HUNDGODIS FÖR KRÄSNA & VAD VI ANVÄNDER FÖR HUNDGODIS

En av de frågor jag får oftast handlar om vad för slags hundgodis jag använder när jag tränar Gun. Hade även en livesändning på instagram i onsdags (första ever!!) och fick fråga om hundgodis för kräsna. Så, nu kommer en liten förklaring av det! I detta inlägg berättar jag:

  • Vad jag använder för godis exakt
  • Hur jag tänker när jag väljer sort
  • Hur jag bygger upp värde även i tråkiga godisar
  • Var jag köper hundgodis
  • Och lite om hur stora bitar jag ger
hundgodis

Kort svar: torrfoder på enkla ställen (till exempel vardagliga promenader runt kvarteret) eller tricks i köket. Godare när det är vårare, typ i skogen eller hundmöten eller på platser med mycket lukt.

Ju svårare desto godare hundgodis

När det är svårt använder jag alltså något som Gun gillar mer. Det behöver helt krasst ha bättre chans att konkurrera mot allt spännande. Hemma i köket finns inte så mycket annat, så då behöver det inte vara så gott. På stan eller bland massa rörelse och lukt behöver jag ha bättre grejer. Inte svårare än så!

hundgodis

Hunden bestämmer värdet, men jag kan hjälpa till

Men, en viktig grej då. Bara för att jag tycker att ost är godare än torrfoder behöver det inte betyda att hunden gör det.

För Gun spelar det jättemycket roll hur jag serverar henne godiset. Att bara räcka ner handen lite lojt gör ingenting – inte ens köttbullar är kul då. Så att leka med maten för att få den mer kul och belönande har vi jobbat en del med. Att hitta olika, roliga sätt att servera belöningarna helt enkelt.

Det är faktiskt så att hon inte alls ville käka torrisar som belöning i början. Första dagarna var det nog för att hon inte fattade konceptet men sen handlade det mest om att det inte var så gött bara. Så vi har jobbat upp det själva!

Köpt hundgodis vs hemmagjort

Jag köper faktiskt inte hundgodis så ofta. Ibland gör jag det för att det är kul och det funkar jättebra såklart. Gillar MyTreats hårda bitar som extra gott i vardagen men jag köper inte det så ofta.

Jag använder däremot saker jag har hemma eller så köper jag såna köttbullar som stinker fis på mataffärn. Sista bitarna på frukost-osten är kanon! Bara att slänga ner i fickan och bryta av bitar liksom (om man inte är rädd för att lukta som en fot i jackan, men ja ja).

hundgodis

Ibland köper jag blodpudding och skär i småbitar som jag torkar i ugnen. Det är kul men jag pallar inte det så ofta.

Hur mycket köttbullar får en hund äta då?

Torrfodret är bestämd storlek, de kan jag inte dela. Men en vanlig missuppfattning är att man ska ha så stora bitar när man ger köttbullar eller ost. NEJ, vill jag skrika då. Alltså, hunden ska inte bli mätt. Bara känna nice smak! Så en vanlig köttbulle blir minst 20 bitar när jag tränar hund med dem.

Så ett träningspass kanske blir 1 köttbulle… Och så lek och torrisar emellan. Det är liksom inte bra att ge för mycket av det goda, då måste man dra ner på vanliga maten. Och det är i vanliga maten man kan veta att hunden får i sig all näring den behöver.

hundgodis
kel och mys är också viktigt

Så… Jag tänker så. Sen om det skulle bli jättemycket korv och köttbullar en dag (om man är på kurs till exempel) så är ju inte det hela världen. Vill mest skriva att det behöver inte vara några jättebitar. Och att det är viktigt att tänka på näring för det mesta i alla fall.


Hoppas att detta gav lite klarhet i denna fråga! Känns det oklart så bara skriv här i kommentarerna <3

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.