VALPTRÄNING – mina budord

Jag fokuserar, som nämnt, på socialisering nu. MEN – ibland krävs lite mental träning av valpen för att det ska fungera att socialisera. För att kunna slappna av måste hjärnan ha aktiverats ibland. Jag tränar med lek, främst. Och har några regler – eller budord – som jag utgår från i träningen av valpen. Valpträningen handlar mycket om relation för mig, och om att lära känna varandra. Lite ramar och regler på det så är vi hemma!

1. Ta det lugnt!

Jag har en tendens att gå ”all in”. Så även med valpträning… Vilja göra allt NU. Det är en bra egenskap ibland, men jag måste påminna mig om att det finns tid. Ta det lugnt! Förhoppningen är att Gun kommer att finnas här vid min sida i 15 år – jag behöver inte ha bråttom.

Nu snackar jag tävlingar såklart men det gäller även kommandon, tricks, vardagslydnad. Faktiskt! Hittills (nu är hon snart 11 veckor) kan hon 0 kommandon. Har inte lärt henne några tricks eller sitt eller ligg. För vi har tid till det. Men nu finns viktigare saker att fokusera på.

vintervalp

2. Relation framför allt

Till exempel relationen. Att ha kul ihop. Att visa henne att jag är att lita på. Att jag är rättvis, att jag sköter mig. Att jag tar ansvar i träning och annars, för att hon ska ha det bra.

3. Snacka inte så jävla mycket

Kommando-träningen. KOM, SITT, VÄNTA, NEJ, HÖRDU, HIT, LIGG, SLUTA, TYST och så vidare. Ingen mening med tjat. Jag snackar MASSOR med hundar – men tjat är en annan grej. Skrev om det tidigare här och folk trodde jag var en gråsten. Så är alltså inte fallet, hehe. Men det är skillnad på att småsnacka eller berömma och heja på – och att tjata. Stor skillnad.

4. Belöningsutveckla!

Det är ju så satans kul att upptäcka roliga saker med en valp! Att utveckla system och regler kring belönigar. BÄST. Kommer att snacka mer om lekregler senare. Men hur kan man servera olika godbitar? Vilken är godast? Vilken leksak är bäst? Vilket sätt att leka är tråkigt? Mittemellan.

Valpträning blir till hundträning så småningom och då är det sjukt gött att ha detta i bagaget.

LEK! Det är det bästa! Så bra för relationen med.

5. Inga mutor – bara belöningar

Alltså, visst kan man locka och greja i vissa moment. Men generellt vill jag lära valpen att arbete leder till belöning. Att hon får tänka själv och använda sin hjärna och ta initiativ! Och att lyssna, senare.

Att markera när det blir rätt och belöna då, helt enkelt. Inte bara mata en massa godbitar (även om det kanske är nödvändigt ibland).

6. Se individen

Det är en hund och det är en specifik hundras, men hon är också en individ. Och att ta hänsyn till det är svinviktigt! Vad har hon för egenheter? Svagheter? Styrkor? Hur kan jag använda dem?

miljöträning valp

7. Socialisera

Det handlar om att hunden ska få en uppfattning om vad som kommer att ingå i dess vardag. Människor med olika ålder, rörelser och ljud. Underlag, kloklippning, miljöer, ljud. I sin takt, alltid.

Här är del 1 och del 2 som jag skrivit om just detta ämne.

Och här är mina bingobrickor som man kan ta med sig för att få lite hjälp på traven med att hinna de olika grejerna. Ingen stress, tvärtom.

8. Steget före

Som med valpsäkring. Hellre förebygga och ta bort grejer innan de blir ett problem, än att jobba i uppförsbacke senare.

9. Utgå från att problem kommer att uppstå med andra hundar

Träna på att se hundar utan att gå fram. För att knyta an till föregående punkt: nästan alla hundar får en eller flera dåliga erfarenheter av någon hund. En som springer fram, skräms eller skäller eller vad som. Lika bra att utgå från att denna valpen också kommer att vara med om något och förebygga. Bygga goda vanor – och goda känslor – kring andra hundar. Utan att för den delen ha för mycket förväntan (typ som att vilja fram och hälsa på alla hehe). Fin balasgång!

belöningsutveckling valp

10. Vad vill jag att hunden ska göra?

Alltid tänka längre än ”nu”. Hur vill jag till exempel att hundmöten ska se ut i framtiden? Vill jag att hunden ska ta kontakt med mig istället för att rusa ut och fram? Då får jag göra en plan för hur det ska se ut.

Hur vill jag att hunden gör när någon knackar på dörren? Nu har jag inte satt kriterier för det än eftersom vi inte haft så många sådana situationer och jag vill läsa henne först, men om man till exempel vill:

  • Att hunden ska vara tyst
  • Att hunden ska hälsa först när jag säger ”varsågod”, och sitta fram tills dess
  • Att hunden hälsar lugnt utan att hoppa

Då gör jag en plan för det och tränar.


Så spännande det är att träna en valp! Så mycket att tänka på. Och ändå så enkelt. De lär sig så jäkla snabbt. Men de lär sig det ”dåliga” lika snabbt så det gäller att vara uppmärksam. Rätt vad det är känns bitandet i kopplet inte lika kul, va?

Hörs imorgon <3

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.