STADGA I STÅ – mina tre steg till perfekt stående

Hej hej i söndagen! Idag är det söndag och således en ny video på youtube!

Dagens video handlar om stadga. Stadga i stå handlar för mig inte om att ställa sig. Utan att behålla positionen ”stå”. Att ”frysa position” kan man säga. Inte att sätta sig, eller att lägga sig, eller att ställa sig. Utan att stå helt still. Det är en annan sak och ett annan beteende, enligt mitt sätt att träna hund. Så, idag om stadga i stående position. Att stanna kvar.

Jag tränar all stadga genom tre steg. Det gör jag oavsett om det är sitt, ligg eller stå som gäller.

  1. Tid
  2. Störning
  3. Avstånd

Jag skriver med om detta under videon, men för de som hellre lyssnar än läser så är filmen här:

Stadga flera sekunder

Så, först börjar jag med tid. Det innebär att jag utökar sekundrarna mellan belöningarna. Det första är alltså att jag är nära Gun när hon står och jag matar på med godis. Sen drar jag ut på det någon sekund, sen flera sekunder. Sen lätt igen. Variation hela tiden!

Stadga i stå trots störning

Störningar kan vara en så enkel grej som att jag byter min position. Eller att jag flyttar min hand med godis. Eller att jag rör mig bakom Gun, eller att jag hostar. Det kan vara vad som helst! Det börjar jag med när Gun kan hålla position i flera sekunder. Stadga i stå ska vara såpass stabil att störningen inte tar längre tid än vad hon kan utan störning.

Jag trappar gradvis upp svårigheten och när Gun klarar det så får hon mycket belöning och mycket lättare övning följande gånger. Så till exempel: Gun står, jag hostar, jag belönar tre godbitar efter varandra. Sen efter belönar jag att hon bara står en sekund.

stadga i stå
Johnny fick också öva mycket på stadga i stå!

Stå kvar trots avstånd

Detta brukar många börja med! Men jag tar det sist för jag tänker att om hunden inte kan stå flera sekunder med mig nära så kan den inte stå flera sekunder med mig långt bort! Och samma sak gäller störningar – om Gun inte kan stå kvar trots att jag rör mig nära henne, hur ska hon då kunna stå kvar om jag är 3 meter bort?

Det går såklart att börja med detta, men enligt min erfarenhet är det svårare och man får inte samma säkerhet i momentet.

Så, när Gun kan stå kanske 10 sekunder när jag är nära, så börjar jag flytta mig bort. Jag går alltid tillbaka och belönar henne. Hon ska aldrig hinna göra fel! Alltså röra sig innan jag kommer tillbaka. Jag vill att hon ska vara helt säker på att det är absolut stilla som ger belöning innan jag börjar försvåra det!

stadga i stå

Sedan gör jag det svårare och svårare. OCH VIKTIGT: när hon kan detta hyfsat kör jag massor med enbart tid och avstånd (dock inte för stort avstånd alltid, variation är viktigt!). Detta för att många hundar har svårt att stå still utan störning om de bara övat med störning. Jag vill att störningsträningen så snart som möjligt enbart ska handla om att säkra upp och överträna – inte ingå i det ”normala”.


Jag vill påminna om mina budord vad gäller valpträning nu! Kvarstår fortfarande! Läs här.

Hoppas att detta var behjälpligt! Ha en fin söndag <3

Lilly

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.