5 AKTIVERINGSTIPS TILL HUNDENS MIDDAG

Jag gillar köksträning. Jag gillar att använda fodergivan till träning. Jag gillar inte att servera en hel skål med mat som hunden drar i sig på en sekund och sen är det klart.

Jag gillar när det är win-win, alltså att hunden får använda hjärna och kropp och jag får jobba med saker som gör vår relation och vardag bättre. Jag gillar även att, med minsta ansträngning från min sida, aktivera hunden. Så, här kommer fem enkla sätt att få till detta innan man serverar hundens kvällsmat. Tjoho!

aktivering hund
”Kan vi hitta på något, snälla?”

1. Lär hunden sitt namn

Ta ut tio foderbitar innan du lägger i matskålen och öva inkallningsordet. För, handen på hjärtat, hur ofta säger du hundens namn/inkallningsord utan att mena ”SLÄPP ALLT OCH KOM HIT SÅ BLIR DET PARTY!” egentligen?

Skitenkelt att göra detta (lägger film längst ner i detta inlägg) och ger en fin liten association för hunden att namn = GOTTA.

2. Snufflematta

Har redan prisat denna både en och två gånger. Här, till exempel!

snufflematta

3. Igen-övningen

Ta tio foderkulor. Visa hunden att du har något gott! Sedan kastar du en liten bit åt sidan och säger ”varsågod”. När hunden ätit upp vill du stå helt neutralt, INTE LOCKA. Kollar hunden minsta lilla så beröm, backa och kasta en godis åt andra sidan!

Detta lär hunden att självmant söka upp dig utan att du lockar. Det är dessutom jättebra påminnelse om att inte lägga av för att man fått en godis. Man kan få flera, om man fortsätter jobba lite!

Jag lägger en film längst ner i detta inlägget där jag visar!

4. Aktiveringsleksak

Funkar alldeles utmärkt att ta en PET-flaska, skruva av korken och lägga en del av fodergivan i den. Ge till hunden och håll för öronen hehe. Jättebra hjärngympa!

Skrev om en färdig man kan köpa här.

5. Kong

Fyll med uppblött torrfoder (som på bilden nedan) eller färskfoder om du föredrar det. Då får hunden jobba lite extra med maten, det brukar uppskattas! Dessutom verkar det lugnande för hunden att få tugga och slicka länge istället för att bara käka upp maten på 2 sekunder.

Vill du att den ska räcka ännu längre kan du med fördel frysa den några timmar!

aktivering

Kanon va! Nu sover vovve gott inatt!


Läs mer:

Fler aktiveringstips med foder
Aktiveringstips utan mat
Inkallningstips
Snufflematta – gör en egen aktiveringsmatta

1 Comment

  1. Pingback: SPÅR: INLÄRNING - så här gör vi + VIDEO • hundtränarlilly

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.