SOCIALISERA VALPEN – en otroligt viktig del i valpens liv. DEL 2

Halloj!

Jag fortsätter med socialiseringen av Gun som jag skrev om förra veckan.

Mycket av det jag skriver här utgår från vad jag hade behövt eller velat veta innan jag skaffade min första egna hund. Då visste jag ingenting om socialisering och jag tror att det bidrog till att Johnny blev så stressig. För mitt vardagsliv ger ingen socialisering. Den måste jag se till att fixa utanför det.

I sin naturliga miljö 😉

En ”tur runt kvarteret”

Bor man på landet blir det inte samma. Jag snackade med min mamma om detta. Vår förra hund, Maggie, växte upp i ett villakvarter i Göteborg. För henne var en tur runt kvarteret kantat av fotbollsplan, mötande hundar och människor, bilar, bussar, trafikljud, barn. Allt möjligt.

En tur runt kvarteret för mig passerar jag visserligen en fårhage, men människor och hundar är det skralt med. Då är det bra att åka in till städer och andra miljöer då och då och kolla läget lite. Alltid i hundens takt.

Maggie i lantlis-miljö 😀

Med det sagt – Gun socialiseras för massa grejer som vissa hundar inte gör. Till exempel andra djur, men även barn i olika åldrar, ljud och lukter.

Det kan vara bra för en stadsråtta att ta sig ut på landet för att höra annat. Och det värsta som kan hända om man gör det i valpens takt är ju inte fy skam, direkt. Och kärnan i det hela är ju ändå valpen – att den får en härlig upplevelse.

Inte ATT man gör en massa – utan HUR man gör det.

Precis som med ALL hundträning. Och man kan bli stressad över att alla valpar kan ”sitt” vid tolv veckors ålder, men det kan inte Gun. Och det gör inget. Det finns tid. Men! Hade jag inte läst på och gjort en plan hade jag aldrig kunnat slappna av i detta. Det är det som funkar för mig.

Så, skulle inte vilja påstå att det är stressigt… Vi är hemma mest, tränar rumsrenhet och myser. ÄNDÅ får Gun socialisering. På ett trevligt sätt. Jag gjorde ett bingo. En ruta med något ur varje kategori och siktar på att få ett bingo per vecka. Tror att det blir lagom, så länge fokus ligger på valpens upplevelse.

Man kan göra själv eller så kan man köpa från min shop! Har lagt en testversion där nu, både med alternativet nedladdning men även att få dem hemskickade i laminerat format.

Här är länk till nedladdning – SLUT I LAGER FÖR TILLFÄLLET

Detta har hjälpt mig massor, faktiskt! Känns lättsamt men får ändå svart på vitt att vi faktiskt gjort grejer.

Nu ska vi testa spår! Första gången för Gun så ska bli spännande!

Hörs imorgon!


Läs mer:

Socialisering del 1
Miljöträningstillfälle med Gun

Video om dagens ämne:

1 Comment

  1. Pingback: WANÅS, ÅHUS och att avbryta • HUNDTRÄNAR-LILLY

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.