HELHET – det finns ingen magisk formel

Jag tänker (som vanligt) mycket på hundträning. Och det slår mig gång på gång hur svårt det kan vara att uttrycka sig i hundvärlden. För det är en balans, alltihop. Ger jag rådet att aktivera vill jag nästan genast väga upp med att man måste ta det lugnt med. Om jag ger rådet att gå långa promenader vill jag även där väga upp med att skriva att mental- och nosaktivering är väldigt viktigt. Det är som att nyanserna faller bort med varenda blogginlägg eller instagrampost jag gör.

Nyanserna är tyvärr inte bara mitt ansvar. Det kanske låter hårt, men varenda hundägare är olika – och hundar är också individer. Det går inte att ge en magisk formel som funkar för alla hundar – x antal timmar av y, plus x antal timmar av z. Det är upp till oss som har hunden att se till helheten. Att hitta balansen.

hund kamin

Och det tar tid. Det går inte att göra en aktivitet en dag och sen se resultatet direkt. En aktivitet behöver inte ge utslag samma dag som den utförs. Ofta är det under lång tid man kan se faktiska resultat. Jag tänker att det är som vilken process som helst faktiskt – om du själv vill bli bättre på att hitta balans kan du ju inte se till endast en dag av ditt liv. Du behöver se större. Och samma sak gäller hunden.

Jag gillar att föra lite enkel loggbok. Det är ett sätt att se mönster. Och nej, det är inte så avancerat som det låter! Jag har anteckningarna på mobilen, skriver nån liten rad varje dag. Så småningom växer en bild fram och jag kan se vad som ger och tar vad.

helhet hund

Du måste testa dig fram med din hund. Vare sig det gäller mental aktivering, nosarbete eller motion. Om du skulle föra lite dagbok över en vecka – vad skulle du se då? Vad skulle du behöva öka och vad skulle du behöva minska?

Helhet är så himla viktigt. Det liksom funkar inte att se till en enda promenad eller en enda aktivitet. Det går inte att döma så snabbt. Så, det var mina tankar om det… Vad tänker du?

Ha en fin första advent <3

4 Comments

 1. Sven 11 december, 2019 at 18:19

  Skoj att läsa om dig och Gun. Har en kooiker själv, visst är de speciella?Kloka som Pudlar, eller Taxar. Krävande men så underhållande.

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 12 december, 2019 at 12:35

   Tack för din fina kommentar! Haha ja verkligen krävande hundar, men så roliga 😀

   Reply
 2. Anonym 13 december, 2019 at 14:46

  Vad man får ta med i beräkningen är att samtidigt som det är en lättlärd och följsam ras, så har de den andra sidan nämligen självständighet. Min är ofta ute ensam med katten, och de gör vad kooiker och katter tycker är spännande. Vad det är vet jag inte fullt ut?

  Reply
 3. Anonym 13 december, 2019 at 16:11

  Ingen har kommit in med vare sig sork eller möss, vilket jag är tacksam för?

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.