HUNDMÖTEN MED VALPEN

Hundmöten kan verkligen vara en källa till frustration – både hos hund och människa. Jag har tidigare skrivit om detta här och här, men idag tänkte jag gå igenom hur jag gör för att förebygga att problemen med hundmöten ens uppstår! Hundmötesträning för valpen, kort och gott!

I detta inlägget går jag igenom:

  • Valpens associationer
  • Do’s and don’ts när du möter hundar med valpen
  • Träning för olika typer av valpar
kooiker valp

Vad ska valpen associera mötande hundar med?

Kort sagt: vad vill du att din valp ska tänka när ni möter en hund? Eller ännu bättre: vad vill du att din valp ska tänka när ni möter en hund – när valpen blivit stor?

Kanske har du inte tänkt i de banorna än – men valpen bygger ju faktiskt en association till typ allt som händer omkring den. Och hundmöten är ofta en grej som blir jobbig. För många. Så, ett enkelt sätt är att helt enkelt tänka ungefär såhär: om du vill att din valp ska tänka att annan hund betyder ”skit samma, matte är roligare” så kan du börja bygga den associationen redan nu. Gör något trevligt ihop när ni ser mötande hundar.

Bygg en association till mötande hundar!

hundmöten valp
Foto: Åsa Jakobsson

Förebygg problem med hundmöten – DOs AND DON’Ts

DO

Socialisera din valp. Detta har jag skrivit mer om här och här! Socialisering är typ som miljöträning. Att se andra hundar är en del av det. Och då menar jag INTE att träffa och leka med andra hundar! Utan snarare att valpen får veta ”jaha, det finns andra hundar i världen”. Inte mer än så.

Skapa en lagom aktiv association. Med detta menar jag att tjoho och lek och bus och fart kanske inte alltid är så bra. Om du vill behålla ett lugn (som ju kan vara bra när hunden väger 30 kg) så belöna lugnt. Lugnt och värdefullt. Då är sannolikheten högre för att hunden ska ha en cool aktivitetsnivå även i framtiden.

Försök vara positiv. Om du går och spänner dig och oroar dig för alla mötande hundar gör du det kanske lite svårare för din hund att ha en avslappnad inställning? Så försök ”hjärntvätta” dig själv i att tänka att det är kul att se andra hundar på promenaden!

DON’T

Låt inte hunden gå fram till alla ni möter. Jag har tidigare skrivit om detta här, förresten! Men kort sammanfattat: om valpen blir van att associera andra hundar med att komma fram och hälsa kanske det inte blir lika kul när valpen är stor? Plus att du inte vet vad det är för hund ni möter, i detta fallet. Den kanske inte tycker valpar är skitkul…

Ryck och slit inte i hunden. Fya inte! Du vill ju att mötande hundar ska associeras med trevligheter hos dig, eller hur? Om du skapar en massa otrevligheter för valpen så skjuter du dig själv i foten.

Hundmöten är olika för olika valpar

kooiker valp

Bara för att din förra hund inte hade problem med hundmöten så betyder det inte automatiskt att nästa kommer att vara chill.

För självklart är valpar olika. Och vuxna hundar med. Du kommer inte kunna copy-pastea varken mina tips, metoderna du använde på förra hunden, eller grannens idéer på din hund. Plocka russinen ur kakan. Det är din valp och ni ska leva länge med varandra. Ta dig tid att lära känna din nya kompis och vad den gillar och ogillar. Lär er snacka med varandra.

Om din valp går upp väldigt mycket i varv redan nu så ska du försöka ta det lite lugn. Känslor är viktiga! Så försök sträva efter en god och lugn känsla hellre än ett resultat i form av avstånd eller antal möten.

Och såklart: grattis till valpen <3

Vi hörs om en vecka!
Lilly


Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.