”SLUTA DRA” – BÄSTA UTRUSTNINGEN

Jag har hört din bön! Jag vet att du undrar – vad ska jag ha för utrustning när jag tränar min hund att gå fint i koppel!? Vilken sele får min hund att sluta dra??

I det här inlägget tar jag upp de vanligaste varianterna, för- och nackdelar med dem samt givetvis vad jag tycker att du ska använda för bästa träning 💃

Olika varianter av sluta dra-utrustning

Frontknäppt sele

Har blivit så himla poppis ju! Går ut på att man knäpper kopplet fram på bröstet istället för uppe på ryggen. På högra bilden här ovanför ser du att Gun har ett fäste framme på selen, det är alltså där man kan koppla hunden.

Fördel: hunden får inte samma styrka framåt för när den drar så vänds den snarare mot dig. Eftersom fästet sitter fram på bröstet så får den heller inte samma styrka när den rycker!

Nackdel: väldigt lätt hänt att hunden blir ”sned” i musklerna om den hela tiden drar. Blir ju inte ett jämt drag framåt, utan åt sidan!

”Anti-drag”-sele

Går ut på att selen är tunn och sitter precis i armhålorna på hunden. Principen som gäller är att när hunden drar så nyps snörena i armhålan åt och hunden ska då sluta dra för att obehaget ska sluta.

Fördel: svårt att komma på någon. Men kanske att det inte blir snedbelastning då utan ett jämt skav hela tiden :)))))) (Inte toppen alltså…)

Nackdel: för det första lär du ju inte hunden vad den ska göra. Sen har jag personligen inte sett att det fungerar för någon, faktiskt. Och så går det ju ut på att hunden ska få ont och det är ju inte svinball, enligt mig.

Stryphalsband

Är alltså en liten kedja eller ett halsband som dras åt när hunden drar. Så att hunden stryps. På så vis ska hunden lära sig att när den drar så gör det ont, och således sluta med det.

Fördel: billigt?? Kanske.

Nackdel: Gör ont. Lär inte hunden vad den ska göra. I så fall får du gå en kurs i hantering av dReSsyRkEdjA och det rekommenderar jag inte. Det finns bättre sätt, lovar.

Båda de sistnämnda går ju ut på att hunden ska sluta för att det gör ont att dra framåt. Jag tycker det är lite trist men det tristaste av allt är ju att det väldigt sällan funkar. De flesta hundar jag sett med såna grejer har dragit lika mycket ändå.

Spoiler alert: ingen sele kommer att träna din hund att gå fint i koppel. Ingen av de grejerna jag listade här ovanför kommer att träna din hund åt dig. Du måste göra jobbet. Sorry 🤷‍♀️

Alltså. Du är den bästa läraren. En sele eller ett speciellt koppel kommer inte att vara en bättre hundtränare än du. Din hund behöver mer information än ett snöre kan ge den. Träna in det du vill ha istället.

Jag rekommenderar:

En Y-sele och ett tre meter långt koppel. Plus en alternativ utrustning. För jag tycker att man ska ha två. En för träning och en för ”gå hur fan du vill”. Vem orkar träna hela tiden? Inte jag. Särskilt inte med pissiga stanna när hunden drar-metoden. Får utslag av bara tanken! Nej tack!!!! säger jag.

Lär hunden vad det är du vill ha. Belöna det. Se till att den utför det beteendet oftare än den gör fel (dvs drar). Hela stora inlägget om koppelträning hittar du här och här hittar du en video om följsamhet som också är viktig i denna träningen!

Nu ska jag sända föreläsning om just samarbete på promenaden! Supermysigt med medlemssida, ser så mycket fram emot varje gång jag ska sända live där 🥰

2 Comments

 1. Nathalie 26 maj, 2022 at 10:57

  Får jag lufta en liten fundering jag typ inte blir riktigt klok på? Har en unghund-amstaff, dvs mkt hund och mkt jobb. Jag var väldigt emot sådär anti-drag och kände mig nästan lite överlägsen när jag skrockade ”höhö, den där kommer ju inte göra jobbet åt dig!” inombords. Osympatiskt men sant.
  Sen höll jag på att tappa vettet när 10 månaders kraftpaket riskerade dra mig i backen för han hittade nåt att lukta på. Kunde alltså gå fint 97% av tiden och sen ändå riva loss ett ryck. Testade frontknäppt pga säkerhet. Och han drar ju inte. Alltså han drar på riktigt mindre bara för att selen är på. Och jag funderar och funderar över varför. Är han helt enkelt obekväm? Vet såklart inte. Men något jag funderar över är att han verkar vara en sådan individ som går igång på drag. Dras det och jag stoppar vill han trycka på mer. När han får tryck mot sig blir han helt ostoppbar och bara vill framåt. Och jag undrar om en framknäppt sele faktiskt inte ger honom samma ”tryck” som han känner att han vill jobba emot. Det blir liksom inte lika kul.
  Är rädd för snedbelastning men grejen är ju den att han faktiskt inte drar vid framknäppning, och då hoppas jag att han kommer lindrigt undan (någon typ av lätt tryck är det väl ändå, men ja).
  Så nu alternerar vi framknäppt och halsband, och bakknäppt när han får gå som lös på långlina, och jag tror nog det hjälpt oss massor för att hitta en harmonisk vardag. Kanske kan vi skippa anti-drag i framtiden, men just nu måste jag säga att jag ångrar lite mina uppfattningar om den innan och tänker att den också har andra funktionen än bara ”drar han vända han emot dig” = hård snedbelastning.

  Reply
  1. Nathalie 26 maj, 2022 at 10:59

   Sen har vi inte gått din koppelskola, men ska! Kanske löser den alla våra problem och vi slipper knäppa fram, haha!

   Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.