SOCIALISERING AV VALP – vad, varför, hur? DEL 1

Socialisering av valp! Vad är det, varför ska man göra det och vad händer om man inte gör det? Det kommer jag att snacka om en hel del nu! Mitt i detta projekt med min egen valp och vill gärna dela med mig eftersom det är så jävla viktigt. Det är dessutom tidsbegränsat så absolut mest pressande. All lydnad och sådant kan man lära senare – men inte socialisering. Mer om det lite längre ner.

del 2 här

miljöträning valp

Delarna i socialisering

Det pratas en hel del om miljöträning när man skaffar valp men sanningen är att miljöträning bara är en liten del av det som valpen behöver ”utsättas” för under sin första tid i nya familjen. Jag gjorde en mindmap över de olika delarna jag delar upp det i:

Hantering – klippa klor, borsta päls, tänder. Ha på sig täcke, tikskydd, tratt. Ju trevligare man gör det nu, desto mindre uppförsbacke sen. Alltid positivt – även om det bara gäller rekvisita till fotografering.

Miljöer – stan, stranden, parkeringsplats, utanför sjukhus, park nära stan, vid badstrand. You name it!

Ljud – servera maten där det skramlar är ett exempel. Promenera långt bort från en skjutbana (så ljuder bara kan anas), spela olika filmer på tv, gå förbi ett ställe där hundar brukar skälla. Till exempel.

Människor – med krycka, rullator, rullstol, hatt, skägg, luva, keps, solbrillor. Så många som möjligt, så trevligt som möjligt.

Djur – hästar, katter, kor. Alla du har möjlighet att se.

Underlag – asfalt, grus, kullersten, blött gräs, vatten, betong, trappor (var försiktig!), galler.

Föremål: statyer, sopborstar, hårfön, dammsugare, gräsklippare

Ofta går dessa hand i hand. Om man exempelvis är i stan så är det ljud, ny plats och olika underlag. Det kan även hända att man träffar någon bra människa som valpen kan hälsa på. Senast vi var och miljötränade visade jag i denna vlogg – och har även skrivit om ett annat tillfälle här.

hundfoto
Foto: Åsa Jakobsson

Och när vi precis nämnt underlag vill jag trycka på att det INTE betyder att man ska tvinga eller ens locka valpen upp på konstiga saker. Belöna OM den närmar sig och är intresserad men tvinga ingenting. Blir hunden rädd har erfarenheten varit negativ och alltså motsatsen till vad du vill. MYCKET större risk om man lockar fram den. Den får en godis OM den ställer sig på gallret och när gottan är uppäten tänker hunden bara ”SHIT VAD LÄSKIGT”. Inte bra. Se till att valpen är glad och nyfiken!

Kvalitet eller kvantitet

Att socialisera en valp handlar både om kvalitet OCH kvantitet. Men hellre lite färre och positiva upplevelser än jättemånga halvkassa. All socialisering ska ge hunden en go känsla. Tänk att du ska visa hunden vad världen består av. Om du gör det för fort så blir det jobbig – om du bara häckar hemma blir det inte heller bra.

Bristande socialisering under valptiden kan leda till en mer osäker hund. Rädslor för allt möjligt. Dammsugare, män med skägg, folk i rullstol.

Lätt att bli stressad när man läser alla de grejer som ingår i socialisering av valp. Och man har bara fram till ungefär 18 veckor. MEN! Det är ändå tio veckor. Och bara en vanlig dag så utsätter man hunden för mer än man tror. Jag tycker att det som hjälper bäst när jag känner mig stressad är att strukturera och göra en ordentlig plan. Den kommer jag att dela med mig av nästa vecka och visa mer hur jag gör konkret. Häng med!


https://www.lillyshundkurser.se/valpkurs

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.