SNUFFLEMATTA – gör en egen aktiveringsmatta

Älskar ju aktivering, som ni vet. Och en snuffle mat, eller snufflematta, är ett bra redskap för detta! På min youtube gör jag en sådan idag och tänkte berätta lite om varför!

SNUFFLEMATTA – vad är det?

En snufflemat är en slags aktiveringsleksak. Man knyter tofsar och flärpar i exempelvis fleecetyg i en hålig plastmatta, som man sedan lägger godis eller hundens torrfoder i. Hunden får sedan jobba för maten. Jättebra sätt att slå flera flugor i en smäll!

Skrev om den rasen jag ska köpa, och att den har en historia av att jaga skadedjur. Därmed kan man förvänta sig att grävande och nosande är behov som denna hund har. Tror att snufflemattan kan hjälpa!

snufflematta aktivering kooiker

SNUFFLEMATTA – varför behöver jag en sådan?

Alla hundar behöver aktivering. De flesta gillar dessutom att jobba för sin mat. Ni vet den där känslan av att vara gött trött, liksom? Det är den vi vill åt i hundarna med. Tillfredställande trötthet. 

Ibland har man inte asmycket tid och ork och då är genvägar kanon ju! Jag gjorde tidigare en lista på 5 snabba aktiveringstips och jag skulle vilja påstå att snufflemattan platsar där. Snabbt, enkelt och effektivt. 

snufflematta

SNUFFLEMATTA – användningsområden

Du kan givetvis köpa en färdigtillverkad. Jag tyckte att det var rätt mysigt att sitta och knyta men det gör man som man vill. Tog mycket tid!

Servera maten i den är ett kanonsätt att använda den. Jag tänker att det kan vara bra när man ensamhetstränar eller bil/bur-tränar också!

Ett annat användsningsområde jag kommer att köra är när det kommer besök. Tänker att det blir en god association att när det ringer på dörren ska hunden inte rusa dit utan får förväntan att käka i sin matta istället. Får se, kooikern är tydligen inte lika pepp på människor som rottisen och mopsen generellt, så kanske inte ens blir ett problem. 

SNUFFLEMATTA – gör själv

Du behöver:
– En filt eller fleecetyg
– Dörrmatta
– Sax

snufflematta

Vi hörs igen imorgon! Ha det gött så länge <3

2 Comments

  1. Pingback: JULKLAPPAR TILL HUNDEN 2022 • HUNDTRÄNAR-LILLY

  2. Pingback: 5 AKTIVERINGSTIPS TILL HUNDENS MIDDAG • hundtränarlilly

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.