VAD VI TRÄNAR PÅ NU

Tänkte skriva en liten uppdatering kring Guns träning. Hon är verkligen unghund nu och jag får jobba på mitt tålamod exakt hela tiden. Många verkar tro att valptiden är det jobbiga, men alltså jag tycker i alla fall att unghundstiden är mycket värre! Så detta är vad vi jobbar på mest just nu:

Inkallning och följsamhet

Ständigt pågående projekt, ju. För mig är det e.x.t.r.e.m.t viktigt att promenaderna är kul. Så vi tränar massor på att gå fint i koppel och vara följsam när hon är lös.

Sen är det extra mycket fokus på detta eftersom jag ska sända live om inkallning nästa söndag! Superspännande verkligen. Är som en onlineversion av en kurs jag brukar hålla IRL och jag tror att detta faktiskt blir ännu bättre. Så vill du ha en spark i baken gällande promenadträning så tycker jag du ska spana in det! HÄR.

inkallning

Leka varje dag

På grund av tålamodsprövande period så bestämde jag att 1 gång om dagen ska vi leka. Gun gillar ju det! Och det är kul, kravlöst och bra.

Resultat hittills:
– Gladare hund
– Gladare matte med bättre tålamod
– Gun är mer följsam och söker upp mig oftare
– Och hon är mer ”i balans”, känns det som. Sover bättre och är mer chill.

Jag gick inte in i detta ”miniprojekt” att leka varje dag med någon tanke på resultat. Men det fick vi ändå, så det var ju bra!

Ge fan i katten

Jag hittade en katt i somras och hon har bott hos mina kompisar sedan dess. Men då och då passar jag! Och kanske kommer hon bo här permanent så småningom, vi får se. Men jag gillar det! Faktiskt. Är inte kattmänniska direkt och har aldrig haft katt, men gillar denna. Hon heter Morgan och är busig och superkelig. När jag hittade henne var hon som en hundvalp och sprang fram och gosade, trots att hon egentligen var alldeles för liten. Kanske 4-5 veckor tror jag veterinären sa.

Nu är hon här för andra gången. Första gången var över en helg och Gun tyckte INTE om henne alls. Blev riktigt förbannad. Nu var Morgan här fredag-tisdag och det har gått SÅ mycket bättre.

Det som hjälpt var dels TID, bara att låta Gun landa i att det finns en katt och den är snäll och man ska inte mörda den. Katten trivs så bra på golvvärmen i badrummet så hon har ändå mest velat hänga där. Hade inte pallat om hon hade behövt sitta i knät hela tiden, så det är tur! Så korta pass där de fått nosa och hälsa och sen pauser där Gun får ut och springa av sig och Morgan får slappa på golvvärmen.

Sen har Gun fått sin mat i berikningsleksaker – typ Kong, märgben och såna grejer. Har blött upp käket, tryckt ner i leksakerna och sen in i frysen. Så när det varit mat-dags har jag gett Gun en sån och tagit ut Morgan att kela med. OBS Morgan får inte gå fram då, såklart. Då hade det säkert blivit ännu värre eftersom mat är en viktig resurs som man inte ska behöva konkurrera om. Så katten i knät och Gun har tittat och käkat och fått göra som hon vill. Funkat kanon!

Får göra ett större inlägg eller en video om detta tror jag allt… Finns mycket att säga!

Spår

Har också avancerat i spårträningen. Nu får även andra personer lägga ut spåret som Gun ska gå. Innan har jag gjort det själv, så detta är svårare. Men jäklar vad bra hon är, nästan orimligt. Och jag märker verkligen hur bra det får henne att må. Nosen får jobba, benen får jobba och hjärnan likaså. Älskart!

Här kan du läsa mer om spår:
Spårinlärning
Olika typer och definitioner av nosarbete
Spårvlogg

Snart fyller hon 1 helt år. Jag klipper film för fullt och lägger upp mina tankar (och massa söta valpklipp) på youtube på söndag. Så det blir kul!

Hörs då <3

Lilly

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.