HUNDTÄCKEN – en guide

Hej å välkommen till en ny guide! Om hundtäcken! Det är ju som allt i hundvärlden: en djungel. Och jag tänkte hjälpa till med navigationen så att säga. Lite om vad man kan tänka på, vad mina hundar har och vad jag planerar att köpa! Adlinks förekommer absolut, skriver alltid tydligt om jag länkar till sådana. I detta inlägget:

 • Varför man kan/ska använda hundtäcke
 • Vilka typer av hundtäcken jag använder och varför
 • Vad man kan tänka på när man väljer hundtäcke
 • De märken och modeller jag tycker är bäst

Varför använda täcke?

Alltså det beror ju på. Har du en hund med tunn päls/ingen underull och bor där det kan bli kallt så säger det ju sig självt. Jag är lite slarvig, ska erkännas, men försöker komma ihåg att ha täcke på hundarna när de är stilla, till exempel i bilen mellan träningspass. Att hunden inte ska kylas ner (spec inte valpar och gamlingar) så att de blir stela är viktigt. Speciellt om de rört sig en massa och sen ska vara stilla liksom.

Sen har vi den rent egoistiska biten, typ att man inte vill att det ska lukta blöt hund i hela huset och därför använder regntäcke. Eller för att slippa lägga hundra år på att torka päls efter varje promenad. Det tycker jag är skönt, så regntäcke är ett måste för oss.

Izabell har också skrivit massa om detta på instagram, kolla det! Hon är utbildad canineopat (alltså typ fysio fast för hundar) och friskvårdskonsulent så hon kan mer än mig om hälsofördelarna kring hundtäcken!

Passform

Hur ser din hund ut? Det finns flest alternativ om man har en hund med ”vanliga” proportioner, men taxmodeller och vinthundsmodeller finns ändå hos många märken. Man får leta runt tills man hittar en favorittillverkare!

Frasse har, som synes, girafflång nacke. Han är också lång och hög och ranglig. Det får jag ta i beaktning när jag letar! Största problemet är att hans rygg är 70 (!!) cm lång, så ofta finns inte den storleken – eller så är den samtidigt gigantisk i nacke/hals.

Gun är mest lång över ryggen, men hamnar ofta mellan storlekar. Väldigt liten och nätt. Om det är lagom i ryggen är det ofta för stort överallt annars, men vi har hittat några modeller som funkar.

Jag tycker krage/polo är najs, och att täcket går ner över rumpan/bakbenen. De tycker jag sitter bäst på mina hundar!

Material

Nät

Har från Back on Track som är superbra, mina är köpta till min förra hund (en rottweiler) så passformen på mister giraffhals är inte perfekt men ändå. Den uppfyller sitt syfte! Just det, syftet är alltså inte regnskydd eller nån extrem värme, men själva nätgrejen gör att det passar utmärkt när hunden ska vila i bilen mellan träningspass till exempel.

Tänker även att Frasse, som inte har underull, skulle kunna behöva detta även när vi är i skogen och tar paus. För att han inte ska kylas ner så himla mycket (och palla släpa med sig ett dyntäcke då, nej bättre med nät som tar ingen plats)

Nättäcke från Back on Track på VetZoo (adlink)

Nättäcke till mindre hund från Back on Track på apotek hjärtat

Softshell

Mmmm mitt favoritmaterial? Konstig mening men ni fattar. Gun har ett svart som vi använder hela tiden. Kallt? Japp. Regn? Japp. På det humöret? Japp. Det är inte otympligt att packa med sig, väger inget men skyddar lagom i Hallänsk höstvintervår.

Hittar inte exakt det hon har på nån av de vanliga webbshopparna, köpte det på hundsim för en massa år sedan och här är en beskrivning från företaget.

Frasse (eller ja, arv från Bulten igen) har också ett softshell! Ett gammalt från Hööks, verkar inte finnas exakt det längre men länkar några bra softshell:

Grönt softshell från zooplus

Softshell-overall från Arken Zoo (adlink)

HelsiTar softshell från CSiGORA

Galon/regntäcke

Gun använder som sagt mest softshell-täcket men jag kollar mycket på just regntäcken att komplettera med. Softshell kan bli lite varmt om det regnar men inte är november, liksom. Regnar det riktigt mycket så kommer även softshelltäcket till slut bli blött! Här ser ni Frasse, åter i Bultens gamla täcke. Detta i galon från Hööks för tusen år sedan.

Det sitter… inte bra. Frasse har helt annan kroppsform än en rottweiler (skräll) och det åker ofta åt sidan och dessutom är det för kort i nacken på nåt vis. Han ska också få nytt!

Galon är kanske inte heller det mest praktiska materialet eftersom det andas ca noll. Så jag vill egentligen ha något annat till Frasse. Nåt mer *modernt* material tänker jag.

Regntäcken jag känner starka känslor för:

Otroligt gullig regnjacka med luva (perfekt för långa nacken?) i gult. För söt nästan!!!! Rukka via Arken Zoo (adlink) Är den tillräckligt praktisk? Vet ej. Men kolla. Ursäkta?!

Bild: Arken Zoo

Feel Active har en svart vanlig regnjacka som känns mer anpassad för att man rör sig en del i skogen och sånt. Om den gula ovan som sagt är lite för söt – så är denna mer praktisk. Plus att den finns i Frasses storlek! 70 alltså, suckkkkk vad lite det finns. Kan man köpa båda? Nä? Eller? Här är den via Arken Zoo!(adlink) Lovande namn också, Göteborg är ju… regnig.

Hurrtas grejer brukar generellt vara bra, så Monsoon-regnjackan kollar jag också på. Här finns den på Arken Zoo, i rött (adlink)

Värmetäcke

Gun, kooiker 4 years, sporting a mint jacket w reflexdetaljer, such a snygg hund va. Ah detta är från Hurrta och köptes förra vintern tror jag. Väldigt varmt! Mysigt! Täcker mycket kropp! Och kragen <3 mmmmmmm så bra. Finns hål så man kan ha sele under med, mycket praktiskt. Finns att köpa här (adlink)

Frasse har Bultens gamla (gud sån lillebror som får ärva allt lol) back on track, älskar det. Kanske inte perfekt passform på rangelpelle men ändå helt okej. Gillar VERKLIGEN back on track och till Bulten var nog detta det mest använda. Väldigt lätt att tvätta/torka av och ganska ställbart också. Här finns det! (adlink)

Dessa använder jag på promenad när det är riktigt kallt! Så i vinter-vinter verkligen. Går även att använda på uppvärmningspromenad inför ett hundträningspass i sökskogen, spåret, på lydnadsplan eller liknande – då tar jag bara av det när vi ska börja träna.

Fler värmetäcken jag tycker verkar mysiga:

Feel Active Parka (adlink) som gör att det ser ut som att hunden ska bestiga ett litet berg :’) Otroligt gulligt ändå, hej å hå jag ska ut i kylan och upptäcka alltid redo <3

Hurrta Extreme Overall (adlink) – ursäkta förmänskligandet alla tuffingar men är inte hundar i overall…. svingulligt?!?!??!?! Denna hade inte megalånga ben heller, ofta tycker jag det är för långt så man måste krångla för mycket med tassarna nämligen. Denna kändes mer lagom!

Feel Active Haga Parka (adlink) – var det nån som sa ordentlig krage? Ja då har du hittat rätt!!!!

Bara för att: kolla Bulten i samma täcken som Frasse. Snyft vad jag saknar honom! Och Johnny!

Mina favoriter – en snabb lista

Material: softshell

Modell: polokrage och ordentligt med tyg över baken

Detalj: hål för sele på ryggen, så man slipper ha det ovanför täcket

Märke: back on track

Hemsida: dogmania.se och arken zoo

Okej det var allt jag hade att säga nu! Hoppas det gav något!!!!!! Tipsa gärna i kommentarerna om ni har fler favoriter eller typ bra grejer man kan tänka på. Och tryck på hjärtat om du gillade denna guiden! PUSS

15 Comments

 1. Ulrika 17 november, 2022 at 12:59

  Vi har en amstaff som kissar på sig själv, förra vintern så fick jag tvätta hans hundtäcke efter varje promenad så vi slutade att använda täcke. Han verkade inte frysa men min fråga är om du har några tips på hur man får honom att sluta kissa ner mage och framben? Det har blivit bättre men det har inte slutat helt😬

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 17 november, 2022 at 13:32

   hmm, störigt! du kanske kan kolla om det finns täcken som inte går så långt ner på magen/mot snoppen? eller ha ett fleecetäcke under ett galon/vattenavvisande täcke ovanpå så det skyddar lite? eller så kanske du får vara lite ”på” honom när han kissar så att han inte rör sig så mycket hehe, min mops skulle gärna stå på händerna och kissa överallt om jag inte höll koll på honom 😅

   Reply
  2. Cristina 18 november, 2022 at 01:40

   Har du testat Non-Stops täcken? Ett favoritmärke i min butik! Bra material, kvalité och passform. Har stora storlekar, till Frasse och större.

   Reply
  3. Cristina 18 november, 2022 at 01:42

   Pomppa jumpa brukar sitta tight och hamna på rätt sida snoppen. 🙂

   Reply
 2. Sara 17 november, 2022 at 14:48

  Älskar Pomppas täcken!
  Fleecetäcket Jumppa är toppen att ha både som mellanlager men också att använda bara det.
  Hade deras tjockaste vintertäcke till min förra hund som var en staffeblandning.
  Till min nuvarande (cavalier/pudel) använder jag fleece och deras lite fodrade regntäcke. Kör båda om det är riktigt kallt/blåsigt/blött. Men tycker att en vinterdag där det kanske snöar lite eller inte är någon nederbörd alls funkar fleecetäcket toppen. Det är ändå rätt fuktfrånstötande.

  Bästa med pomppas täcken är att de inte har benhällor men sitter på plats över bakbenen och ryggen ändå. Passformen har dessutom funkat bra på båda mina hundar.

  Reply
  1. Lilly Norfeldt 20 november, 2022 at 12:35

   ja alltså såna band över bakbenen är ju inte så kul… tyvärr har pomppa inte funkat på Gun, tror hon är för lång eller nåt? men bra tips, ska kanske kolla på dem för Frasse!

   Reply
 3. Nicole 17 november, 2022 at 14:51

  Kul att läsa om alla tips!
  Ulltäcke tycker jag funkar bra för de allra kallaste dagarna! Toppen att dra på vovven i bilen efter en snö-ig promenad då ullen har en förmåga att torka upp när pälsen är lite blöt!

  Reply
 4. Maj 17 november, 2022 at 16:25

  Halloj! Vill tipsa om beans&sploot s hundtäcken! Secilia syr alla täcken på beställning och efter hundens mått så de sitter som en smäck! ❤️

  Reply
 5. Susanne 17 november, 2022 at 19:41

  Gällande Rukkas fantastisk snygga, gula regntäcke så blev jag extremt missnöjd med det.
  Stl 40 var för liten, stl 45 bra i rygg och hur den föll ner på lår etc. Har en mini labradoodle som är lite nättare i kroppen. Rygglängd 42 så har 40 i vissa täcken o 45 i andra.
  Tyvärr blev det för stort i bogen så en gång när hon hade Rukka-täcket och studsade på en äng, så lyckades hon få in ett framben genom frambensöppningen och det fastnade där så hon hoppade runt på ängen på tre ben 🙈. Så jag tror det passar bättre för hundar som är lite biffigare framtill. Vågar bara använda det som extratäcke på koppelpromenad numera. Men älskar vårt Hurtta Monsoon som sitter som ett smäck (stl 40).

  Reply
 6. Sofia 21 november, 2022 at 20:02

  Åh vilket bra inlägg👌🏽 jag vill tipsa om Non Stop dogwear. Finns ÖVERALLT i Norge där vi bor(norskt märke) men börjar komma mer och mer i Sverige också verkar det som. Känner till en doodel-lik Frasse som använder det mycket. wrang_the_doodle på insta.
  Är också supernöjd med non stop-använder nästan bara det till min welsh springer spaniel.

  Tycker också om hurtta. ÄlsDen gröna modellen Gun har är perfekt till min 9 åriga sällskapsmix också! Se på modellen ”razzle dazzle” midlayer. Väldigt bra modell, super under typ regnjacka eller ensam. Lååååång hals.

  Softshell-LOVE it också!!! houseofdogs.no(TROR de sänder till Sverige) har en softshell modell som heter HACHIKO men lång hals. Helt fantastisk!!!

  Mvh

  Reply
 7. Pingback: JULKLAPPAR TILL HUNDEN 2022 • HUNDTRÄNAR-LILLY

 8. Pingback: JULKLAPPAR TILL HUNDEN (OCH HUNDFOLKET) 2023 • HUNDTRÄNAR-LILLY

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.