FRÅGELÅDA – hund som hoppar och biter i kopplet

Hunden hoppar och biter i armar och kopplet! En vanlig unghundsgrej som du absolut inte är ensam om att vilja få stopp på! Varje liten frågestund jag har kommer denna frågan upp faktiskt. Så, här är mina tips för hur du får hunden att sluta överslagshoppa mot dig och bita i kopplet!

Tips #1: kartlägg

När brukar detta hända? Ofta är det i slutet av promenaden men det är såklart individuellt. Just det! Det finns en anledning till att jag använde ordet ”överslagshoppa” här ovan (ja det är ett påhittat ord men) – låt oss stanna till där. För det är oftast överslag det faktiskt handlar om.

Särskilt unghundar, men även valpar och vuxna hundar, kan få lite som härdsmälta i hjärnkontoret när de koncentrerat sig för länge eller bara det allmänt blivit mycket intryck. Vissa börjar skälla, andra får fnatt och springer runt runt runt (alla raser har egna ord för detta, som vore det unikt för rasen, men kooikerfnatt/mopsrace/frallafnatt är alltså inte rastypiska grejer utan bara ett överslagsbeteende typ alla hundraser har. Va kort parentes 🙂 …), vissa bits, andra jagar svansen. Du hajar.

När det blir too much slår det lite slint, helt enkelt. Så det bästa är ju att hålla koll på NÄR det brukar ske: efter vilka aktiviteter till exempel. En av mina tidigare hundar fick detta när jag hade tränat tricks för många minuter. En annan skulle alltid springa runt och toka sig när vi gått ett visst antal kilometer. Gun brukar få det i slutet av en långpromenad eller när vi lekt kastlekar.

När brukar detta hända för din hund? Var så specifik du kan!

Tips #2: bestäm vad du vill att hunden ska göra

Så, när du vet NÄR detta brukar hända: vad önskar du att din hund hade gjort istället? Och nej, ”ingenting” är inte ett ordentligt svar. Vill du att hunden ska nosa? Sitta? Hoppa upp på en sten? Gå fot?

Träna in det vid sidan av, eller ännu bättre: ta något din hund redan kan. Ett godissök i gräset eller en signal för att gå vid sidan.

Sen ger du den signalen innan flippet brukar hända.

En viktig grej här efter du kartlagt är faktiskt att försöka undvika att hunden ens hamnar i detta mindset. Alltså försök göra så hunden inte ens hinner flippa ur. Kanske genom att gå kortare sträcka (om det är där du hittar sambandet) eller ta pauser under rundan.

Men om du ändå känner att det är på g: ge hunden en annan uppgift.

Tips #3: ha en nödlösning för när du inte hinner föregå och vara ”duktig”

Jag vet, det är inte alltid man hinner föregå eller undvika situationer där det här fnattet händer. Eller så händer det plötsligt i en helt ny situation! Då är det bra att ha en nödlösning. Här är tre exempel:

  • Släpp ut kopplet och se om du kan få hunden att röra sig bort från dig istället för mot dig, kanske genom att:
  • Kasta ut en näve käk som hunden får leta efter medan du tar ett djupt andetag
  • Eller korta kopplet så hunden inte når upp att kampa i det eller dina armar. Det kan du också kombinera med att tappa mat på marken, så fokuset hamnar ner mot marken istället för upp mot dig

Försök hålla dig lugn i vilket fall. Jag vet att det är svårt. Men om vi hetsar upp oss kan det helt klart göra situationen mer hetsig för hunden med. Om det är just bitande på dig som din hund gör så är prio ett såklart säkerhet, se till att hunden inte får chansen. Kanske genom att korta kopplet eller till och med ha munkorg. Men igen: detta är oftast en unghundsgrej och en överslagshandling. Ta ett djupt andetag. Det kommer med största sannolikhet att växa bort såvida du inte uppmuntrar det. Safety first, men ta det lugnt.


Sist jag skrev om detta så fick jag en del DM som sa saker i stil med ”men gud, det är ju bara att säga åt hunden att sluta”. För den typen av människa som har den typen av hund där det funkar: grattis. Jag hoppas att alla ni andra, som jag antar redan testat att både bli arg och sur och ledsen (eftersom ni har en hund som biter er i armarna eller kopplet), blev hjälpta av detta i alla fall! Tryck gärna på hjärtat i så fall!

KRAM! Och lycka till med träningen!

5 Comments

  1. Maja 10 april, 2022 at 20:41

    Vilket bra inlägg! Så tydligt och bra. Precis vad jag hade behövt läsa när vår hund var en unghund som lätt gick upp i spinn med överslagshandlingar. Det tog lite tid innan vi hittade rätt och det var precis de olika punkterna du tagit upp som vi efter många misslyckanden/fel förstod var det vinnande konceptet var. Älskar att följa ditt konto och dina inlägg.

    Reply
  2. Lotta Holm Sjögren 31 juli, 2022 at 20:10

    Tack för detta! Det behövde jag så väl❤️Jag känner mig just ledsen och maktlös med min unghunds beteende med bitande och hoppande (som kommer helt oväntat influtet av promenaden). Nu vet jag att det går att få bukt med – mitt självförtroende är stärkt och jag ska testa dina tips! TACK!

    Reply
    1. Lilly Norfeldt 28 augusti, 2022 at 15:50

      vad glad jag blir, tack för att du skrev <3 och lycka till med träningen!

      Reply
  3. I 14 februari, 2024 at 12:13

    Tack för tipsen. Känner mig så uppgiven när han gör detta. Mina förra hundar gjorde inte så därför känner jag inte igen det. Tack ogen/ Inger

    Reply
  4. Helena 3 mars, 2024 at 16:29

    Tack för tipset. Har svårt med vår halvåriga Golden på 32kg. Jag har ibland flippat ur och blivit arg men jag ska försöka ignorera, strama kopplet och avleda.
    ❤️

    Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.