KOOIKER – vad du behöver veta

Ja, nu blir det ju en kooiker jag tar hem i mitten av december. En Gun, som jag skrivit om här! Och eftersom det inte är en så vanlig ras så tänkte jag att jag ska berätta mer om den!

kooiker

Rasen heter i sin fulla längd Nederlandse Kooikerhondje, och kom till Sverige så sent som år 1994. Det är en gammal ras i världen, dock! Och har synts i många klassiska målningar.

Hela rasen var nära att försvinna helt ett tag men efter andra världskriget började man föra stambok och den blev större igen. Denna stambok, som innefattar samtliga kooiker-individer över hela världen, är unik och en otrolig tillgång! Fatta vilka möjligheter till research och analys!

kooiker
Rembrandt avbildade Kooiker!

Rasens arbetssyfte var att med sin yviga svans locka in änder i en fälla. Alltså inte apportera eller ställa änderna eller någonting sådant, bara locka. Men det är i alla fall därför den ligger under rasgrupp 8, trots att den idag inte används så mycket till jakt. Dess arbetssyfte har även varit att jaga skadedjur, och sådana beteenden kan man säkert se fortfarande. Grävande och att springa snabbt är två sådana egenskaper!

I Hundpodden – vår bästa vän intervjuas en uppfödare av rasen och jämför aktivitetsnivån med en schäfer. Jag har även hört rottweiler nämnas i jämförelsen med andra raser. Detta gör mig ju självklart än mer intresserad eftersom brukshundar vanligtvis varit de jag letat bland. 

Det är också intressant eftersom den så uppenbart inte har ”utseendet” av en tuff brukshund. Jag tror kanske att man kan bli lurad av det och tro att kooikern är en liten familjehund. Men det är den inte, den behöver arbeta för att må bra!

Kooiker – utseende

En ganska liten hund, mankhöjd för hane ska vara 37-42 cm och för tik 35-40 cm. Vikt mellan 9 och 11 kilo. Detta varierar dock kraftigt!

kooiker

Kooikern har vit päls med bruna fläckar som är lättskött och i princip självrengörande. Yes!, tänker jag då som hatar pälsvård hehe. Hundarna har fransar i öronen som man inte ska klippa, men bakom kan det tova sig så man ska hålla efter där med en kam då och då. Men i princip ingen pälsvård så det är väldigt skönt, tycker jag!

Kooikern är en generellt frisk ras och både de nederländska och svenska uppfödarna jobbar väldigt ihärdigt med att få bukt på sjukdomar så fort de uppträder. Detta var det största för mig när jag kollade runt. Jag har haft två hundar som gått bort tidigt på grund av hälsa (eller snarare ohälsa) och detta var verkligen prio 1 för mig!

Kooiker – egenskaper

Kooikern används idag i Sverige framför allt som en sportig allroundhund. Den kan vara med på de flesta aktiviteter! Agility, rallylydnad och nosarbete verkar vanligast. Rasen är snabb, aktiv och följsam. Och behöver som sagt arbeta för att må bra!

Några av anledningarna till att jag valde Kooiker och förutom hälsan så stod detta (och mer) på min lista:
– Lättlärt
– Snabb (alltså i kroppen, rörelsemässigt)
– Glad

kooiker

Jag skrev ett inlägg om mina tankar hittills när Gun var ungefär 6 månader. Det kan du läsa här!

Är du sugen på att skaffa kooiker? Varför? Kommentera gärna <3

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.