RUMSRENHET – mina tips för effektiv träning! + video

Rumsrenhet är en stor del av ”träningen” valpen gör nu. Som jag nämnde i fredags så kartlade jag valpens signaler då. Och det är väl egentligen mitt bästa tips. I veckans onsdagsvideo snackar jag om rumsrenhet men tänkte jag skriver även här nedan så de som är mer läsiga än tittiga kan ta del av informationen! 

rumsrenhet
mycket spring blir det i början!

TOLKA HUNDENS SIGNALER FÖR BÄTTRE TRÄNING I RUMSRENHET

I videon ser man dock signalerna lilla Gun gör innan hon ska kissa eller bajsa och det går inte riktigt att beskriva lika bra i text så kan vara kul att titta ändå. Typiska tecken på nödighet:

  • Trampar omkring
  • Har nosen i marken
  • Hög svans

Gun gör även såhär:

  • Jagar svansen när hon är bajsnödig

Här är videon om du gillar att höra – annars fortsätt bara läs så går jag igenom!

TA UT VALPEN EFTER MAT, SÖMN OCH LEK!

Okej, så det första man brukar höra är att efter:

  • Mat
  • Sömn
  • Lek

så ska valpen ut. Och detta stämmer väldigt väl! När man kartlägger sin egen valp kan man se olika mönster i detta. För Gun insåg jag snabbt att det var såhär:

  • Efter mat: bajs, sen tramsa en stund. Sen kiss. Lärde mig den hårda vägen haha, rätt retligt att komma in och det första valpen gör är att kissa hehe. 
  • Efter sömn: kiss. Första kissen på morgonen följd av bajs.
  • Efter lek: kiss!
rumsrenhet

Väldigt hjälpsamt att redan ha så tydliga ”rutiner”, som hon har med sig själv liksom. Då behöver man inte bli så förvånad hehe. Men det blir mycket spring i början. Det har man dock igen senare!

Så, så tänker jag. Att det är bra att ha som grundregel men att man måste se vad den enskilda valpen gör och när den gör det.

FÖR LOGGBOK ÖVER TRÄNINGEN

Man får lära sig att läsa dem. En typisk dag just nu ser ut såhär:

rumsrenhet loggbok

Det är smart att ha ett litet papper/block och penna i hallen så man kan skriva ner när man varit ute och vad hunden gjort. Man kan såklart använda mobilen med! Det är gött att se framsteg och dessutom praktiskt att ha vanan inne om man behöver hundvakt någon gång, då kan de se hur vanliga dagar är. 

VAR LIGGER TOALETTEN?

En annan bra grej att ha i åtanke är att ALLTID rengöra ordentligt efter en olycka inomhus. Finns bra sprayer att köpa i djurbutik men man kan även använda ättiksprit!

Och detta tips går liksom hand i hand med att man ska gå till samma ställe utomhus när valpen ska kissa/bajsa. För där det redan luktar är det tryggare att fortsätta. Fattar ni? Och om man då låter lukt vara kvar inne ökar sannolikheten för att det ska betraktas som ”toaletten” av valpen. Träningen i rumsrenhet går snabbare ju mindre hunden kissar inne, coolt va? 

rumsrenhet

Om valpen gör ifrån sig inne då?

Ja, då gör den det. Om du hinner se innan något hinner komma så ta ut den och se om något händer ute. I så fall: ös på med beröm! 

Om du hittar en pöl efter att ha ensamtränat finns exakt NOLL vits med att skälla på valpen, den kommer inte att fatta vad du syftar på. Okej? Torka upp och ta ut valpen. 

Nu fortsätter träningen! Kom ihåg – valpen kan inte hålla sig när den är såhär liten, så ha tålamod och jobba på. 

Vi hörs imorgon!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.