BOKRECENSION: ALLT OM HUNDPSYKOLOGI

Anders Hallgren har skrivit en ny bok! Och jag haffade ett exemplar under My dog*. Jag har sedan dess haft boken liggande på skrivbordet, slagit upp den och läst några stycken. Tänkt. Gjort något annat. Läst lite till. Det är en tung bok, mycket text! Och här kommer alla mina tankar om min läsning so far:

*Träffade honom dessutom, blev helt starstruck ärligt talat (ja jag tog selfie haha, lägger dem längst ner här sen!)

Det första vi möts av i boken är en enorm innehållsförteckning över två uppslag – som jag älskar! Det kanske låter konstigt att tycka det är något att älska med en bok men jag tycker verkligen det är så sjukt viktigt att man kan få en övergripande bild innan man ger sig in i en tjock fackbok. Så detta uppskattade jag verkligen!

Det finns även en sammanfattning efter varje kapitel som jag gillade mycket! Ordning och reda!

Teoretisk och praktiskt hundpsykologi

Boken börjar med förord av Kerstin Malm, etolog. Tungt namn i hundvärlden, väldigt fint att hon skrivit förordet tycker jag! Hon lyfter värdet av att se hundpsykologin som en förening av etologi, inlärningspsykologi och icke-våldsfilosofi, något som sedan kan vara det som ligger bakom att Sverige verkar i framkant och verkligen kommit långt i synen på hundar och deras värde. Det är lätt att råka ta för givet att uttryck som dominans inte alls är lika viktiga i den vanliga svenska hundens liv, det känns liksom självklart nu. Men så har det inte alltid varit – och det har vi till stor del Hallgren att tacka för!

Boken är överlag rätt tung med text, även om fina bilder bryter av då och då. Det är lätt att bli lite avskräckt! Jag personligen har inte läst den pärm till pärm utan med kollat de kapitel och delar jag varit mest intresserad av. Då blir det inte lika tungt och jag upplever inte att språket är svårt att förstå, det är bara -mycket- text. Det är svårt att komprimera, speciellt ett så stort ämne, men jag tycker att det görs bra!

Förutom det teoretiska finns en hel del praktiskt att ta med sig – övningar att göra, lång- och kortsiktiga strategier för att ändra beteenden och checklistor för att exempelvis stämma av allmäntillståndet hos en hund. Detta kan man göra på sin egen hund, tänker jag, eller i egenskap av instruktör till exempel.

En tung och välkommen bok

Tänker att den är suverän för den nördigare hundägaren att läsa från pärm till pärm men jag kommer nog mest använda den som uppslagsverk och inspiration när jag agerar hundinstruktör och hundbeteendeutredare (som ju även kallas hundpsykolog). Boken är verkligen en hel bibel för hundpsykologin – både i teori och praktik. Ett välkommet tillskott i hundbokssortimentet!

Jag rekommenderar boken till dig som vill ha djupare kunskap om din hund (99% av alla som läser denna bloggen antar jag haha) och som är beredd att lägga lite plugg på det! Jag kommer fortsätta småläsa och storläsa denna under lång tid framöver!

Tidigare har jag recenserat lexikon i hundspråk, den kan du läsa här. Och alla mina bokrecensioner hittar du här! Anders Hallgren har skrivit massor med böcker, jag tycker verkligen att alla borde läsa dem. Här är hela sortimentet på adlibris. In och kolla!

Och som vanligt – om du gillar vad jag skriver om så får du gärna trycka på hjärtat, då blir jag glad. Hej för idag!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.