FOTOTIPS, STADGA & ATT FÖREDRA HUNDAR ÖVER MÄNNISKOR

Jag började intervjua Malin i… november? Men sen kom det bort i all julrusch! Lika bra att börja om. Malin är nämligen en av mina favoritpersoner i hundvärlden! Hon är hundinstruktör och hundfotograf, och en jävligt bra sådan. Så bra att jag ständigt får både gull- och inspirationsryck av hennes instagramflöde. I den här intervjun fiskar jag fram tips för att ta bilder på hunden och hur man kan träna fram en riktig poser! Nu kör vi!

Hur började du med hundfoto? Är det mer än att du bara hade en kamera och en hund – finns det något mer där under som gjorde att du började fånga just hundar på bild?

Vill du ha den korta eller långa varianten, haha? 

Nämen, varför valde du hundar då? Istället för hästar eller typ barn eller människor?

För jag tycker inte om människor! SKOJA

Den långa historian är att jag inte kom in på något gymnasium när jag skulle välja ett sådant, jag hade inte betygen. Jag kom bara in på estet och då valde jag inriktning foto. Jag hade inget intresse av foto innan dess men där växte intresset.

Sen kom jag på, två år in i den, att jag ville gå en hundlinje istället. Och då hade jag ju en kamera! Och hundar!

Nu när du fotar hundar har du ju ändå att göra men människor, det är ju oundvikligt. Men tycker du det är lättare då när man har en hund emellan? Jämfört med att fota människor bara

Det finns så många andra människofotografer och jag vet inte, det intresserar mig inte så mycket att fotografera människor. Det är i så fall människor tillsammans med sina hundar! 

Och det är du ju skitbra på! Och att berätta en historia med dina bilder. Och jag som läser så mycket barnböcker kan ändå känna att det finns nåt i att relatera till en hund istället för människor så sett. 

Men okej, vad är det vanligaste problemet du upplever när du fotar hundar?

Att vara stilla! Och att man ibland väljer en miljö som är för svår för hunden. Det är viktigt att man berättar för mig i förväg om ens hund personlighet så att jag till exempel inte föreslår en plats där det kan passera mycket människor eller hundar för en hund som har svårt för det.

Det är därför det mest finns bilder på min Lycce i skogen eller i lugnare miljöer, med honom är det inte en bra idé att fota där det passerar hundar, för det hade gjort honom väldigt stressad. Sånt behöver man ta hänsyn till när man fotar djur, deras upplevelse ska alltid vara positiv, det är ju människans påhitt att vilja ha bilder!

Men kul – hundträning kom vi in på nu! Du säger att många hundar har svårt att vara stilla. Kan du ge dina bästa tips på stadga? Förutom att gå din sån onlinekurs om att lära hunden bli bra på bild, hehe

Den ingår i alla mina fotograferingar faktiskt!

  1. Omvänt lockande
  1. Upprepning. Ofta i vanligt hundträning, så tränar på att den ska sitta en viss tid. Men vi gör det bara en gång. Till exempel platsliggning – om vi ska träna på att hunden ska ligga i tre minuter så gör vi det en gång. Inte flera gånger på raken. Men på foto blir det extremt många upprepningar – så det är bättre att tänka på att träna hunden på att sitta 10 sekunder, sen skaka av sig – och sitta 10 sekunder till! Det är viktigare än hur lång tid den kan sitta i ett svep. Det tränar folk sällan på.

I fotograferingen blir det att hunden ska vara stilla många gånger. Sitta – byta position. Sätta sig igen på ett annat ställe

Jag har fotat lydnadschampions som är jätteduktiga på omvänt lockande och jätteduktiga på stadga – men de är inte jätteduktiga på detta. Att upprepa, upprepa, upprepa.

Men det är ju egentligen super för många hundar även i vardagen, tänker jag. Att kunna sätta sig flera gånger på en promenad till exempel. Väldigt användbart! Och faktiskt bra att träna på under promenaden.

Och om du tänker på hundfoto – kan du ge några tips till folk som vill ta söta bilder av sin hund?

Det är samma som med en “riktig” kamera! 

Gå ner på hundens nivå – på telefonen är det ofta vidvinkel så då får man vara en bit ifrån för att proportionerna inte ska bli konstiga. Så sätt dig ner en bit ifrån hunden!

Eller använda porträttläget, även om det är artificiell oskärpa i bakgrunden är det oftast snyggare i proportionerna.

Bild 1 här ovan är tagen snett ovanifrån. På bild 2 har Malin sänkt kameran – ser ni skillnaden?

Men ta helst inte bilderna i den vinkeln som man gör lite slentrianmässigt när man tar mobilen från fickan, alltså snett uppifrån. Bara genom att sätta sig på huk händer mycket!

Och även här som med vilken kamera som helst – kolla över bakgrunden så det inte sticker upp en stolpe ur hundens huvud eller träd som sticker upp ur rumpan. Det är extra tydligt när man fotar med mobilen och inte får den där bakgrundsoskärpan som man får med en systemkamera. Då syns alla såna detaljer i bakgrunden så mycket mer!

Och en till grej – belöna! Många hundar tycker det är tråkigt när vi tar upp telefonen, så belöna mycket. Nu är ju min hund van så har jag med mig kameraväskan med mig så sätter han sig 3-4 meter ifrån mig och poserar så fort jag stannar!

Det är så kopplat – kameran ger belöningar. Gör samma sak med mobilen – ta upp den och ge hunden nåt den gillar!

Så bra tips! Tusen tack för att jag fick intervjua dig!

Följ Malin på instagram för att få otroligt vackra bilder i ditt flöde och för fler tips på hur du kan fota!

Jag vill också bara säga nu så jag inte glömmer det, jag ser SÅ mycket fram emot Malins helgkurs på strandhotellet! Jag har anmält mig och det ska bli så satans kul. Alltså en helg vid havet, I ETT SPA!!!!! Fy fan vad mysigt det ska bli. Fram till 28/2 är det dessutom earlybird-rabatt! Så boka!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.