FRÅGELÅDA: hund som äter skräp på promenaden

Varför letar hunden upp skräp att käka på promenaden?

För att kunna hjälpa hunden av med detta problem, som ju rent av kan vara farligt (folk slänger så mycket konstiga grejer i vägrenen och giftköttbullar i hundrastgården har väl alla hört vid det här laget), kan det vara bra att ha ett hum om varför hunden gör det. Det tre vanligaste orsakerna jag ser är:

 • Uppmärksamhet
 • Stort behov av att tugga och gnaga
 • Nyfiken valpighet som sen gått lite för långt

Låt oss gå igenom punkt för punkt!

Snor saker för att få uppmärksamhet

Hundra procent Frasses grej, gärna i samband med överslag (att sno, att bita och att skälla är hans topp 3 grejer då). Nedan ser du en bild på två grejer han plockat upp. Min hand är rynkig för jag låg i badet när han förstörde munstycket till vattenslangen.

Och den blodiga burken till vänster lyckades jag få honom att släppa först när han och Gun fick vara lösa. Där fick jag kämpa! Och sen ge honom massa sparris. Han verkar vara oskadd men man UNDRAR ju om det inte finns bättre sätt att få uppmärksamhet på? Vi jobbar på att ”tigga kul” genom att sitta, vinka eller ta kontakt!

I början när Frasse kom till mig märktes det med all önskvärd tydlighet att han haft mycket konflikt med tidigare ägare. Så fort han fick något i munnen och man själv blev intresserad blev hans besatthet om föremålet 8048903 gånger mer påtagligt. Han kan morra, till och med bita, om han tror att man vill ha det.

Och det gäller ALLT – även om han tar en kotte eller sten. Så i 99,9% av fallen så försöker jag inte ta nåt. Jag låtsas som att det är en ful grej jag inte bryr mig om – oftast skiter han i att fortsätta ha den då. Men i vissa fall måste jag ju. Kommer prata mer om resursförsvar längre fram! Men sker det för dig och din hund på promenaden – öva på att låta hunden bära och bry dig inte så mycket. Så länge det inte är nåt farligt, såklart. Och jobba hellre förebyggande – kommer till det lite senare i detta inlägg.

Behov av att tugga och gnaga

Alla hundar har såklart behov av att tugga, slita och gnaga på grejer. Att tillfredsställa det behovet i samband med utfodring kan hjälpa att ta udden av det! Ge maten i en kong eller i gamla mjölkpaket eller tomma toarullar!

Det kommer inte göra att din hund hux flux slutar leta skräp på promenaden – men det kan som sagt komma åt grundorsaken i alla fall. Och en nöjd hund är skönare att ha å göra med!

Nyfiken valpighet som gått för långt

Valpar är proffs på att hitta skit och smaka på allt, precis som bebisar. Vissa hundar har ett stort behov av att undersöka och smaka och då tycker jag du kan ta en liten googling på berikning, som till viss del handlar om det.

Men i alla fall – beroende på hur man gjort med valpen så kan den ju tro att det är en kul lek även när den är vuxen sen. Hitta skräp – matte blir engagerad – kul jage! Lite samma som uppmärksamhetsgrejen. Gå en valpkurs och ta tag i träningen innan problemet uppstår!

Kolla tänderna och fodret

Måste också påpeka att det är viktigt att utesluta hälsoproblem. Är fodret din hund äter ett helfoder och har det rätt näring? Hur ser tänderna ut? Jätteviktigt!

Träna bort att hunden äter skräp på promenaden

Många gånger får man bara tipset att ”säga nej”. Jag tror de flesta av er som läser det här redan har testat det (man blir ju frustrerad och rädd att hunden ska sätta i sig nåt farligt) så jag tänker inte ge det tipset. Kul för dem som har en hund som lyssnar på det istället för att fortsätta sno grejer :)) Gz

Nu går vi vidare med konkret träning:

Skvallra på hästbajs

Min rottis var superallergisk men mycket glad i att leta skräp. Med honom tränade jag skvaller på skräpet! Och hästbajs var första grejen jag gjorde det med (för det är rätt tydligt när det ligger en blaffa på vägen jämfört med typ ett godispappet i diket). Såhär gjorde jag:

 • När jag såg en hästbajs så kopplade jag hunden (om han inte redan var kopplad). Jag fick ha spaning lååångt fram alltså!
 • När jag såg att han såg bajset sa jag ”japp” och gav honom belöning – antingen allergifoder eller boll eller kamplek
 • Sen gjorde jag det hela vägen förbi skiten (ofta var det efter vi gått förbi som han fick boll för det var det bästa)
 • Efter en hel del sån här träning så kunde jag ha honom lös, oavsett bajs, han kom glatt fram till mig och ville ha godis istället

Om man inte kopplar så riskerar man helt enkelt att misslyckas – att äta äckel är ju belönande för hunden oavsett om VI vill det eller inte. Så det ska vara titta på bajset (men inte smaka) som ger japp och belöning!

Variera belöningen

Jag brukar träna på att 90% av belöningarna kommer från mig, ungefär. Sen varierar jag hur jag serverar dem men jag vill att hundens förväntan ska ligga på mig. Men ibland!!!!! Så får hunden belöning i form av att gå fram till det äckliga. Det kan vara en doftfläck i princip – hunden stretar för att komma framåt – jag stannar – hunden glor på mig (efter ett tag, för vissa skäggiga unghundar i familjen) – jag säger varsågod och släpper efter kopplet.

Det är mest för att det inte alltid ska innebära att ”förlora” sin grej man vill fram till, för hunden. Nu kan man ju inte belöna med det hunden vill ha alltid (speciellt om man har en hund som helst vill jaga hare, leka med barn eller springa fram till en potentiell hundkompis) så jag använder detta bara då och då. Men det är väldigt värdefullt att kunna göra ibland!

Munkorg är en bra grej

Träna in det på ett kul sätt och ha på om du vet att du inte kommer att kunna vara en hök på en promenad här och där. Att som människa få ta paus från träningen är faktiskt också jätteviktigt! Ingen kan vara perfekt och bra hela tiden, så är det bara. Och munkorg är en kanongrej!

Så länge man ser till att träna in så att hunden är bekväm med den ser jag inga problem med att använda det som nödlösning ibland. Plus att folk ofta tar ut väldigt stort avstånd när de möter en på promenad, och det är ju skönt hehe

Förebyggande träning/träna i o-skarpt läge

Dessa övningar kan du göra hemma, i helt oinfekterade situationer. Ju mer hunden övar hemma, desto större sannolikhet att den kan göra det i svårare sammanhang sen. Öva alltså på enkla ställen, inte promenaden i första hand. När hunden kan övningarna kan du självklart göra det svårare!

Bytesleken/dead or alive

Bytesleken har jag kört en del med Frasse nu, här är en film på det. Det går ut på att ha två likadana leksaker och lära hunden byta mellan dem. Övningen i filmen har inte kommit så långt men meningen är att man kan sätta ord på själva bytet sen och använda det i svårare situationer! Bra ju!

Öva byteshandel

Om din hund eller valp är van vid att bli av med sina grejer varje gång du är med lär den sig snabbt att det är bäst att gömma sig eller springa iväg. Försök öva dig själv på att hellre ge mer till hunden, när den hittat nåt, utan att ta grejen. Så om din hund hittar en pinne i trädgården – släng några foderkulor åt den – och gå därifrån sen.

Då ökar du sannolikheten att din hund tycker att du är en resurs, och de flesta hundar jag gjort såhär med ett tag kommer snart och visar upp sin fina pinne för mig. Mycket gulligt!

Följsamhet och allmän lyhördhet

Om hunden ligger på som en jordfräs längst fram i kopplet och knappt märker att du är med – då kommer det vara svårt att skvallerträna, eller hur. Träna följsamhet först! Här har jag en video om det.

Att jobba med relationen och samarbetet vid sidan av är viktigt – om hunden inte lyssnar någonsin, varför skulle den börja just när den fått syn på en kul skatt i diket? Exakt. Gör kul saker och visa hunden att du är bra och rolig att samarbeta med!

Alright – hoppas jag fick med allt nu! Hoppas detta var till hjälp för er med det här trökiga problemet!!!!!!!! I så fall får – lämna gärna en kommentar 😍

Vi hörs på måndag igen! HAJ!

2 Comments

 1. Annie 13 september, 2022 at 10:28

  Vilket superbra inlägg med massor av bra tips! Min beagle har alltid varit en sån som letar skräp och käkar jord mm🙄. Numera är han dock 11 år så han har lärt sig -för det mesta – att spotta ut det när jag säger Loss. Får ofta en godis sen. Hittar han något ofarligt får han bära med sig det så länge han vill. Hinner han börja käka är han van med en matte som plockar ur det ur hans mun🙄. Tänk att han har överlevt alla dessa år… Tack och lov att inte alla hundar är dammsugare!

  Reply
 2. Åsa 7 mars, 2024 at 19:58

  Jag är jätte glad att jag hittade denna sida även om den inte är helt ny. Min valp tuggar på allt ute. Han är snart fem månader. Ibland går han inte fram till skräpet, men vi har använt ordet nej. Ibland ignorerar han ordet nej och är snabb till skräpet. Släpper då inte skräpet när man säger loss. Detta funkar bara hemma än så länge. Utan hittills har jag försökt byta till en leksak till exempel. Mycket plast hittar han. Nu är alla leksaker ute trista, så han drar sig hela tiden till pinnar, asfalt och stora stenar. Och lägger sig dessutom, så vi kommer ej så långt. Från och med nu ska jag testa din variant 😊

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.