NOSAKTIVERING FÖR HUNDEN – reder ut begreppen

Jag fick många frågor om sök och spår och nosaktivering när jag körde det på instastories i onsdags. Så nu ska vi bena ut begreppen lite!

I detta inlägget kommer jag att gå igenom vad som är:
– Spår
– Sök – olika typer
– Skillnader och likheter mellan dessa
– Samt hur du kan träna det

Vi kör igång direkt va?

nosarbete hund

Vad är spår?

När man pratar om spår inom hundträning så menar man en markbunden lukt som löper längst en sträcka som en person gått. Som när man går i snö och det blir fotavtryck – där ser man ju spåret. I skogen kan vi människor inte se med blotta ögat var vi gått, men hunden kan lokalisera det med nosen.

När vi går så lämnar vi lukt efter oss, både från skorna men även från kroppen. Den lukten hamnar på marken, och hunden kan följa. Det är i princip svårare för hunden ju färskare spåret är. Om du gått en sträcka för 10 minuter sedan kommer din lukt flyga omkring i luften mycket mer än när du väntat en timme. Man tänker att lukten faller ner till marken när tiden går. (Det kan man nästan se genom att kasta en godis till hunden som den inte fångar: visst kan man tycka att det är konstigt att gottan kan ligga nästan rakt framför nosen och ändå tar hunden den inte? Det är för att när godisen slår i marken blir det som en liten ”explosion” av lukt, den sprider sig liksom i luften. Inte konstigt det är svårt att hitta ett fyverkeri, jämfört med en konentrerad lukt)

När man börjar lägga spår så vill man ha vinden i ryggen. Har man vinden från sidan så blåser liksom spåret ju. Och om man har motvind så kommer slutet av spåret att blåsa mot starten = hunden kan söka sig till den istället, med nosen högt.

Minnesregel: Tänk tågspår! Längst marken, löpande.

Här har jag skrivit och pratat om hur man lär hunden spåra!

mops spår
Mopsen Johnny följer ett spår som jag la några timmar tidigare.

Vad är sök?

Det finns flera olika typer av sök. Övergripande kan man säga att det finns en källa till lukt (ex en människa eller för all del – knark) och att hunden ska lokalisera var källan finns. När den hittat källan ska den berätta för sin förare (människa) var lukten kommer ifrån (det kallas att hunden markerar doftkällan).

Här kommer en genomgång av några olika typer av sök:

Nosework och specialsök:

Utgår från polis- och militärhundars sätt att visa var exempelvis narkotika, bomber eller liknande är. Hunden ska kunna gå in i ett rum, identifiera lukten och sedan ta sig till källan och markera att ”här är den”!

I nosework ska hunden hitta dofterna eukalyptus, lavendel eller lagerblad när man tävlar. Men samma princip kan utföras på en massa olika saker man har hemma – tepåsar, kryddor, kantareller.

Specialsök är Svenska Brukshundklubbens variant.

Läs mer om nosework här och specialsök här.

Hubbe på Laholms Brukshundklubb, poserar fint framför nosework-utrustningen!

Personsök

Personsök är en tävlingsgren som utgår från räddningshundars arbete. Hunden ska (som i specialsök) identifiera lukten av människa och sedan ta sig till platsen och berätta för sin förare att där gömmer sig någon.

Vill du veta mer om personsök så sök upp din lokala brukshundklubb eller läs på sbk.se

Min gamla rottis Bulten skickades ut för att leta upp en person i skogen!

Sammanfattningsvis om spår och sök:

Spår är i marken. Sök är i luften. Båda är nosarbete och riktigt grym aktivering för hunden! Alla hundar (ja, även såna man tror mest ligger på soffan) behöver använda nosen. Det är otroligt fascinerande att upptäcka vilka förmågor hunden besitter däri. Så börja testa!

Hoppas att jag kunde ge lite klarhet kring begreppen! Hade kunnat skriva milsvis om detta för jag tycker det är SÅ kul och spännande, men har försökt koka ner till det viktigaste nu!

Om du gillade detta inlägget så får du gärna skriva en kommentar, det är bra info för mig och himla kul att höra från din som läser ?

Hörs snart igen!

Lilly

5 Comments

 1. Veronica 6 oktober, 2019 at 13:10

  Tänk tågspår! Så jäkla bra tips! Tänk om nån sagt de när jag va helt grön. Hur som, nu längtar jag ännu mer ihjäl mig till Java kommer hem från uppfödaren o valparna. Jösses va mkt rolig träning vi ska göra! Och just, uppletande är ju även de en grym hjärngympa o förbaskat kul!

  Ha de fint! Veronica (orkanensjava på insta)

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 6 oktober, 2019 at 19:00

   Tack! Haha ja alltså tog mig (nästan pinsamt) lång tid att fatta vad som var vad – spår, sök, vittring, bla bla! Åh, förstår att du längtar <3 Hoppas tiden går fort så ni får träna igen! Ha en fin kväll <3

   Reply
 2. Lina Malmi 6 oktober, 2019 at 22:32

  Kanonbra beskrivet Lilly! ???
  Håller helt och fullt med dig att det tog lite tid innan man fattade. ??
  Mvh Lina

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 7 oktober, 2019 at 09:39

   Tack! Haha ja men visst var det orimligt krångligt att lära sig ?

   Reply
 3. Pingback: NOSAKTIVERING INOMHUS • hundtränarlilly

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.