte rädd att skippa ett mål mat när din hund inte vill äta. Ta bort skålen och sätt ner den efter några timmar igen. (Nu menar jag då en frisk hund som inte har superkänslig mage, till exempel). Eller ta bort skålen och lägg maten i fickan istället. Experimentera med servering.

Jag tänker att mycket hellre att min hund eventuellt mår pyttelite dåligt (tvivlar på det faktiskt) och är hungrig i någon timme. Än att jag inte ska kunna lita på att hon får i sig fodret och behöva greja med det. Känns ju så tråkigt! Hunger är inte ett dugg farligt liksom. Och det funkar faktiskt på förvånansvärt många som jag ger detta tipset. För många för att jag inte ska fortsätta ge detta tips!

Gun och jag är supernöjda med Buddy Pet Foods och tycker att det är både hög kvalitet och dessutom supertrevligt folk bakom. Jag personligen känner att det är väldigt mycket tryggare att köpa grejer från ansikten och människor än stora jättemaskiner. Kolla in deras olika foder här (man kan göra ett test för att se vilket som passar ens hund bäst!) och följ deras instagram för guds skull – så himla många bra tips och mysigt flöde!

Vi hörs om en vecka! Smaklig måltid så länge :))

1 Comment

  1. Pingback: MATVÄGRANDE HUND - tips och vad som funkat för oss • HUNDTRÄNAR-LILLY

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.