ENKEL FYSTRÄNING FÖR HUNDEN

Nämen halloj! Idag blir det RIKTIGT gött faktiskt för Gula Rehab har sponsrat detta blogginlägg så att jag kan dela mina topptips för enkel fysträning (ja, jag är lat) för hunden! Håll i hatten för detta är ett favvoämne, nu blir det åka av!

Varför fysträna hunden?

Vi tar det från början: varför ska du ens fysträna din hund? Vad ÄR enkel fysträning? Finns såklart lika många åsikter om detta som med allt annat i hundvärlden :))) Och här är min: varför inte? Alltså vi vet ju att en hund i bra form håller. Både för ett långt och friskt liv men också för:

✨Promenader i skog och mark, och alla tempoväxlingar, inbromsningar och skutt som sker där.
✨Att hoppa in och ut ur bilen
✨Få valpar (inte för att det är aktuellt i vårt fall, men ändå haha)
✨Att bli sjuk! Alltså en hund i god form kommer att ha lättare att återhämta sig och förmodligen heller inte bli sjuk lika lätt
✨Att leka med andra hundar
✨Med mera x 1000

Hundar är gjorda för att röra på sig men de är inte alltid så himla haj på det här med att… ta det långsamt. Det hoppas, bromsas, flängs och snubblas med en himla fart och då tycker åtminstone jag att det är skönt att veta att hunden har grundstyrka, balans och kroppskontroll.

Sedan Gun var valp har hon behövt rätt mycket fysisk aktivering. Och när hon var valp tyckte jag det var gött att hon hade muskler nog att stötta upp de små benen med, när hon vill dra rundor i skogen. Det är extra viktigt när de lider av kombinationen: fullt ös medvetslös + noll självbevarelsedrift + inte helt färdigvuxen kropp. Sen gillar jag tricks som råkar bli nyttiga – alltså man tänker att man bara gör ett kul tricks men vipps så har hunden fått muskler och balans på köpet hehe

Börja bygga muskler på hunden

Så, nu vet vi varför. Och innan vi börjar träna behöver vi prata lite om vikt.

En tjock hund har det jobbigare och det där hullet tjänar liksom inget syfte. Ett citat jag bär med mig från en kostrådgivare är: “när du känner att, nääää nu är hon lite för smal va?” – då är hunden perfekt. Det är alltså inte som med människor, utan du ska enkelt kunna känna revbenen när du klappar den. Alltså nej, det ska ju inte vara ett piano bara du rör pyttelite haha. Men det ska verkligen inte krävas mycket “tryck” för att känna revbenen. Och så ska de ha muskler med, förstås.

Den andra grejen är rehabträning. Vi använder det förebyggande alltså, för att Gun ska få fina muskler, balans och självförtoende. Det har har verkligen blivit en storfavorit hos oss i vinter – perfekt träning! Att det blir en kombination av hjärngympa, kroppskontroll och självförtroende gör saken bättre. Särskilt för min osäkra hund! 

Balansboll och cavaletti för en stark och sund hund:

Enkel fysträning på det här sättet blir liksom som ett kul tricks! Hunden bara ”wow, jag kan balansera på denna!”, ”Titta, vad fint jag går!” och får känna sig allmänt cool! Vi brukar köra fjärrdirigering (alltså att hunden ska sitta, stå och lägga sig utan att förflytta sig), kryp och ”sitta kanin” men utöver det har jag nyligen upptäckt både balansbollen och cavaletti! Genom de redskapen kan man verkligen göra så himla bra grejer! Här kommer mina bästa tips för en stark, självsäker och hälsosam hund som klarar sommarens äventyr med bravur:

Balansboll – och de enklaste övningarna

Okej låt mig vara ärlig – du kan göra detta på soffkuddarna med. I alla fall i början, men det är roligare att ha riktiga grejer tycker jag. Eller, jag är ju sån att om jag tänker “ah, perfa jag gör det bara på soffkuddarna” så kan vi sätta stora cash på att träningen. inte. blir av. 

Bara jag? Okej, kör på nån kudde då så hämtar jag min nya fina platta balansboll så länge 😌

Viktigt att tänka på när du börjar med balansboll:

  • Träna superkorta pass, typ 3-5 minuter. Sätt timer på telefonen för du kommer garanterat köra längre utan att vara medveten om det annars! Max fem minuter samanlagt per dag
  • Lyft absolut inte upp hunden eller tvinga den (se steg för steg nedan)
  • Ta det i små steg!

Enkel fysträning med balansboll, gör såhär:

  1. Förbered godbitar eller torrfoder och ta fram balansbollen (den här platta är verkligen perfekt, såna där bautabollar blir ofta lite för jobbiga med ryggen även för en stor hund)
  2. Lägg balansbollen på golvet (ha gärna en matta under) och om hunden tittar på den säger du “bra” och belönar. Belöna att hunden bara tittar några gånger
  3. Tar hunden något steg mot bollen? Belöna
  4. En tass på bollen – belöna
  5. Två tassar – toppen
  6. Och så vidare!

Eftersom du ska köra fruktansvärt korta pass i början kanske ni inte ens kommer till mer än en tass på bollen första gången. Det är bara bra! Lite i taget så kommer hunden snart kunna gå upp självsäkert på bollen. Och då kan du testa olika varianter, till exempel:

  • Backa upp på bollen
  • Alla fyra tassar
  • Sitt och ligg

Lästips: ”Balansbollsträning för hund” av Amanda Sjöland

Cavaletti

Ca-va-lett-i!!! Vilken grej! Har du sett att det börjat visas upp mer och mer på typ insta? Om inte: det är typ som väldigt låga hinder som hunden ska gå sakta över. Som en stege.

Fram till för… några veckor sedan, ärligt talat, så sa jag jämt att “det är bara att lägga en stege på gräsmattan så blir det ett gratis cavaletti”. Två problem med det uttallandet:

  1. Jag äger ingen stege
  2. Även om jag ägt en stege hade jag garanterat glömt att använda den till hundträning

Vi verkar åter ha drabbats av en klassisk ”perfa jag gör det bara på soffkuddarna” igen. Antal gånger jag fått träningen gjord med tanken stege i huvudet: 0
Antal gånger jag tränat sedan vi fick hem detta kit med cavalettiprylar: 5

Så: bästa köpet på länge.

“Varför är det så himla bra då?” undrar du nu. Kul att du är så nyfiken vänta lite jag ska förklara!

Vi börjar med en Pedagogisk Bild:

Bra bild, visst? För extra tydlighet handlar det om att få hunden att lyfta på tassarna. Du kanske tänker att din hund gör det hela tiden men tro mig, nästan alla hundar skippar gärna detta. Och genom att öva på att lyfta tassarna genom till exempel cavaletti (eller att traska i ett ordentligt blåbärsris) får vi riktigt trevlig träning! Alla tassar ska lyftas, helst ska det gå långsamt. Riktigt enkel fysträning, fast den är jobbig! Lätt att få gjord och ger bra resultat!

Såhär gör du för att börja med cavaletti:

  1. Fram med gotte igen! Och pinnarna då! Vi började med en enkel stegformation som synes. Känns som en klassiker!
  2. Visa hunden över pinnarna. Du kanske behöver justera mellanrummet beroende på hur stora steg din hund tar, prova dig fram.
  3. Det är inte svårare än så!!! Bra va!

Sen kan du göra med en eller flera pinnar. Du kan sätta dem i alla möjliga konstellationer eller bara ha en pinne som hunden går slalom över.

Jag vill verkligen säga att det behöver inte vara så jäkla komplicerat att fysträna. Vissa grejer är bra att ha koll på, till exempel:
✨Korta pass
✨Att hunden hellre går långsamt än snabbt
✨Det ska alltid vara kul för hunden
✨Hålla ryggen rak

Men ärligt talat, kör du minipass lite då och då så behöver du inte en friskvårdsutbildning. Hundar är gjorda för att röra på sig och du får se fysträningen som en bas för att hunden ska kunna röra sig mer ohämmat på andra platser, kan jag tänka. Genom att ge hunden fina muskler, balans och självförtroende ger du den också möjlighet till ett kul (!) och friskt liv! Så våga testa! Och det finns massor av bra böcker och fystränare som kan hjälpa dig om du vill ha mer avancerad hjälp

Stort tack till Gula Rehab som sponsrat detta blogginlägg och gett mig chansen att dela dessa tips! På deras hemsida finns en hel kategori hundprylar med olika svårighetsgrad och till nice pris – här är balansbollen vi använde, här är cavalettikonerna och stavarna och här hittar du koner för större hundar!

Träna lugnt och ha kul med din hund så hörs vi snart igen!

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.