FÖRSTA TIDEN MED VALP – GUIDE & TIPS FÖR OPTIMALT MYS

Skaffat valp, alltså? Grattis! Det är underbart att ha en helt ny liten pälsboll vid fötterna och du har helt klart en spännande tid framför dig! I detta inlägget kommer jag att gå igenom:

 • Första dagarna och första nätterna med valpen – vad du ska tänka på
 • Hur man börjar träna rumsrenhet
 • …och ensamträning
 • Vilka kommandon en valp bör kunna – att uppfostra en valp
 • Och hur du lär valpen att följa dig

Jag som skriver detta inlägg heter Lilly Norfeldt, är utbildad, certifierad och H-märkt hundinstruktör. Min hund heter Gun och är en kooiker på 2 år.

Valpen är på väg! Kalla till familjemöte!

Helst innan valpen ens kommit hem rekommenderar jag att ni kallar till familjemöte. Alla kan välja en sak var som är viktiga för dem. Huvudaken är att ni kommer överens om vissa regler. Hellre få men fasta! För det blir ju väldigt förvirrande för en valp som får göra hela olika beroende på vem eller vilka som är hemma för tillfället.

Min åsikt är att den som kommer att ha det främsta ansvaret över valpen också får bestämma mest. Inte kompromisslöst, såklart. Men är ju konstigt om personen som sköter rastning, matning och träning av valpen måste gå emot alla sina känslor och tankar kring valperiet.

Exempel på saker att komma överens om:

 • Var ska valpen sova?
 • Hur ska ni göra om valpen biter på något?
 • Om den kissar inne?
 • Vem går ut på natten?
 • Vilka möbler får valpen vara i? (Soffan brukar vara en grej folk har åsikter om)
 • Vilka rum? (Om man till exempel har en tvättstuga eller garderob behöver kanske inte valpen vara med just där… Tänker på giftiga medel + hundhår i exakt alla kläder)

Bonustips här: min youtubekanal! Där kan du bland annat se en video om rumsrenhet. Jag lägger upp videos med jämna mellanrum så prenumerera gärna så du inte missar nåt!

Första nätterna med valp

Var ska valpen sova?

När valpen äntligen anlänt har ni förhoppningsvis redan bestämt var den ska få sova om nätterna. Även om ni gjort det så kan det bli annorlunda när valpen väl kommer. Jag, som byggt en koja och förberett allt så att min valp skulle sova i vardagsrummet när hon kom till oss – fick ändra plan direkt när jag insåg vilken känslig liten typ jag tagit hem. Hon hade absolut inte klarat av att sova helt själv i vardagsrummet, så jag fick helt enkelt flytta ut dit några nätter, till hon landat.

Så jag sov på soffan de första nätterna, först med henne på bröstet och sedan lev hon mer och mer trygg och ville sova bredvid, på en kudde nedanför soffan. Efter några dagar kunde jag vara i sovrummet utan några problem, och sova i min egen säng igen.

Och detta är olika för olika valpar! Mina tidigare hundar har brytt sig 0 procent utan mer däckat där de råkat stå. Man får anpassa! Och det viktigaste är att valpen får veta att detta är dens nya hem och ni är sjyssta och trygga. Bekräfta det!

I vilket fall:

 • Gör valpens sovplats mysig från start – och var inte rädd att själv flytta dig för att ge valpen extra stöd. Den är ju helt ny – klart att det kan vara lite läskigt. Så visa att du är en trygghet, så vågar valpen snart sova själv också.
 • Låt valpen ha flera platser. Särskilt om den sover i er säng – en bädd att sova i på dagen är absolut trevligt. Jag har en bredvid mitt skrivbord och en under ett soffbord (kojan) så Gun kan ligga där hon trivs. Observera gärna var valpen brukar sätta sig/lägga sig och placera bädden där, snarare än att försöka flytta valpen till bädden.
 • Servera gärna mat och ben i bädden så den blir trevlig från början

Behöver man ta ut sin valp på natten?

På tal om nätter – och framför allt de första – du kommer förmodligen behöva gå upp och ta ut nykomlingen. Vissa rekommenderar till och med att sätta larm på mobilen så man själv vaknar med ett visst intervall och kan ta ut valpen ofta. Det tänker jag dock låter svinjobbigt och rätt onödigt. Har aldrig gjort det själv. Och håller man sig hyfsat nära valpen även på natten så hör man förhoppningsvis när den börjar vakna och vanka omkring och kan då snabbt upp och lyfta ut den!

De flesta valpar kan hålla sig på natten efter någon vecka, och sedan få ett bakslag när de är lite äldre. Det är inget konstigt med det. Nu ska vi snacka mer rumsrenhet!

Rumsrenhet

Topp 3 tips för rumsrenhetsträningen:

 • Ta ut efter mat, lek och sömn.
 • Lär dig läsa av din hund – de ger ofta lite signaler innan de gör ifrån sig. Titta när ni är ute – vanliga signaler för ”nu är det snart dags” är att de vankar omkring, nosar eller går i cirklar. Det kan du se även inne, och veta att det är dags att gå ut!
 • Ha tålamod. Det tar tid! Och det kommer bakslag.

På tal om tid. En väldigt vanlig fråga är HUR lång tid det tar för en valp att bli rumsren. Och det är fasen inte lätt att svara på. Rent fysiskt är det svårt för en valp att hålla sig, framför allt innan 12 veckors ålder. Ju mer den kissar ute desto mer ”rätt” blir det i valpens hjärna, men det är fortfarande så att den inte kan hålla sig långa stunder.

Jag tänker att det är lika bra att ställa in sig på att det kommer att vara väldigt intensivt – hellre bli positivt överraskad liksom. Jag minns inte exakt, men har för mig att jag tyckte att Gun var helt rumsren vid 6 månader.

Den första, mest intensiva perioden är kort. Du kommer snabbt att lära dig när valpen vill gå ut. Sen är det bara att köra på. Rätt vad det är sover den genom hela natten. Och sen vipps har ni inte varit ute på flera timmar!

Ensamträning – hur börjar man med valpen

Oavsett du vill eller inte så är det bra att ensamträna tidigt. MEN – det behöver inte betyda att du lämnar valpen. Låt mig förklara!

Målbilden är att valpen ska vara trygg när du lämnar, ju. Så du måste hela tiden hålla dig innanför valpens trygghets-känsla när ni tränar. I början kan det handla om att stänga dörren när du borstar tänderna. Sen gå ut med sopor. Öppna och stänga dörren. Ta på skorna, ta av dem igen.

Tips för ensamträning med valpen:

 • Smyg aldrig ut. Jätteläskigt att somna och sen när man vaknar är ens trygga person borta! Gör det istället till en trevlig grej att du går. Och vänj gradvis. Du kan absolut gå precis innan den ska somna, det är bara bra…
 • För du vill gå när valpen är mätt, rastad och trött!
 • Gå tillbaka om den gnäller – då har du gått för fort fram! Bara att backa i träningen.
 • Ta det lugnt men träna ofta. Med det menar jag att man kan träna massa små lugna pass som valpen lyckas med. Mycket hellre det än att gå för fort fram!

Jag vill också säga att det är SÅ skönt att ha en hund som är trygg med att vara själv hemma. Det är värt träningen. Så snälla, för din hunds skull: träna ensamhet.

Här har jag skrivit om det när min Gun var bebis!

Kommandon – hur uppfostrar man en valp?

Uppfostra och uppfostra, men lär väl valpen. Tänker jag. Med min första valp var jag väldigt snabb med att träna. Men Gun har jag inte riktigt tänkt så – läs gärna mer om det här!

Ett tips för att veta vad du ska träna:

Vad är lättare för en valp att lära sig, jämfört med en vuxen hund?

Exempel på det är just rumsrenhet, ensamträning, följsamhet (som är nästa punkt i detta inlägg!). Saker som man absolut kan lära en äldre hund är till exempel sitt, tricks eller lydnadsmoment.

Ha inte bråttom! Som jag nämnde tidigare i inlägget – hellre få regler som är supertydliga, än tusen oklara. Det lättaste är att förebygga. Alltså att valpen inte lär sig att det är kul att dra i kopplet. Att det är roligt att vara nära matte och husse. Att ensamhet inte är farligt. Att klorna blir klippta och det är mysigt.

Angående koppelträning, att gå fint i koppel eller att komma på inkallning: det är lättast att lära genom att valpen aldrig blir belönad för motsatsen – här har jag skrivit om att förebygga koppeldrag och här om inkallning/att gå med hunden lös.

Men nu, exakt hur jag började med Gun gällande följsamhet, inkallning och koppelträning:

Följsamhet och kontakt med valpen

En av de absolut första sakerna jag gjorde när Gun kom hem till oss var att köra till skogen och låta henne och barnet bara hänga omkring där! Helt utan krav på varken koppel, träning eller inkallning alltså. Bara vara! Om hon sökte upp mig så fick hon beröm och mys och ibland en och annan godis eller torrfoderkula!

Detta är så himla skönt att göra när de är pyttesmå för de går av naturliga skäl inte så himla långt från en då. Dessutom får man massor av chanser att belöna att de söker upp en, och det sätter sig oftast rätt bra i skallen på dem – skogen är ett kul ställe där det lönar sig att hålla sig nära matte ❤️

Mys! Trygghet! Relation!

Det viktigaste tycker jag är detta: mys med din valp. Låt den veta att det är tryggt hos dig och att du är en trevlig person. Det tar tid. Du kommer inte ha en fullärd unghund när valpen blivit ett – och du kommer inte att vara en fullärd hundägare heller. Valpen är faktiskt en egen individ och jag vill uppmana dig att låta den vara det. Låt den utvecklas i sin takt. Allt kommer att bli bra. Valptiden är intensiv men valpar behöver mycket vila. Låt valpen sova! Ta det lugnt.❤️ Läs gärna mina budord från valptiden här, vettja.

Allt kommer att bli bra.


Sugen på att gå valpkurs med mig? Jag har precis öppnat dörrarna till valpkurs online ? Välkommen!

2 Comments

 1. Pingback: ENSAMTRÄNING AV VALP - när börjar man och vad göra om valpen gnäller? • HUNDTRÄNAR-LILLY

 2. Åsa 12 september, 2022 at 12:53

  Tusen varma tack för att du delar med dig av din kunskap och dina erfarenheter.
  Jag har inte hämtat min lilla Lovis än (det ska jag göra på lördag), och tänkte att jag ska förbereda mig genom att läsa på på nätet – och då fann jag din fina blogg med såååååå mycket värdefullt att läsa och lära.
  Kanske kommer jag att delta i din valpskola online. Det skulle passa mig så mycket bättre än att gå en sån IRL. Eftersom jag har en trasig höft och flera kroniska sjukdomstillstånd, så är det inte säkert att jag kan delta t.ex. varje tisdag. Då skulle en online-kurs passa mig och lilla Lovis helt perfekt. Hon är och kommer att vara en liten hund, så det kommer att gå utmärkt för oss vara ”sambo”, trots att jag kanske inte kan skutta eller gå snabbt varje gång. 🙂

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.