MINA BÄSTA AKTIVERINGSLEKSAKER (video)

Aktiveringsleksaker är ett ypperligt redskap för att servera hundens mat på ett sätt där den även får lite aktivering, det vill säga hjärngympa. Det ger ofta en nöjdare hund och är gött för både de hundar som inte gillar mat så mycket, och de som älskar det!

Här kommer en liten guide kan man säga. Om:

  • Vad är en aktiveringsleksak egentligen?
  • Varför använder man dem?
  • Vilka är mina favoriter?

Om du hellre ser videovariant av detta så hopp in och prenumerera på min kanal eller klicka play här under. Annars är det bara att läsa vidare för lite förkortat samma info!

Vad är aktiveringsleksaker och varför ska man använda dem?

En aktiveringsleksak är egentligen ett krångligare sätt att servera mat på – på bästa tänkbara sätt! Hundar gillar generellt att använda nosen, att lösa problem och att leta efter mat, så genom att ge dem utlopp för de behoven får du ofta en nöjdare hund!

Jag vet inte om det är en skröna men jag har hört att ett gäng forma gatuhundar blev depromerade när de kom till Sverige (eller var det nu var). Hundarna gick från misär på gatan till fina hem – och mådde inte bra? Hur gick det till? Jo – man listade snabbt ut att deras mening i livet togs från dem. Plötsligt behövde de inte leta mat längre. Det var ju den aktivitet deras liv nästan kretsat kring – och nu var den borta. Maten serverades ur en trist skål på samma klockslag dagligen. När hundarna fick göra roliga saker och leta efter maten mer så blev allt bra igen! (Som sagt – vet inte om det är en skröna, rätta mig gärna eller skicka länk på om du vet vad det är jag pratar om! Fick höra när jag läste till instruktör men har inte hittat källan sen dess)

Ett annat exempel, kanske mer relaterbart, handlar om min gamla barndomshund Maggie. En klassisk dvärgschnauzer – stor hund i litet format och totalt rabiat kring att stå i fönstret och skälla. Och jaga ens hälar när man kom hem från skolan. Sällskapshund, gjorde inte så mycket om dagarna och hade en del ovanor för sig alltså. Så tvingade jag mamma att skaffa en aktiveringsleksak och det var som att Maggies axlar sjönk! Hon blev en ny hund, seriöst. Det var som att all hennes energi tidigare kom ut genom munnen (skall) och nu kunde energin kanaliseras lite mer till problemlösning. Så himla fint ändå.

Det är inget mirakelmedel som löser allt, men det kan lösa lite. Och ge hunden lite mening. Fint ju! Men det är inte så jag använder det främst. Så här har jag det:

En matgalning:

Jag har en matgalning och för henne är det viktigt att maten ibland tar lite tid. Om man mölar i sig känner man ju inte hunger så snabbt. Viktigt att det inte blir frustration såklart! Men här är några tips på temat.

Jag använder alla tre varianter av aktiveringsgrejer för henne. Kommer till dem lite längre ner!

https://www.instagram.com/p/C0hOkJwoiZz/?img_index=1

En matvägrande hund

Och jag har även använt aktiveringsleksaker på matvägrande hundar, med stor framgång. Läs mer:

Vilka är mina favoriter?

Så, dags för mina favoriter! En liten stjärna vid länk betyder att jag får nåt öre OM man köper via dem, men jag har inga avtal med någon om att jag måste tipsa om ett skvatt som vanligt, och det kostar inte dig nåt extra.

Leksaker

Nina Ottosson – svenskt företag med riktigt bra grejer! Dessa använder jag i princip som substitut till matskål:

  • Karusellen* har jag använt till… 5 hundar nu tror jag och det är min ABSOLUT mest använda hundpryl!
  • Spinngrej* som går att göra svårare – mitt barns favorit när han preppar Guns mat!

Kong

En kong kanske inte är en aktiveringsleksak (?) MEN den ligger absolut under den kategorin för mig. Fördelarna är stora:

  • Långvarigt tugg
  • Svalkande
  • Går att göra allergivänligt

Jag använder dessa när jag exempelvis ska ha gäster, då är det ett bra sätt att ge min hund (som tycker människor är jobbigt) något att tugga på läääänge. Tuggandet och slickandet är i sig självt lugnande, och dessutom slipper jag köpa dyra och onyttiga ben.

Jag använder denna* till min kooiker och denna* till större hundar. Klicka nedan för recept på fyllningar!

Snufflematta

När jag hängde mycket i lägenhet var snufflemattan min favorit! Det är som en matta med fleece-flärpar man lägger maten under, så hunden får gräva och böka lite. Fördelar:

  • Substitut för gräsmatta – bra om man inte har tillgång till fodersök i gräset som annars är ett utmärkt sätt att servera mat på
  • Bra i viss träning som ensamträning eller bilträning

Den jag har finns inte att köpa men denna* är minst lika bra och av samma märke!

Allmänt om aktiveringsleksaker

Jag gillar när de går att diska eller tvätta enkelt – därför använder jag sällan mina i trä.

Jag vill INTE ha någon frustration eller att min hund tror hon behöver svälta om hon inte stressar i sig maten.

Man MÅSTE ingenting, så här gör jag och det är ingen lag. Men det kan vara kul! Och bra om man inte kan ge hunden faktisk motion/nosaktivering under en period. Jag ger oftast min hund sin frukost i gräset. Men när vi bott så jag inte kunnat göra det har snufflemattan varit toppen. 

Jaaa, det var väl det! Hoppas du gillade detta inlägget, eller videon. Ta det lugnt och njut av värmen! Puss och kram!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.