MATVÄGRANDE HUND – tips och vad som funkat för oss

Matvägran – att hunden inte äter och hellre typ kräks galla än att röra maten – är inte så jävla fett. Hittills i mitt hundliv har jag inte haft så mycket erfarenhet av det och även om alla mina hundar matvägrat vid ett eller annat tillfälle så har mina vanliga knep funkat. Alltså, en hund som inte vill äta frukost eller skiter i middagen då och då är verkligen ingen fara, vill jag vara jättetydlig med.

Ibland beror det på värmen, ibland vill de bara testa om de kan få nåt godare, ibland med valpar kan det vara tänderna som spökar, eller så är det nåt annat. Och att skippa ett mål mat är som sagt INGET att vara orolig med.

Men om hunden hoppar över såpass många mål att den till slut blir helt tom i magen och spyr galla? Då kan man behöva ta till lite andra metoder. Okej, metoder är fel ord men du fattar.

När Frasse kom hit åt han inte. Alls. På sin höjd kunde han äta lite ben, men torrfoder var det inte tal om. Min sovrumsmatta håller numera till på evig tork utomhus eftersom han kräkts så mycket på den.

Å ena sidan har jag varit såhär ”nähä men ät inte då dumma hund” och å andra sidan har jag såklart tyckt svinsynd om honom och vissa stunder hade jag nästan gjort vad som helst för att bara få i honom NÅGOT.

Det bästa tipset jag fått och det som hjälpt oss med har varit att hålla igång magen (tack Freja!) Och om hunden redan gått så långt att må illa av hunger är det liksom en uppförsbacke. Jag kommer dela upp detta i två små delar: den första om hur man sätter igång ätandet över huvud taget. Och den andra om hur man kan hålla igång magen sen, så hunden inte blir sådär illamående.

Sätta igång magen

Okej, så när Frasse kom var han gravt understimulerad. För det första hade han ju varit på djurkliniken dagarna/veckan innan och även om han fått gå promenader och lekt med lite hundar så märktes det att han inte var van vid aktivitet.

Av det lilla jag vet om hans liv innan han kom hit är att han i princip rastades på tomten och fick då och då gå till brevlådan. Mer aktivering och motion verkar det inte ha varit, men jag vet inte helt säkert.

I vilket fall: med ökad motion märkte jag att aptiten ökade.

Dessutom gav promenaderna en till möjlighet: mat i belöningssituation. Visst, han tyckte inte det var asball att ta godis men kunde ändå, särskilt om min andra hund tog.

Att byta plats, alls, är ett hett tips. Oavsett om det är promenad eller att hänga ute i trädgården. Och om han då får i sig en jordgubbe som ramlat från fikabordet, eller ett kex eller en potatis är skit samma. Alltså kom ihåg vad anledningen var: att sätta igång magen. Inte samma sak som att utfodra. Han ska självklart inte leva på potatis, men för att få igång magen är fasen alla medel tillåtna.

Om vi sedan snackar utfodring har det varit väldigt hjälpsamt att redan ha en väldigt matglad hund. För om hon fått äta först har Frasse nästan automatiskt velat äta. Även om jag äter, faktiskt. Märkte det när jag åt chips vid datorn, hehe. Helt sonika gick Frasse till sin skål och käkade. Kanske är han som en kung eller president som ba nån annan måste se så den inte är förgiftad. Förmodligen inte, men kul tanke ändå va

Hålla igång magen

Även här har faktiskt motion varit viktigt. Jag märker direkt att Frasse inte äter om han inte rört sig ordentligt. Bor man i stan eller inte har inhägnad tomt så blir detta nog mer per auto men för mig som skulle kunna skita i promenader, är det viktigt att jag prioriterar detta.

Sen märker jag att Guns och Frasses kommunikation blir tusen ggr enklare på promenad så det är ju också en anledning. Men åter till att hålla igång magen: jag har infört mellanmål. Gissa om Gun är glad?

Exempel på mellanmål:
– En näve torrfoder
– Blötfoder
– Morot
– Tuggben
– Kong
– Nån grönsak som blivit över under matlagningen

Viktigt att tänka på att kompensera ner i matgivan så man inte riskerar att ge hunden för mycket mat. Och mellanmål är just mellanmål, inte ersättning för maten. Så små grejer, inget jättemål. För en liten hund är en dentastick rent kalorimässigt en stor del av dagsintaget! Så glöm inte det.

Servera maten olika

Även om det vid första anblick kan kännas motsägelsefullt att göra det svårare för hunden att äta för att få i den mat, så kan det vara exakt det som hjälper! Jag har gett maten utspridd i gräsmattan, i äggkartonger och aktiveringsleksaker, och i kong (se videon nedan och prenumerera gärna på min youtube hallå!).

Värmen är verkligen seg, och det är inte konstigt om hundarna tillfälligt har sämre aptit. Släng gärna i lite vatten i matskålen och byt vattenskålen ofta så det är kallt och frächt. Kong eller märgben som du fyller med mat och fryser in kan också vara gött!

Hoppas detta kan hjälpa någon annan som har eller haft samma problem! Håll ut, testa runt och få inte panik. Vet att det suger och man kan verkligen bli orolig, men hunden kommer inte dö av att missa några mål. Försök byt plats, servera på olika sätt och se till att magen inte blir helt tom så ska ni nog hitta ett sätt som funkar för er till slut ❤️

Har du fler tips får du gärna lämna en kommentar. Och gillade du detta inlägg så tryck gärna på hjärtat! Kraaaaaam!!!!!

6 Comments

 1. Liz 7 juli, 2022 at 22:58

  Tack för så bra tips och också pepp, jag håller på att bli galen för att hunden äter så dåligt. Skippar maten helt var och varannan dag.
  När det var som värst och han spydde galla så tipsade djuraffären mig om att ge en bit torkad lunga, typ lika stor som en klädnypa(?) på kvällen så att det inte är helt tomt i magen. Hunden slutade spy och jag kunde sova utan att oroa mig för spyor🤗

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 8 juli, 2022 at 16:12

   Perfekt ju! Ett litet snacks verkligen!!! Lunga är ju inte en massa skit i heller ju, bra tips ❤️

   Reply
 2. Leye-Shprintse Teller 13 juli, 2022 at 23:54

  BS’D
  Ett tips om man har en hund som mår illa när magen är tom är att ge den fler mål mat om dagen. Min nu bortgångna ledarhund Hera fick morgonmål kl. 6.00 (1 dl torrfoder), förmiddagsmål kl. 9.00 (morot, tomat, gurka m.fl.), middagsmål kl. 12.00 (1 dl torrfoder), eftermiddagsmål kl. 16.00 (1 dl torrfoder) och kvällsmål kl. 20.00 (1 eller 2 dl torrfoder beroende på hennes hull). Jag tror att många hundägare idag är så hjärntvättade att hundar skall max ha två mål mat om dagen men hundar är individer precis som du och jag och har olika fysiska förutsättningar. Jag har dock inga tips angående matvägrande hund, Hera kunde äta allt det lilla hjärtat labrador som hon var. ❤️❤️❤️

  Reply
 3. Tina Lagerström 29 januari, 2023 at 07:44

  TACK
  Dina inlägg är så bra 🙂
  Kan tryggt hänvisa elever och valpköpare till dina filmer och inlägg.
  ❤️

  Reply
 4. Pingback: MINA BÄSTA AKTIVERINGSLEKSAKER (video) • hundtränarlilly

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.