NYÅR MED VALP – tips

Hur gör man med valpen på nyår? Det ska jag försöka svara på i detta inlägg! Men först: en rant. Orkar ni inte läsa så hopp ner till rubriken TIPS.

Åh, dessa ständigt hjärtskärande berättelser före och efter varje nyår. Historier om hundar som rymt, som kräkts, som legat helt skakiga av ångest. Hussar och mattar som inte vet var fan de ska ta vägen. Och så, SÅKLART, de som ska försvara fyrverkerierna in i det jävla sista. Hundägare som resonerar att eftersom deras hund inte lider, så är det BARA en fråga om inställning. Och jag säger inte att jag hoppas att de ska få en fyrverkerirädd hund, för det vore taskigt mot hunden, men en stor fet jävla släng av sleven på något sätt hade varit bra. 

kooiker

Det resonemanget har jag skrivit om tidigare. Att bara för att något inte drabbar en själv personligen så betyder det inte att det inte är ett problem på ett större plan. Om man kunde höja blicken bara lite från sin egen grej så skulle man se. Oavsett man snackar köksavel, trubbnosar eller metoo-rörelsen. Så. Då var det sagt. 

Fira nyår med nya valpen – lite annorlunda

Varken Johnny eller Bulten var berörda. Med Johnny gjorde jag superfel men det gick bra ändå, han sov sig igenom det mesta. Bulten ville bara vara med mig så det spelade ingen roll. ÄNDÅ BRYR JAG MIG OM ANDRA HUNDAR!?! Vilken chock!?!? Anser fortfarande att fyrverkerier är BAJS!?!? Förstår att det är chockerande. Lugn nu.

Heh. Men jag kommer ändå förbereda mig mer nu med valpen, och på ett annorlunda sätt. Dels för att hon bytte hem (alltså från uppfödaren och sin familj, till mig här), vilket är en stor omställning. Dels för att hon är så liten. Och dels för att hon visat en del ljudrädslor här nu. Inga stora grejer, men hon är så jävla snabb i reaktionerna så det går inte att jämföra med Bulten och Johnny. Bulten föddes i februari så han hade många månader att landa här innan nyår, och Johnny firade sin första nyår med sina kullsyskon vilket säkert var en trygghet. 

Vi kommer att ha en lugn nyår här hemma med en annan familj. Vi bor långt ifrån något centrum så det låter inte så mycket. Det är väl tips nummer 1: ta dig en bit ifrån värsta smällandet.

På morgonen kommer jag att köra någon form av nosaktivering för att trötta ut henne. Det kommer jag även, vid behov, att göra senare under kvällen. Hade hon varit vuxen (eller åtminstone inte valp som inte ska motioneras hårt) så hade jag gått en låååååång promenad. Sen kommer jag att förbereda snufflemattan med massa gojs (kommer till det) och även frysa in en kong med hennes middag.

nyår valp
Foto: Åsa Jakobsson

Nu till allmänna tips då rå

TIPS INFÖR NYÅR

 • Ta inga risker! Ta för helvete inte med dig hunden ut vid tolvslaget. Skriver hunden pga JA, ALLA HUNDAR. Man vet aldrig när den kan bli rädd och det är DUMT att ta risken. Så, stanna inne med din bästis. För fan.
 • Aktiverad hund. Som nämnt ovan så är en nöjdtrött hund lättare att ha att göra med. Låt hunden göra lite nosework, gräva i en snufflematta eller liknande under dagen.
 • Stötta! Finns ingen anledning att bli arg på, eller ignorera en hund som är rädd. Rädsla är inget den väljer – visa att du finns där. Visa att du är att lita på! Här finns mer att läsa om det.
 • Gardiner fördragna/minskade synintryck. Vissa hundar reagerar mycket på flygandet och farandet av ljusen. Faktiskt. Så för att inte få något jaktbeteende eller rädsla på grund av det rekommenderas att minska synen för dessa.
 • TVn på. Eller radio, men något som kan skymma de andra ljuden.
 • Koppel PÅ vid rastningar.
 • Under tolvslaget: ge hunden något smaskigt och långvarigt att sysslesätta sig med. Ett gött ben, en snufflemat med klet, en Kong med färskfoder. Beror på vad din hund gillar men kör bara kör!
 • OM du vill träna innan nyår, om det smäller, så se till att det FÖRST smäller och SEN kommer beröm – hand i fickan – godis. Okej? INGEN ANNAN ORDNING.

Sen kan vi ägna resten av året åt att skrika på alla idioter som f o r t f a r a n d e försvarar detta fyrverkeriande. Eller vänta tills de dör ut pga tippar på att alla är över tusen bast. Kan INTE tänka mig att någon som är uppvuxen i modern tid är så bakåtsträvande/traditionalistisk/”på miiiiiin tid minsann”-ig ;))))

PUSS OCH KRAM GO JUL OCH GOTT NYTT <3

2 Comments

 1. Helle 21 december, 2018 at 16:24

  Men gulle, vilken bra text!!!
  Har bara en liten sak att tillägga, har en hund som inte bryr sig, träning + tur+ tänker efter hur och när jag rastar på nyårs. Jag väljer ändå att ta på selen på promenaden just för att OM något skulle hända så kan han inte krypa ur halsbandet och dra till skogs. Väldigt förvirrande för stackaren, den är ju för spårning…
  Ska bli spännande att följa dig och lilla Gun. Ha en fin jul!

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 22 december, 2018 at 09:37

   Tack! Ja, safety first – aldrig lös hund på nyår 🙂 Haha åh, besvikelsen i att inse att det INTE är spår då 😉
   Tack <3

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.