ENSAMTRÄNING AV VALP – när börjar man och vad göra om valpen gnäller?

Ensamträning är något av det bästa du kan göra med din valp. Ensamträning är nämligen en sån typisk grej som är mycket lättare att göra med valp, jämfört med en vuxen hund som aldrig varit själv. Men hur gör man då? I det här inlägget går jag igenom:

 • Varför ensamträning är viktigt
 • Hur man börjar
 • Vad man ska göra om valpen gnyr, gnäller eller skäller
 • Tips och lösningar

Ensamträna – varför är det så viktigt?

Nä, det är inte för att du ska lämna den hela tiden eller för att den ska ”härdas” eller nåt sånt trams, utan helt enkelt för att det dels är extremt praktiskt att kunna lämna hunden ibland – och dels för att en hund som är trygg och vilar när den är själv helt enkelt brukar få mer återhämtning än en som alltid är med.

Jag menar inte att det är omöjligt, men av de hundar jag själv haft och de jag möter i mitt yrke som hundinstruktör, så är de med separationsångest (eller bara allmänt ovana vid ensamhet) ofta de som är lite mer stressade i allmänhet. Och där ser jag väldigt tydligt på min egen hund, hur mycket svårare det är för henne att slappna av om jag är hemma(och särskilt om mitt barn också är hemma), jämfört med när hon är själv.

Efter perioder där både jag och kiddo varit hemma många dagar i sträck har jag aktivt fått åka hemifrån för att låta Gun sova. Jag vet liksom att det är då hon verkligen kan slappna av som bäst. När det alltid är någon hemma eller det händer saker så sover hon, absolut, men inte lika bra. Och hon blir lätt överstimulerad.

Så, det är en anledning att lägga krut på ensamträningen. En annan är att du, även om du KAN vara hemma nu, kanske inte kommer att kunna vara det i framtiden. Jag har själv ett yrke där jag i princip aldrig behöver lämna min hund hemma – men ändå har jag ensamtränat som om så var fallet. För vem vet – en dag kanske jag jobbar helt annorlunda. Eller vill skaffa mig en annan hobby än hundträning och kunna åka hemifrån utan hund ibland ?

Och sen har vi pusslandet med hundvakter och allt sånt. Jag som själv haft en hund tidigare som inte kunde vara själv (mitt fel, jag tränade inte) vet vilket himla pusslande det är! Inte kul. Men hur börjar man ensamträningen då? Det kommer jag till, nu!

När Gun var valp delade jag med mig om hennes ensamträning på Youtube – titta här!

Hur börjar man ensamträningen?

Att ensamträna behöver faktiskt inte vara en så himla stor grej. Innan du påbörjar någon träning alls är det bra att tänka på att valpen ska vara rastad och helst lite mätt och trött.

Redan när valpen kommit hem kan man börja med att bara förflytta sig mellan rum. Många valpar ligger kvar i sin bädd och lyfter kanske huvudet lite bara. Det är toppen! Gör den inte det? Se om du kan prova igen vid ett tillfälle när valpen är tröttare.

Att stänga dörren och sedan i princip direkt öppna den igen och gå tillbaka, är också bra. Baby steps liksom. Men behöver inte göra en så stor affär av det. Jag brukar inte säga nåt när jag kommer tillbaka heller. Skulle valpen komma fram och hälsa så hälsar jag tillbaka, men ingen GREJ.

Jag tycker även att ett bra tillfälle att träna på är när man borstar tänderna. Att stänga dörren om sig alltså.

Sen går man framåt – och där är det en balansgång. Det går oftast inte att gå från att stänga toadörren till att vara borta en timme, hux flux. Utan du får ha mellansteg – slänga sopor, ta en tvätt, hämta posten, till exempel.

Jag vill säga att så länge man tar ett steg i taget och har lika mycket tänk på att hunden ska vara trygg som man tänker på att faktiskt fortsätta framåt – så är det inga problem.

Här kan du läsa en guide om första tiden med valpen!

Vad göra om valpen gnyr, gnäller eller skäller när jag ensamtränar?

Om valpen gnyr, skäller eller gnäller någon enstaka gång så backar du bandet lite. Men för de flesta så är det faktiskt inte en så himla stor grej. Jag vet – man blir orolig att man förstört och att allt kommer gå åt helvete. Men det gör det inte. Gå in, skit i det en stund, gör något annat. Sen på det igen.

Om det händer många gånger så är det däremot tid för att sätta sig ner och gå igenom vad du gjort hittills och vad du kan göra för att det inte ska bli jobbigt för hunden. Oftast är det bra att ta en paus från all ensamträning en liten period, och sedan börja om från början igen.

Andra saker att tänka på:

 • För vissa valpar är det jobbigare att vara i närheten, när ensamträningen sker. Min blev till exempel väldigt orolig om jag var ute på gården och hon var inne. Blev lite FOMO. Men när jag körde iväg gick hon och la sig (hade ibland kamera uppe för att se).
 • Samma sak med det vanliga tipset att skärma av ett rum eller en del av ett rum. Gun blev super-orolig då och fattade inte alls principen! Det funkar för väldigt många hundar, men jag väl ändå skriva det till dig som har en valp som inte vill det – inget kommer att gå åt helvete för det!
 • Fryst Kong eller tuggben eller torrfoder kan vara ett förslag – men det beror på vilken typ av hund du har.

Det är alltid bra att verkligen titta på vilken typ av hund man har – ensamträning eller vanlig träning.


Och om du är intresserad av att bli en riktigt grym (och mycket mindre orolig!) valpägare så kan du spana in valpkursen jag håller online här. Den är designad för att lära dig precis det du behöver veta, i snällt förpackade moduler och lektioner, för att bygga en bra grund med valpen ? Läs mer här.

3 Comments

 1. Ewa Israelsson 24 april, 2022 at 19:50

  Hej! Min hund på 18 månader har fortfarande svårt att vara ensam. Sitter gärna i fönstret och spanar. Hon får vara där när jag cyklar iväg. Ibland är hon lugn i 30 minuter ca sen sätter hon sig upp i fönstret och ylar.
  Hon verkar inte ängslig eller så. Men hon vill inte vara sjäv.
  Så stressfylt att hon inte kan koppla av.
  Med vänlig hälsning, Ewa

  Reply
 2. Carin 19 april, 2023 at 17:15

  Hej hittade din blogg efter jag googlat valp tips kommer att läsa mera av den 👌
  Har en tik bella som är 4 månader, tränat ensamteäning men hon gnyr o gnäller o blir jätte ledsen, fast hon hade varit ute o bajsat o kissat så hade hon bajsat igen, jag var bara ute o slängde soporna 5 min. Hon kan vara ensam i ett rum.när hon har ett tuggben, men ofta hela tiden så följer hon efter mig får ingen ro, jag måste sitta i soffan då kan hon ligga o somna,
  Vad är det för rad den som är på bloggen den vit bruna? Liknar min bella, bella är bichon havanies blandras osäker på vad faktiskt men liknar din hund

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.