GRAVIDUPPDATERING vecka 8223094

Tredje trimestern halloj! Förstår varför många går hem från jobbet den här tiden i gravven faktiskt (jävlar vad trött). Barnmorskan sa att det var vanligt att tröttheten slår till med ny kraft nu. Så har gått på halvtids mammaledigt faktiskt!!!! Så gött.

Var inte riktigt beredd på att vara såhär tung, trött, vätskefylld, krämpig (ett ord??). Blev det tidigt också. Är så oerhört tacksam för den här graviditeten men gråter minst tre gånger per dag för att jag mår så fysiskt dåligt 🙂 Charmigt 🙂

Här kommer en hundtränares variant av graviduppdatering! Vad jag fixar, hur jag förbereder hunden, och annat vanligt gravidigt. Hej hej!

Vad jag köpt

Framför allt är det min sambo som börjat nesta, jag har ju redan gjort det en gång så det kom inte lika tidigt denna gången. Sist hade jag typ köpt ALLT supertidigt och nu är jag över vecka 30 och har fortfarande inte känt behovet. Dels för att jag har en annan situation nu och dels antar jag det är för att jag redan gjort det en gång. Jag vet hur lite man behöver. Och hur lite man vet innan bebis väl är där. Affärerna stänger inte när man kommer hem från BB som tur är, så man kan ju handla efter behov sen istället. Det är min plan. Har beställt två såna gratisboxar (man kan typ googla gratis babybox så finns åtminstone två olika gratisvarianter) och i dem finns några blöjor, några tester på krämer och badolja och sånt. Rätt bra grej för att testa olika tycker jag!

Men sist köpte jag så sjukt mycket som jag inte ens använde sen. Och typ grejer för när ungen är stor? Haha why?? Eller jag vet ju varför, det är ett sätt att göra det verkligt. Och det vill jag inte snacka ner! Men denna gången tänker jag mer på förlossning och på tiden efter, bortom det materiella (typ mat, projekt i huset, vilka jag vill ha besök av psv). För som sagt – affärerna stänger inte sekunden du fött. Man kan alltid köpa grejerna senare. Sveriges sämsta influencer, är det jag? Alla säger att en graviditet är en kassako och att reklamsamarbeten är kanon då, jag känner tvärtom. Är det nån gång jag inte vill slösa pengar på skit jag ändå inte kommer använda så är det nu.

Såg förresten en bra lista hos Asabea på instagram – där ser man tydligt att alla ändå har olika saker som varit nödvändiga. Man vet inte så mycket innan barnet kommit tycker jag. Jag var så stressad och köpte så mycket sist. Och som Asabea skriver: ”Med varje barn har jag känt behov av färre saker. Det enda hon BEHÖVER är ju mig”.

Jag förbereder hunden

Jag skrev lite i min guide (hundägarens guide inför bebis) om att det kan vara bra att ta tag i störiga grejer hunden gör redan innan bebisen kommer. Typ koppelträning blir liksom inte enklare av att man har en barnvagn med sig (för de flesta!!!!! ja det finns hundar som plötsligt skärper till sig men ska vi verkligen utgå från dem? oftare ser jag att hunden typ drar mer när matte också måste foka på en barnvagn). Samma med hundmöten. Och typ ensamträning. Liksom det är lite av ett projekt att ta sig hemifrån med en liten, att dessutom behöva krångla med hunden verkar jättejobbigt.

Så jag rekommenderar generellt att – om man kan vill och orkar – man tar tag i det där innan bebis kommer. Kanske inte ALLA grejer. Och man får ha nödlösningar! Och man får leja bort problemet! Man måste liksom inte bli helt koko lyssna noga nu: man får fuska sig till det. Anlita en hundpromenerare eller hundvakt. Om du har en partner är det hens jobb nu. Osv. Vill verkligen inte lägga mer press men ändå rekommendera att jobba lite på det? Balansgång. Ja ja, ta det som du vill. I tried haha

En grej jag behövt jobba på är Guns passivitetsträning och ”lägg dig i korgen”-grejen. Hon var rätt bra på det för några år sen men insåg nyligen att hon helt slutat göra vissa av de saker jag vill. Typ att ligga i korgen när vi äter mat. Helt plötsligt var hon VÄLDIGT nära mitt barns mack-fyllda händer. Konstant. Och hon är ju inte dum va, hon har ju gjort detta lite gradvis haha. Jag har inte märkt! Men har nog blivit värre efter kastreringen! Hon älskade mat även innan men nu är hon lite manisk ibland och barn är ju enkla byten om man säger så. Så steg 1: hur kan jag hjälpa henne? Fler måltider per dag till exempel. Eller fylla ut matskålen med kål, sallad, popcorn. Finns en del man kan tricksa med.

Så snubbig på denna bilden???? ”Hallå eller hänger du ofta här?”

Och så filtträning då. Att ligga på en plats jag säger, tills annat meddelas. För jag orkar inte att hon springer omkring som en knäppis när vi käkar. Eller typ har fredagsmys i soffan. Så detta tränar vi massor på. Håller på att samla filmsklipp så det kommer en guide på youtube sen! Men det tar tid och är inte svinhäftig träning haha. Jag gör liiite annorlunda än de guider jag läst så känner ändå att jag vill göra en egen guide. Kanske kan hjälpa eller inspirera någon!

Men ja, sjukt att jag lever som jag lär va? Tränar hunden inför bebis ankomst!

Jag förbereder mig själv (inför förlossning och kanske post partum)

Jag har varit på aurorasamtal. Det får man om man är förlossningsrädd. Trött svullen men glad Lilly i hissen:

Jag är väl egentligen inte så rädd längre, inte för själva förlossningen men mest det omkring. Och sjukhus. Först efter ett bra tag av denna graviditeten började jag få flashbacks och inse traumat senaste förlossningen inneburit. Bröt ihop igen och igen. Kan fortfarande inte minnas det mesta. Kände mig överkörd av ett tåg ungefär och även om allt gick bra, och det är den tanken jag haft i 6 år, så blev det inte bra för mig. Jag fattade inte hur traumatiserad jag var förrän jag blev gravid igen.

Så nu tänker jag annorlunda.

Pratade med två av varandra oberoende bästisar och vi alla tre konstaterade att vi önskar vi blivit mer uppskrämda inför barn nr 1. Eller okej inte uppskrämda men jag var naiv och hade behövt en ordentligt realistisk bild inför första födseln. Var inte alls förberedd, hade inte läst på och inte övat och det var vidrigt. Trodde liksom att det bara var att andas. Fattade inte att vissa (jag) behöver öva på det. Få in teknikerna. Det kanske funkar för vissa men det funkade inte för mig och denna gången förbereder jag mig. Mental träning framför allt. Ser det som ett maraton. Inte en ovanlig jämförelse, eller hur. Men man hade ju haft en strategi för ett maraton. Är ju mer än ”spring lagom snabbt”. Jaja. Detta kanske är så jävla ointressant inser jag nu? Ja ja. Nu vet ni.

Sjukhusskylten från insidan. Tycker den är snygg!

Samtalet var i alla fall fint och man märker att förlossningsvården verkligen kommit framåt på många ställen. Halmstad (som är min närmsta) förlossning har verkligen ändrat massor sen 2017 och det kändes fint. Plus att barnmorskor typ är de snällaste varmaste personerna som finns va? Alltså alla jag träffat hittills: underbara gullisar. Borde få en miljard i lön och otroligt nice arbetsvillkor pronto. Hjältar.

Inför bebistiden och post partum har jag precis börjat fundera. Lånat böcker på biblioteket och sånt. Alltså hade blivit orosanmäld om ni sett hur mycket jag läst om förlossning (det är typ… alla. ärligt), nu är nästa kapitel inlett typ. Tiden efter. Så skör! Ska bädda in den i sockervadd.

Nä nu ska jag sluta tjata. Gillar ni graviduppdateringar?? Jag gillar att skriva dem men känns lite off topic typ??? Vet ej. Nu ska jag gå ut och gräva. Femton minuter om dagen är jag i trädgården. Sen måste jag vila. Alltså som i att sova. Är helt slut. Men ut ska man. Eller jag. Jag blir knäpp annars!! Okej hej så länge vi hörs nästa söndag igen!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.