HANDTARGET – inlärning och användning

Handtarget (eller nostarget, nosdutt) är en mycket praktisk grundfärdighet i hundträning. I korthet innebär det att hunden ska dutta sin nos mot min hand!

Det är dessutom en bra övning för hundföraren i att tajma belöningssignal väl och är en kanonövning om man vill lära sig mer om klickerträningens grunder (video). För hunden är det ett utmärkt sätt att förstå principen arbete = belöning!

Här har jag skrivit om mina budord i valpträningen!

Handtarget

Handtarget: användningsområden i hundträningen:

  • I avlämningar av apporter eller andra föremål. Här finns en film som visar det.
  • Som ”tyst inkallning”, det vill säga att man kan visa handen och att hunden då självmant kommer fram för att dutta.
  • För att du ska kunna visa utan godis i handen. Så istället för att till exempel locka hunden att snurra runt så kan du visa med handen så hunden följer efter den. Då slipper du ha godis i handen, vilket är väldigt skönt!

Handtarget: inlärning

Att lära hunden att dutta nosen i ens hand är inte särskilt komplicerat, men här följer några saker att tänka på. Film finns lite längre ner i detta inlägg!

  1. Ha godis och timer redo (sätt timern på 2 minuter)
  2. Visa handen utan godis och om din hund visar MINSTA intresse så säger du JAPP och ger en godis. Ta sedan bort din hand (göm den bakom ryggen)
  3. Tryck inte fram handen mot hunden. Hellre tvärtom! Det är hunden som ska söka upp din hand – inte tvärtom. Ministeg!
  4. Belöna varje steg hunden tar mot din hand. Med steg menar jag ökat intresse: först gången kanske den tittar, nästa gång nosar, osv. Gun duttade direkt för hon trodde att det fanns godis där, hehe. Man ser att det var en slump eftersom hon redan efter några få upprepningar lägger sig ner istället. Hon kopplade alltså inte att dutt = belöning förrän längre fram i passet!
  5. När det går som bäst eller när klockan ringer, så är det paus!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.