FRÅGELÅDA: OM HUNDEN INTE KOMMER PÅ INKALLNING

Aaaaah, äntligen dags för frågelåda igen! Snor frågorna direkt från mina Q&A på instagram stories och de jag tycker behöver lite mer utrymme får helt enkelt lyftas här.

En återkommande fråga brukar gå ungefär såhär: vad gör jag om hunden inte kommer när jag ropar?

För det första får vi utgå från att personen har tränat hunden på att komma på inkallning sedan innan, men nu undrar vad man gör när träningen vid något tillfälle inte räcker till. Shit happens, såklart! Och även den mest vältränade hunden kan ju få knäck i lurarna när något luktar, till exempel.

Som sagt, detta går att träna och i detta blogginlägget kommer jag alltså utgå från när det – trots träning – blivit fel. Om du vill lära hunden från scratch, till exempel om den aldrig någonsin kommer på inkallning, föreslår jag att du börjar här istället.

Jag tänker ta Gun som exempel, eftersom hon är den hund jag haft med mest pålitlig inkallning. Trots att hon i princip alltid vänder på en femöring när jag ropar så har det hänt att hon faktiskt struntat i när jag kallat, och fortsatt springa iväg. Då finns det två alternativ:

 1. Springa därifrån själv, ev gömma sig. Detta funkar ju bara om man inte är i närheten av något farligt (typ en väg) eller så länge inget annat djur eller person kan komma att skadas/uppröras. Men är det lugnt och ofarligt är detta det alternativ jag oftast använder.
 2. Om det är en plats där hunden eller någon annan kan bli skadad – om hunden springer mot en väg eller en människa/hund till exempel, är detta betydligt svårare. En grej jag gillar att ha är ett stopp-ord. Typ ”stanna”, ”ligg” eller rakt av ”nej”. Det ordet behöver hunden ju veta innan, och ju tydligare det är desto bättre. Därför föredrar jag ”ligg” alla gånger (det är Guns bästa tricks och gör att jag kan gå fram och koppla henne). Hade hon inte lyssnat på det hade jag skrikit alla ord jag kunnat tänka mig och försökt få tag på henne.

Detta är inte träning – detta är en nödsituation. Då är faktiskt alla medel tillåtna, även de som potentiellt upplevs lite tråkiga för hunden. Gör allt i din makt för att stoppa hunden.

Det är vår plikt som hundägare att se till att de inte stör. Och för oss som haft hundar springande fram mot vår rädda hund hade verkligen uppskattat om du med den springande hunden faktiskt gjorde allt i din makt för att stoppa det. Jag har också varit den hundägaren, Gun har stuckit till en hund en gång. Det är pinsamt och taskigt även om det går bra. Punkt. Efter det fick hon ha koppel och träna träna träna på inkallningssignalen tills jag kände mig trygg med den igen.

På bild: olika fynd från promenaden och en anledning att ta upp ett annat scenario. Nämligen om hunden hittar nåt! Och vägrar komma. Då kan man gå fram och koppla hunden, om hunden är en sån som inte får spel då. Eller så kan man verkligen springa iväg. Du vet ju att hunden inte kommer gå nånstans, så då kan du passa på att vara riktigt jävla lost tills hunden letar upp dig. Jag väljer oftast att bara gå fram och koppla, men låta hunden undersöka klart. Och sen träna satan på inkallning från frestelser av olika slag!

Jag vill också påminna om att inkallning är en färskvara. När Gun varit otränad ett tag, exempelvis när hon löpt, börjar vi lite om. Här kan du läsa om det! Vill också påminna om att följsamhet och att SLIPPA kalla in, är ännu bättre. Du vill ju inte behöva kalla in hela tiden och ha en hund som bara kommer och hämtar godis? Då gäller det att träna följsamhet. Här har jag skrivit om det!

Njut av sommaren nu! Typ plocka blåbär och kantarell, det är gott!!!!

ps. jag skrev lite om detta för ett tag sedan, i samband med att jag svarade på andra frågor kring inkallning. Om du är nyfiken kan du läsa det här!

4 Comments

 1. Frida 22 juli, 2022 at 21:34

  Har en labradoodelkille på 11 månader. Vi har tränat mycket inkallning och det funkar för det mesta bra.
  Går nästan alltid i skogen och kommer det ett rådjur då drar han och skiter fullständigt i både om jag ropar eller springer åt andra hållet. Att springa ifatt är inte heller ett alternativ. MEN han kommer alltid tillbaka, ganska snabbt dessutom.
  Gissar att han drar efter en bit och sen får ”mattelängtan” alt inser att han inte kommer hinna ifatt.
  Något tips på vad jag kan träna i dessa situationer?

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 26 juli, 2022 at 16:52

   jag skulle träna mer på skvaller av viltsituationen! finns en video om det här: boon.tv/lilly <3

   Reply
 2. Pingback: Den ultimata inkallningen är den som inte behövs • hundtränarlilly

 3. Pingback: TRE SAKER • hundtränarlilly

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.