HUNDMÖTEN – om min hund skäller på mötande hundar!

Hundmöten är ett av de problem jag får mest frågor om. Hunden skäller på mötande hundar, eller så vill den hälsa och blir helt galen. Det är jobbigt!

Oavsett varför din hund skäller på mötande hundar så behöver du ju göra något åt det. Det är därför du läser detta! Så jag ska berätta om hur jag tänker, gör och tränar! Nu kör vi!

Om din hund har svårt att gå i koppel så läs detta inlägget också!

Vad vill du att din hund ska göra när ni möter andra hundar?

Vilken känsla har hunden i hundmöten nu?

När din hund ser en annan hund – vad tror du att den tänker då? Olika exempel:

 • Hjälp!
 • Tjoho en kompis!
 • Fy fan vilken äcklig hund!
 • Åh nej!

Tänk efter.

Ofta tror vi att hunden är arg när den skäller ut en annan hund. Men sanningen är att det oftast handlar om rädsla, osäkerhet eller iver.

När hunden har koppel på sig kan den inte kommunicera naturligt och i vår vardag som människor är det inte alltid så hundvänligt. Tajta möten med hundar vi inte känner till ÄR inte naturligt. Men det finns såklart sätt att träna det!

Men jag vill att du börjar tänka på hur din hund faktiskt känner. Och sen ska du tänka på detta:

Vad VILL du att din hund ska tänka och känna när ni ser en annan hund?

Dags att sätta upp en ”målbild”. Jag vill till exempel att min hund ska tänka ”en annan hund, då är det roligare att gå bredvid matte” när vi har hundmöten. Vad vill du att din hund ska tänka och göra?

Många svarar här att de vill att ”hunden ska strunta i andra hundar”. Problemet är att det inte är så konkret. Hur struntar man i något? Rent konkret är det svårt att beskriva. Däremot är ”titta på mig” ett väldigt konkret beteende, och således en mer effektiv målbild.

Hur jag lär in detta kommer jag till lite senare, under underrubriken ”association”.

Vilken känsla har DU i hundmöten?

När du går en promenad med din hund, och en annan hund dyker upp. Vad händer i ditt huvud då? Vad händer i kroppen? Jag tror inte att detta är ALLT, men det bidrar. Om du är avslappnad och tänker ”åh vad kul, ett hundmöte” så ökar åtminstone sannolikheten för att hunden ska tycka det är lite trevligare.

Skvallerträning är en liten del i detta – här hittar du mitt inlägg om det!

Så här tränar du hundmöten – mitt system i tre delar

Detta är lätt att komma ihåg – AAA eller 3A, bestäm själv!

Association

Del 1 är association – detta med vad hunden associerar de andra hundarna med. Jag vill till exempel att min hund ska associera annan hund med ”godis hos matte” så varje gång hon ser en hund (ok, jag har glömt ganska många gånger, men ändå. När hon var valp var det nästa varje gång!) får hon en godis.

Detta är lite vad skvallerträning bygger på. Annan hund = godis hos mig.

Detta har jag övat på allt möjligt – robotgräsklippare, kor, människor. Varje gång så säger jag ”japp” och kastar en godis till hunden! Men för att detta ska funkar behöver vi titta på steg 2:

hundmöten
Notera nästa gång din hund blir nyfiken på något! Oftast lyfter de upp och fram öronen lite. Detta gör de även vid hundmöten – INNAN – de blivit för svåra. Det är i detta ögonblick (när hunden lyfter öronen) som jag vill belöna!

Avstånd

Del 2 i ”systemet” handlar om själva grundförutsättningen för att steg 1 ska kunna hända. Utan avstånd sker ingen bra association!

Om du är för nära, så att hunden ”låser sig” eller redan har börjar reagera eller göra utfall, så kommer ingen positiv association kunna ske. Du behöver vara på ett avstånd där din hund är mottaglig för ”hjärntvätten”. Ju fler gånger din hund får en godis när den ser en annan hund, och har en bra känsla, desto lättare blir det.

Hunden övar, och du med. Ni får se det som exakt det – många lyckade försök gör det lätt att göra rätt även i framtiden.

hundmöten

Avkoppling

Efter mötet, vad gör ni då? Notera din hund nästa gång! Vanliga beteenden kan vara att öka takten och nästan springa iväg från dig och hunden ni just passerat. Eller nosa massor. Eller slicka sig om munnen, skaka sig, rulla i gräset. Allt det är sådant hunden gör för att koppla av. Det är bra grejer!

hundmöten
Gun skakar sig!

Precis som vi människor så känner hundar stress. Om hunden får hundmöte efter hundmöte utan att få reagera av sig (typ skaka och nosa) så blir det jobbigt! Människoförklaring: hur bra tålamod har du i slutet av en bra dag? Jämfört med en dag där det varit många olika stressiga grejer?

Så funkar hundar med. Så försök låta hunden landa emellan!

Har du fler tips om hundmöten? Eller frågor? Skriv gärna en kommentar!

8 Comments

 1. Karl 21 juli, 2020 at 00:32

  Min hund stannar upp så fort den ser en annan hund. Dvs avståndet kan vara över hundra meter ifrån mötande hund. Hur ska jag kunna tillämpa denna metod på en väg? Eller Stig? Där ett möte är oundvikligt samt avståndet är begränsat… Vi har prövat med allt, slutar nästan alltid med att hunden går upp på rött och då är det försent. Trots att jag börjat ösa på med godis redan när hunden höjjer på öronen, samt bibehåller med godiset när stressen ökar (när mötande hund närmar sig).

  Reply
  1. Annica 7 augusti, 2022 at 13:54

   Ser att du inte fått något svar. Tänker exakt lika dant.

   Reply
   1. Lilly Norfeldt 28 augusti, 2022 at 15:49

    jag kan inte ge individuella träningstips hur som helst över kommentarsfält/dm/meddelanden 🙂 men gå bra att boka coachning om man mailar mig!

    Reply
 2. Anonym 10 augusti, 2021 at 20:01

  Hej.
  Jag har problem vid hundmöten då min hund skäller och ”kastar” sig mot den den andra hunden. När jag ser att vi får möte så sätter jag min hund ned och pratar lugnt och ger godis när den andra hunden har passerat. Detta fungerar oftast. Men vid de tillfällen någon kommer springande bakifrån med sin hund och dessutom passerar väldigt nära så blir det lätt en katastrof. Min hund är både tung och har en lång kropp vilket gör att när han rycker till och får lite koppel så tappar man balansen och snubblar över honom. Det har hänt några gånger att jag åkt i backen.,
  Jag funderar över om det skulle vara en bra idé att försöka få några andra hundägare att träna hundmöten genom att vi ställer upp oss på led med ca. 5 – 10 m mellanrum och sedan öva på att passera förbi, först med ett större avstånd för att sedan närma sig. Man turas om vilket innebär att när man har passerat de andra ekipagen så ställer man sig sist i ledet och får på så sätt även träna på att sitta still och tycka det är OK att andra hundar går förbi.
  Låter det här som något du tror kan fungera eller ska jag ”lägga ned ” denna idé?

  Hälsningar
  Monika

  Reply
 3. Linda 30 juni, 2022 at 22:35

  Vi har problem med hundmöten och har läst dina inlägg ang det och även om ”skvallerträning”. Min fråga är bara vilket ord jag ska använda mig av. Vi använder ”rätt” när han gör det vi vill och ordet ”japp” när vi vill att han ska titta på oss. Vilket ska jag använda i skvallerträningen?
  Vill även säga att jag älskar att följa dig.
  Med vänlig hälsning, Linda

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 8 juli, 2022 at 16:16

   Då skulle jag vilja påstå att ni ska använda ordet ”rätt” – att han tar kontakt kommer först senare, i början vill ni bara belöna att han sett en hund (helst innan det blir så svårt att gnäll/skall/utfall kommer) ❤️

   Reply
 4. Pingback: 3 STARKA TIPS FÖR LYCKADE HUNDMÖTEN • HUNDTRÄNAR-LILLY

 5. Pingback: KOPPELTRÄNING - lär hunden att gå fint i kopplet och sluta dra! • hundtränarlilly

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.